Δοκιμάσαμε το «ιταλικότερο» brunch της Αθήνας στο Napolitivo

Ας λένε ότι θέλουν οι αμερικανοί, το ιταλικό brunch έχει άλλη χάρη: Φανταστείτε μπαμπάτσικα scrambled eggs, λαχταριστά open faced panini, pancakes με υπέροχη ρικότα στη ζύμη και φυσικά ιταλικό espresso. Όσο για την πίτσα; Ποιος λέει όχι για μπραντς, ακόμα και για μπρεκφαστ!

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 

Απαλοί τόνοι γαλάζιου και μπλε. Λευκότητα που πάνω της αντανακλά το φως της ημέρας. Το Napolitivo σε προδιαθέτει να κάτσεις.

Είναι καθημερινή πρωί προς μεσημέρι και, ενώ έχει μπει για τα καλά η άνοιξη, είμαστε με τη φωτογράφο Μόνικα Κρητικού στο Napolitivo στη μαρίνα του Φλοίσβου. Αυτή τη φορά όχι απλώς για τη μοναδική στην Ελλάδα ναπολιτάνικη πίτσα με τη λεπτή και μαλακή ζύμη που ψήνεται σε φούρνο με πέτρες από το Βεζούβιο, αλλά -κυρίως- για το ολοκαίνουργιο brunch μενού του.

Ξεκίνημα με λίγες γουλιές αυθεντικού ιταλικού καφέ από τον εκπαιδευμένο barista.

Κύρια πρόκληση της επίσκεψής μας είναι να διαπιστώσουμε το κατά πόσο μπορεί να γίνει πραγματικά ιταλική γευστική εμπειρία ένα brunch, καθώς αυτό το ενδιάμεσο του πρωινού και μεσημεριανού γεύμα έχει κατεξοχήν συνδεθεί με αγγλοσαξονικές γευστικές παραδόσεις. Έτσι, δοκιμάσαμε πριν από εσάς για εσάς και τα πέντε του πιάτα, ενώ για τους εαυτούς μας και μόνο παραγγείλαμε από ένα χυμό πορτοκάλι για τις έξτρα βιταμίνες, αλλά και τους πρώτους μας παγωμένους καφέδες της χρονιάς: ένα freddo espresso και ένα freddo cappuccino με την υπογραφή του illy, γιορτάζοντας έτσι την -από Μάρτη καλοκαίρι- βόλτα μας στην παραλία.

Πρώτη πράξη με το πιάτο «uova al forno», δυο ολόφρεσκα αυγά μάτια ψημένα στο φούρνο που επιπλέουν μέσα σε ναπολιτάνικη σάλτσα. Ζημιά. Σερβιρίστηκαν στο τραπέζι μέσα στο μαντεμένιο σαγανάκι στο οποίο ψήθηκαν.

Με τη φοκάτσια που μόλις ξεφουρνίστηκε, βουτάς στον κρόκο του αυγού…

Ξεκινήσαμε με uova al forno, δυο ολόφρεσκα αυγά μάτια ψημένα στο φούρνο που επιπλέουν μέσα σε ναπολιτάνικη σάλτσα με πιπεριά, κολοκύθι, κόλιανδρο, τσίλι και μικρά κυβάκια από τυρί πεκορίνο. Σερβιρίστηκαν στο τραπέζι μέσα στο σαγανάκι στο οποίο ψήθηκαν, συνοδευμένα από ένα πανέρι γεμάτο φέτες από σπιτικό ψωμί φοκάτσια που μόλις είχε βγει από το φούρνο. Τις τιμήσαμε δεόντως τόσο για να σπάσουμε τον κρόκο των φρεσκότατων αυγών, αλλά και για να δοκιμάσουμε την πικάντικη σάλτσα. Ήδη μετά την πρώτη μπουκιά, μπορούσα να σας διαβεβαιώσω πως οι φίλοι μας οι Ιταλοί ξέρουν από brunch.

Από τη μηχανή κοπής των αλλαντικών στο πιάτο μας.

Συνεχίσαμε με τα μπαμπάτσικα scrambled eggs που έρχονται «πασπαλισμένα» με μικρά κυβάκια από κριτσανιστή ψημένη salsiccia και συνοδεύονται από μια νοστιμότατη πράσινη σαλάτα με τοματίνια, παρμεζάνα και vinaigrette βαλσάμικου, αλλά και μια «φωλίτσα» από κομμένη σε φέτες φοκάτσια. Σε αυτό το κλασικό brunch πιάτο, τη διαφορά την κάνει το λουκάνικο που του δίνει μια ιδιαίτερη ναπολιτάνικη πινελιά, κάνοντάς το να μη μοιάζει με κανένα άλλο αντίστοιχό του.

Μπαμπάτσικα scrambled eggs που έρχονται «πασπαλισμένα» με μικρά κυβάκια από κριτσανιστή ψημένη salsiccia.

Το open panini που είναι το πιάτο που εγώ ξεχώρισα είναι ένα ψημένο σε ξυλόφουρνο ανοιχτό σάντουιτς με άσπρο ιταλικό ψωμί και γέμιση ομελέτα, σάλτσα pesto, prosciutto cotto (μαγειρεμένο προσούτο), ιταλικό ημίσκληρο τυρί Taleggio, καραμελωμένα κρεμμύδια και ψητά τοματίνια. Η όλη μαγκιά του βρίσκεται στο συνδυασμό των υλικών και τη σούπερ γλυκιά επίγευση που αφήνουν τα κρεμμύδια.

Το open panini ξεχωρίζει για τον συνδυασμό των υλικών που περιέχει. Ένα ανοιχτό σάντουιτς με ιταλικό ψωμί γεμάτο χρώματα και ιδιαίτερες γεύσεις.

Παρά την όποια αυστηρή εκπαίδευση μπορεί να έχετε πάρει από την οικογένειά σας, προκρίνω ανεπιφύλακτα να ξεχάσετε τους καλούς σας τρόπους και τα μαχαιροπίρουνα στην άκρη, καθώς η απόλαυση του συγκεκριμένου πιάτου θέλει χέρι και δάγκωμα κατευθείαν με το στόμα. Btw, συνοδεύεται από την ίδια σαλάτα με τα scrambled eggs.

Πίτσα για brunch; Απολύτως! Εδώ τη φτιάχνουν μερακλίδικα και την ψήνουν σε ξυλόφουρνο με πέτρα από τον Βεζούβιο.

Κι αφού τελειώσαμε με τις αλμυρές γεύσεις, σειρά είχαν τα ιταλικά pancakes. Πριν καν δούμε το μέγεθός τους που στη συγκεκριμένη περίπτωση πραγματικά μετράει, πριν καν τα δοκιμάσουμε, αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν η «ουάου» βουτυράτη μυρωδιά τους – καταλάβαμε «με τη μύτη» το ότι έρχονταν στο τραπέζι μας.

Χορταστικά και αφράτα, φτιαγμένα με ιταλική συνταγή -περιέχουν στη ζύμη τους ρικότα- όσο περίμενα να τελειώσει η Μόνικα τις πρώτες «ανέγγιχτες» λήψεις τους για τις ανάγκες της φωτογράφισης, ανυπομονούσα να τα δοκιμάσω.

Pancakes con frutta e caramelo: όταν οι ντελικάτες γεύσεις των εσπεριδοειδών στην κρέμα τυριού ενώνονται με τη φρεσκάδα των φρούτων.

Παρότι είμαι της σοκολάτας, ξεκίνησα με τον πύργο με τα pancakes con frutta e caramelo. Αυτό που έτερψε τον ουρανίσκο μου περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήταν οι ντελικάτες γεύσεις των εσπεριδοειδών στην κρέμα τυριού και η φρεσκάδα των φρούτων, ενώ η σάλτσα καραμέλας και η άχνη ζάχαρη υπάρχουν στο πιάτο για να κάνουν την όλη εμπειρία όσο γλυκιά της πρέπει.

Κι άλλα pancakes (σόρι, δεν κρατηθήκαμε): Pancakes con cioccolato, σαν να λέμε η χαρά του παιδιού. Πραλίνα φουντουκιού, κριτσανιστά χοντραλεσμένα oreo και μπισκότα βουτύρου.

Συνέχισα με τα pancakes con cioccolato που είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά τους: περιχυμένα με πραλίνα φουντουκιού, κριτσανιστά χοντραλεσμένα oreo και μπισκότα βουτύρου, πασπαλισμένα στο ήμισυ της επιφάνειάς τους με άχνη ζάχαρη και διακοσμημένα με λεπτές φετούλες φράουλας, είναι αυτό που θέλει κάθε εραστής της σοκολάτας.

Ολοκληρώσαμε την εμπειρία μας με μερικές τελευταίες γουλιές από τους καφέδες μας και φύγαμε συνειδητοποιώντας το προφανές: Italians do it better, ακόμη και όταν φτιάχνουν ένα μενού για brunch.

 

//INFO: Napolitivo, Λ. Ποσειδώνος 702 (πρόσβαση από την κεντρική είσοδο της μαρίνας Φλοίσβου),
Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9840112.
Βρείτε το Napolitivo στο Facebook και το Instagram.

 

Διαβάστε ακόμα: Περισσότερα για τις πίτσες του Νapolitivo, εδώ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στο νέο «παιδί» του pastry chef Κρίτωνα Πουλή, το Bon Bon στον Πειραιά. Ένα πρότυπο κατάστημα, εργαστήρι και χώρο παραγωγής ιδεών. Συγκρατήστε το όνομα του Κρίτωνα, θα πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια στην εγχώρια ζαχαροπλαστική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κοντά στις γραμμές του τραμ, στον Νέο Κόσμο, το καινούργιο μαγαζί των Φώτη Φωτεινόγλου και Θοδωρή Κασσαβέτη δεν έχει συμπληρώσει καλά καλά δύο βδομάδες ζωής, αλλά είναι ήδη talk of the town.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο bartender του Τhe Clumsies ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού ελληνικού τελικού του World Class και ήδη ετοιμάζεται για τη Γλασκώβη, όπου τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί ο παγκόσμιος τελικός της διοργάνωσης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro