Negroni Week Kick Off Party at the Refinery Rooftop

Στην Ελλάδα, το Negroni Week μετράει τη δεύτερή του χρονιά και η φετινή συμμετοχή των ελληνικών μπαρ σε αυτήν ξεπέρασε κάθε προσδοκία. (Φωτογραφία από το Shorty Awards)

Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά που λέμε. Το πορφυρό κόκκινο βαθύ χρώμα του μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Το γεμάτο εσπεριδοειδή άρωμά του με πήρε από τη μύτη. Η έντονη πικράδα του με καθήλωσε, ενώ το γλυκό του τελείωμα με έκανε να του παραδοθώ.

Από τότε το Negroni κι εγώ αρχίσαμε να έχουμε μια «ερωτική» σχέση στα όρια της εξάρτησης. Κάθε φορά που βγαίνω, το αναζητώ απεγνωσμένα και χαίρομαι να ανακαλύπτω ολοένα και διαφορετικές εκτελέσεις του.

Αυτήν την εβδομάδα, λοιπόν, ο αλκοολούχος μου σύντροφος έχει την τιμητική του και γιορτάζεται ανά την υφήλιο. Πώς, όμως, αυτό το μείγμα από gin, vermouth και Campari έφτασε να φιγουράρει στην κλασική λίστα κοκτέιλ; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία του vermouth είναι γνωστή πάνω-κάτω. Έφτασε στην Ιταλία, στην περιοχή του Τορίνο, κάπου στα 1700, όταν ο Antonio Benedetto Carpano και οι αδελφοί Cinzano το λάνσαραν ως φάρμακο. Στο μεταξύ, το Campari από το Μιλάνο, μια ευγενική παραχώρηση του Ιταλού Gaspare Campari που το δημιούργησε το 1860, έρχεται να αναμειχθεί με το vermouth και να δημιουργήσουν μαζί το Milano Torino. Αργότερα, στο παιχνίδι μπαίνει και η σόδα δίνοντάς του το παρατσούκλι «Americano», αφού οι Αμερικανοί διψούσαν γι’ αυτό. Αλλά πώς από το Americano φτάσαμε να μιλάμε για το Negroni;

IMG_5620

Το πλέον αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι, μέχρι πριν από πέντε χρόνια, το Negroni ήταν σαν κρυμμένο μυστικό, ενώ τώρα είναι ευρέως διαδεδομένο. (Φωτογραφία από το Christian Confidential)

Μια προσέγγιση είναι αυτή του κόμη Camillo Negroni, ο οποίος, με την επιστροφή του από μια επιτυχημένη ζωή στην Αμερική, φαίνεται πως έκατσε στο Casoni bar στη Φλωρεντία το 1919, ζήτησε μια παραλλαγή του Americano και είδε τον bartender Fosco Scarselli να αντικαθιστά τη σόδα με gin. Άλλη εκδοχή θέλει τον General Pascal Olivier Comte de Negroni να είναι αυτός που εφηύρε το ποτό. Όπως και νά ‘χει, έχουμε τουλάχιστον ένα όνομα. Ίσως με μια πιο ενδελεχή έρευνα στην ιστορία των cocktails να βρούμε κι άλλες εκδοχές, αλλά ας μείνουμε στην ουσία.

Το πιο θετικό σε όλην αυτή τη γιορτή είναι ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του Negroni στα μπαρ πάνε σε φιλανθρωπικό σκοπό που έχουν επιλέξει τα ίδια.

Το πλέον αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι, μέχρι πριν από πέντε χρόνια, το ποτό αυτό ήταν σαν κρυμμένο μυστικό, ενώ τώρα είναι ευρέως διαδεδομένο. Η συμβουλή μέχρι τώρα ήταν πως χρειαζόσουν 20 δοκιμές για να οικειοποιηθείς την απίστευτα πικρή έκρηξη από τα βότανα, το gin, το vermouth και το Campari –εγώ, πάντως, δεν χρειάστηκα τόσες.

Ίσως γι’ αυτό παρέμενε cult και δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο όλα αυτά τα χρόνια, αφού στην πραγματικότητα είναι ένα όμορφο, ισορροπημένο ποτό όταν φτιάχνεται σωστά φυσικά. Σίγουρα υπάρχει μια πικράδα, αλλά υπάρχει και μια επαρκής γλύκα και αν φτιαχτεί με ποιοτικά υλικά και σερβιριστεί με τον κατάλληλο πάγο, η αργή αραίωση αναδεικνύει το φρέσκο χαρακτήρα των εσπεριδοειδών, αντισταθμίζοντας τις σκληρότερες νότες. Πώς λοιπόν να μην το λατρέψεις αυτό το πότο;

Η γιορτή αυτή, το «Negroni Week», ξεκίνησε επισήμως το 2013 και έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα σημαντικό γεγονός για όλους αυτούς –και για μένα φυσικά πλέον- που το αγαπούν. Το πιο θετικό, όμως, σε όλην αυτή τη γιορτή είναι ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του Negroni στα μπαρ πάνε σε φιλανθρωπικό σκοπό που έχουν επιλέξει τα ίδια τα μπαρ.

Στην Ελλάδα, το Negroni Week μετράει τη δεύτερή του χρονιά και η φετινή συμμετοχή των ελληνικών μπαρ σε αυτήν ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εγώ, πάντως, αυτήν την εβδομάδα θα «ερωτοτροπώ» μαζί του σε αγαπημένα spots-bars που (λεπτομέρειες θα βρείτε στο negroniweek.com ή στη σελίδα του Campari στο facebook), απολαμβάνοντας πάντα υπεύθυνα.

Τρία bars της Αθήνας όπου θα βρεις το Negroni στα καλύτερά του

264311_992704504109710_8364251973074429101_n

Στο 42 θα βρείτε πάνω από 30 παραλλαγές Negroni που διαβαθμίζονται ανάλογα με την πολυπλοκότητά τους. (Φωτογραφία από τη σελίδα του 42 στο Facebook)

42

Ο Χρήστος Χουσέας και η ομάδα του αγαπούν και παίζουν με το Negroni σε διάφορες εκδοχές του. Πάνω από 30 παραλλαγές που διαβαθμίζονται ανάλογα με την πολυπλοκότητά τους. Αρκεί να το ζητήσετε κι εκείνοι θα κάνουν τις αλχημείες τους, ώστε να σας δώσουν ένα πραγματικά ιδιαίτερο Negroni, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Gin joint

1558583_728601280485211_688786443_n

Στον κατάλογό του, θα βρείτε 4 διαφορετικά Negroni που μπορείτε να τα ζητήσετε και σε μικρές ποσότητες, ώστε να κάνετε μια negro-γνωσία. (Φωτογραφία από τη σελίδα του Gin Joint στο Facebook)

Μπορεί παραδοσιακά να αγαπούν το τζιν, όμως δεν κρύβουν και τη συμπάθειά τους σε αυτό το πικρόγλυκο κοκτέιλ. Στον κατάλογό του, θα βρείτε 4 διαφορετικά που μπορείτε να τα ζητήσετε και σε μικρές ποσότητες, ώστε να κάνετε μια negro-γνωσία. Και γι’ αυτήν την εβδομάδα έχουν ετοιμάσει ένα επετειακό που σερβίρεται σε άκρως καλοκαιρινή εκδοχή με μια μικρή φέτα πεπόνι.

Odori

13342902_1038948772848713_5123061111147364847_n

Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος παρουσιάζει το The Negroni Story και, εκτός από την κλασική εκδοχή του, μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε τη δική μας εκδοχή. (Φωτογραφία από τη σελίδα του Odori στο Facebook)

Η ολοκαίνουργια βερμουτερία -και η μοναδική προς το παρόν στην Αθήνα- δεν θα μπορούσε να μην έχει ειδική κατηγορία στον κατάλογό της με Negroni. Έτσι, ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος παρουσιάζει το The Negroni Story και, εκτός από την κλασική εκδοχή του, μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς ανάμεσα σε 4 βερμούτ, αλλά και ισάριθμα spirits και να φτιάξουμε τη δική μας εκδοχή. Επίσης, μπορούμε να δοκιμάσουμε το Negroni Experience, το οποίο περιλαμβάνει τρία διαφορετικές εκδοχές των 50 ml αυτού του κοκτέιλ.

 

Διαβάστε ακόμα: To πορτοκαλένιο Americano, από τον Χάρη Παναγούλια 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top