Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Zillers εκτός από υπέροχη θέα έχει και πολύ καθαρή ατμόσφαιρα χειμώνα-καλοκαίρι.

Ο αντικαπνιστικός νόμος και πώς αυτός εφαρμόζεται στα εστιατόρια είναι από τα θέματα που αν το δεις με χιουμοριστική διάθεση, έχουν την πιο πολύ πλάκα. Αν το δεις με κριτική όμως διάθεση, θα παρατηρήσεις αυτό που δεν θες να παρατηρήσεις: λίγο ακόμα διχασμό, στρατόπεδα καπνιστών-αντικαπνιστών, ένα «να πας πιο κει, όχι εσύ να πας πιο κει», έναν νόμο-ανέκδοτο που εφαρμόζεται όποτε λάχει, και για άλλη μια φορά ένα υπέρογκο «Περίπου», πιο ασφυκτικό από τον καπνό.

Η αλήθεια είναι ότι και σε αυτό, είμαστε η Χώρα του Περίπου, όπως μας χαρακτήρισε ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στο ομώνυμο βιβλίο του, το οποίο βέβαια μπορεί να μην έχει το τσιγάρο ως θέμα, αλλά το σκεπτικό του πέφτει διάνα. Τηρούμε τον νόμο για το κάπνισμα περίπου, δυσαρεστούμαστε περίπου, το επιτρέπουμε περίπου. Περίπου εξελιγμένοι και περίπου θεριακλήδες. Περίπου μη μου άπτου και περίπου χυμαδιό. Είμαστε ωραίοι.

Στην περίπου αυτή φάση, οι καπνιστές των εστιατορίων κάθονται με τους ομοίους τους, οι άκαπνοι πάλι με τους ομοίους τους, κι αν η παρέα είναι mix, κάνουν ό,τι τους φωτίσει ο θεός. Τα εστιατόρια από την άλλη, κάποια δεν δίνουν δεκάρα, κάποια καλύπτονται με τους διαφορετικούς χώρους, κάποια τρέμουν μη γίνει κανένα ντου από ελεγκτικό μηχανισμό, γιατί δεν είναι και εποχή για πρόστιμα.

Πολλά εστιατόρια της Αθήνας επιλέγουν σήμερα να ακολουθήσουν μια αυστηρή no smoking πολιτική, ανάμεσά τους τα Funky Gourmet (αριστερά), Scala Vinoteka (κέντρο πάνω), Aleria (κέντρο κάτω) και Nolan (δεξιά).

Στη θάλασσα αυτή του «περίπου», υπάρχουν και κάποια εστιατόρια που επέλεξαν το «εντελώς». Στη μεσοβέζικη κούνια που μας κούναγε, διάλεξαν πλευρά, την πλευρά του «δεν καπνίζουμε εδώ». Τελεία.

Έτσι πολύ επί τροχάδην και εν συντομία, ο νόμος όπως ισχύει σήμερα λέει ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. Η απαγόρευση αφορά «όλα τα προϊόντα καπνού, τα νέα προϊόντα καπνού, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα. Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται τόσο στους υπευθύνους των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα κάθε προϊόντος καπνού, όσο και στον παραβάτη καπνιστή».

«Όλοι μας εδώ θέλουμε οι άνθρωποι να γεύονται το φαγητό τους, να μην επικαλύπτει την όσφρηση και τη γεύση τους το τσιγάρο» μας λέει ο υπεύθυνος του Big Kahuna Ανδρέας Καρπαθάκης.

Ψάχνοντας το θέμα βρήκαμε μεταξύ άλλων, και ένα social media group που έχει φτιάξει χάρτη με όλα τα άκαπνα μαγαζιά. Τα μαγαζιά αυτά μπορεί να μην είναι η πλειοψηφία, αλλά δεν είναι καθόλου λίγα, σε αντίθεση με ό,τι σας λένε οι καπνο-μπαμπούλες. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας έχουν περάσει την εκατοντάδα! Εμπεριστατωμένα, με συνεχείς μαρτυρίες ανθρώπων. Και με παραμονή στη λίστα των άκαπνων, μόνο αν μένουν «πιστά» σε αυτή την άκαπνη επιλογή τους. Να ρίξω μερικά ονόματα ενδεικτικά, χωρίς να αδικήσω τους υπόλοιπους; Το Aleria, το Aglio Olio e Peperoncino, το Black Duck, το Blue Bamboo, το Capanna, το Dosirak, το Ergon, η Fuga, το Vezene, το Nolan, το Funky Gourmet, το Indian Kitchen, η Scala Vinoteca, το Big Kahuna, το Μαύρο Πρόβατο και τόσα και τόσα άλλα. Από τα εστιατόρια των ξενοδοχείων (όπως το Zillers, το Athens Was και το New Hotel), που πολύ λογικά δεν κάνουν συμβιβασμούς, γιατί είπαμε να ρεζιλευόμαστε αλλά όχι και διεθνώς. Μέχρι κουτούκια και εναλλακτικά στέκια που κάποιοι θα πίστευαν ότι θα ήταν οι πρώτοι πυλωροί του ωχαδερφισμού αλλά, όχι, ακούνε την αντικαπνιστική τους συνείδηση (ή υπουργική εγκύκλιο, το ίδιο κάνει).

Το team Big Kahuna ήθελε από το ξεκίνημά του το μαγαζί να είναι «ο ναός του φαγητού».

«Το μαγαζί θέλαμε να είναι ναός του φαγητού», μας λέει ο Ανδρέας Καρπαθάκης, υπεύθυνος του Big Kahuna, όταν τον βρήκαμε και τον ρωτήσαμε σχετικά. «Όλοι μας εδώ όπως και ο ιδιοκτήτης/σεφ Στέφανος Στεφανίδης, θέλουμε οι άνθρωποι να γεύονται το φαγητό τους, να μην επικαλύπτει την όσφρηση και τη γεύση τους το τσιγάρο». Τον ρωτάμε αν υπάρχουν άνθρωποι που αντέδρασαν αρνητικά στο γεγονός ότι μέσα στο μαγαζί δεν καπνίζουμε. «Κάποιοι λίγοι, κυρίως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, εκεί γύρω στα 45-50 γκρινιάζουν λίγο. Οι υπόλοιποι που είναι νεότεροι, χωρίς κανένα πρόβλημα και πολύ πρόθυμα, βγαίνουν έξω και καπνίζουν. Οι πιο πολλοί την χαίρονται αυτή την στάση και την επικροτούν». Από περιέργεια τον ρωτάμε αν έχει έρθει ποτέ κανείς για έλεγχο. «Όχι» μας λέει, «ποτέ δεν έχει έρθει».

«Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα εκτιμήσουν την κίνησή σου και θα σου γυρίσουν την πλάτη» μας είπε ο Απόστολος Τραστέλης της Σπονδής.

Λίγες ώρες αργότερα συναντάμε από κοντά τον Απόστολο Τραστέλη, τον ιδιοκτήτη της Fuga, αλλά και της Hytra και της εμβληματικής Σπονδής. «Γιατί εφαρμόζω τον αντικαπνιστικό νόμο; Μα γιατί υπάρχει νόμος. Από την πρώτη μέρα, σε αυτή τη χώρα, αποφασίστηκε -και πολύ ορθά- ότι δεν θα καπνίζουμε μέσα στα εστιατόρια. Αυτό τηρώ». Μας λέει ρητά. «Το αν αυτό με έχει πλήξει ή ωφελήσει είναι μια άλλη υπόθεση. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα το εκτιμήσουν, θα σου γυρίσουν την πλάτη, θα πάνε στον διπλανό που δεν τηρεί το νόμο και θα καπνίσουν. Ο ανταγωνισμός. Αθέμιτος λίγο». Για το αν του έχει κάνει ποτέ έλεγχο κάποιος κρατικός μηχανισμός για το θέμα; «Ναι, στη Σπονδή. Μέχρι εκεί».

Έτσι για το τέλος σας φυλάξαμε κάτι εξίσου… (ξεροβήχω) «ενδιαφέρον». Το πρόστιμο τελικά αυτό το περιβόητο σε περίπτωση μη τήρησης ποιο είναι; Θολό τοπίο. Ουδείς γνωρίζει ξεκάθαρα. Ψάξαμε παντού. Διαβάσαμε και την επίσημη εγκύκλιο που βγήκε φέτος. Καμία αναφορά στο πρόστιμο για εστιατόρια ή άλλους χώρους. Το μόνο πρόστιμο που αναφέρεται είναι τα πρόστιμα των 1.500 και 3.000 ευρώ για όσους καπνίζουν μέσα σε αυτοκίνητο. Μετά σιγή.

Μια νέα εποχή σίγουρα ξεκινά. Απλώς φοβόμαστε ότι κι αυτή θα μείνει στο Περίπου.

 

Διαβάστε ακόμα: Spike Marchant – «Η νέα σκηνή των Ελληνικών cocktail bars είναι δείγμα ότι αψηφάτε την κρίση!»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top