– Τι ώρα ξυπνάτε και ποιό είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Συνήθως στις 10 με 11. Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ανοίξω τον θερμοσίφωνα.
– Ποιος είναι ο πρώτος καφές της ημέρας και με τι πρωινό ή σνακ τον συνδυάζετε;
Ο πρώτος καφές της ημέρας είναι στο μαγαζί όταν έρχομαι το πρωί και κάθομαι στο λάπτοπ και δουλεύω όπως με πετύχατε. Έχω πάρει ήδη πρωινό στο σπίτι.
– Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές; Espresso, φίλτρου, Ελληνικός;
Espresso!
– Έχετε κάποια κούπα φετίχ που δεν αποχωρίζεστε; Ποια είναι η ιστορία της;
Ναι, έχω μία με τον Ιησού DJ. Μου την είχε κάνει δώρο ένας φίλος περίπου 13 χρόνια πριν όταν έπαιζα μουσική σε διάφορα μπαρ και το πρωί κατάφερνα και πήγαινα στη δουλειά, οπότε μου είχε βγάλει το ψευδώνυμο Jesus.
– Πώς πίνετε τον καφέ σας; Βάζετε ζάχαρη ή και γάλα;
Ο αγαπημένος μου καφές είναι διπλός Espresso, μέτριος, με μαύρη ζάχαρη.
– Προτιμάτε ζεστό ή κρύο καφέ και γιατί;
Προτιμώ τον ζεστό γιατί τα παγάκια μετά από λίγο αλλοιώνουν την γεύση του καφέ.
– Πίνετε άλλα ροφήματα; Τσάι, αφεψήματα, ζεστή σοκολάτα;
Στο σπίτι τώρα τελευταία έχω ανακαλύψει το χαμομήλι με μέλι. Έξω, αρκετές φορές όταν θέλω κάτι γλυκό, παραγγέλνω σοκολάτα (ζεστή ή κρύα) με έναν Espresso μέσα. Δοκιμάστε το.
– Πίνετε καφέ “on the go”; Στο αυτοκίνητο, στο δρόμο; Καταναλώνετε αρκετό πλαστικό ή έχετε βρει λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον;
Είναι πολύ λίγες οι φορές που θα πάρω στον δρόμο καφέ και δυστυχώς θα τον πάρω σε πλαστικό. Αν το ξέρω όμως εκ των προτέρων θα πάρω ποτήρι από το σπίτι μου.
– Προτιμάτε να πίνετε καφέ μόνος, σαν στιγμή προσωπικού διαλογισμού, ή με παρέα, σαν ευκαιρία για κουβέντα και συναναστροφή;
Συνήθως τον πίνω μόνος μου, όταν εργάζομαι στο λάπτοπ.
– Τι προτιμάτε, να πιείτε έναν μέτριο ή και κακό καφέ ή να μην πιείτε καθόλου;
Κατηγορηματικά να μην πιω καθόλου.
– Στο μαγαζί σας πόση σημασία δίνετε στον καφέ; Ποια είναι η δική σας “κουλτούρα καφέ”;
Στο Noel προσπαθούμε να έχουμε μία ποιότητα σε όλα τα προϊόντα μας. Στο ποτό, στο φαγητό, στις πρώτες ύλες μας, στην μουσική, οπότε ήταν λογικό επόμενο να αναζητήσουμε και την καλύτερη πρόταση στον καφέ.
– Ποια είναι η τεχνογνωσία σας και η άποψη σας γύρω από την τέχνη του καφέ;
Δεν έχω άποψη γύρω από την τέχνη του καφέ, για να είμαι ειλικρινής. Πολλές φορές με τα παιδιά που δουλεύουμε τους λέω τις όποιες ενστάσεις μου και μου μεταφέρουν την δική τους άποψη.
– Οι πελάτες συμμερίζονται το ενδιαφέρον σας; Έχουν άποψη για τον καφέ;
Ναι, υπάρχει κόσμος πια που δίνει μεγάλη σημασία στον καφέ του. Είναι κάτι παραπάνω από μια βόλτα με έναν φίλο και ο πελάτης πολλές φορές μπορεί να αναγνωρίσει ακόμα και την ποικιλία του καφέ. Εμένα καθότι οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες, οι απαιτήσεις μου περιορίζονται στο να είναι καλός ο καφές.
– Οι ξένοι πελάτες τι σας λένε; Φτιάχνουμε καλό καφέ στην Ελλάδα;
Ναι. Οι περισσότεροι μένουν ενθουσιασμένοι. Αλλά και από προσωπική εμπειρία από ταξίδια μου στο εξωτερικό και τις τραυματικές εμπειρίες που έχω υποστεί στον καφέ, θεωρώ δικαιολογημένο τον ενθουσιασμό τους.
– Από τον Τούρκικο καφέ περάσαμε στον στιγμιαίο και σήμερα έχουμε γίνει εξπέρ στον εσπρέσο. Πως νομίζετε ότι θα πίνουμε καφέ σε 30 χρόνια στην Ελλάδα;
H ερώτηση ξεπερνάει τη φαντασία μου!
//Διεύθυνση: Noel, Κολοκοτρώνη 59Β, Αθήνα.
Διαβάστε ακόμα: Romain Krot, ο Γάλλος bartender που δημιούργησε το «Meerkat» στο Κουκάκι.