Πίνοντας εκλεκτό espresso με τον Χρήστο Ευκρατίδη, συνδημιουργό του ατμοσφαιρικού «Noel»

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, το «holiday bar» της Αθήνας έχει δημιουργήσει μια στυλιστική χρονομηχανή όπου μπορείς να πιεις τον εκλεκτό Taf καφέ σου ή να απολαύσεις κοκτέιλ μέσα σε μια διαρκή κατάσταση γιορτής. Συναντήσαμε τον Χρήστο Ευκρατίδη, εκ των ιδιοκτητών του Noel, για τη νέα στήλη «The Taficionados».

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 

Το Noel είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της τελευταίας 5ετίας. Ο Χρήστος Ευκρατίδης είναι ένας εκ των τριών συνδημιουργών του.

– Τι ώρα ξυπνάτε και ποιό είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Συνήθως στις 10 με 11. Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ανοίξω τον θερμοσίφωνα.

– Ποιος είναι ο πρώτος καφές της ημέρας και με τι πρωινό ή σνακ τον συνδυάζετε;
Ο πρώτος καφές της ημέρας είναι στο μαγαζί όταν έρχομαι το πρωί και κάθομαι στο λάπτοπ και δουλεύω όπως με πετύχατε. Έχω πάρει ήδη πρωινό στο σπίτι.

– Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές; Espresso, φίλτρου, Ελληνικός;
Espresso!

Η ιδιοσυγκρασιακή διακόσμηση εποχής του μαγαζιού που ορισμένοι έχουν επιχειρήσει να αντιγράψουν.

– Έχετε κάποια κούπα φετίχ που δεν αποχωρίζεστε; Ποια είναι η ιστορία της;
Ναι, έχω μία με τον Ιησού DJ. Μου την είχε κάνει δώρο ένας φίλος περίπου 13 χρόνια πριν όταν έπαιζα μουσική σε διάφορα μπαρ και το πρωί κατάφερνα και πήγαινα στη δουλειά, οπότε μου είχε βγάλει το ψευδώνυμο Jesus.

«Αρκετές φορές όταν θέλω κάτι γλυκό, παραγγέλνω σοκολάτα (ζεστή ή κρύα) με έναν Espresso μέσα»

– Πώς πίνετε τον καφέ σας; Βάζετε ζάχαρη ή και γάλα;
Ο αγαπημένος μου καφές είναι διπλός  Espresso, μέτριος, με μαύρη ζάχαρη.

Και στο Noel χρησιμοποιούν La Marzocco, τη “Rolls” των εσπρεσομηχανών.

– Προτιμάτε ζεστό ή κρύο καφέ και γιατί;
Προτιμώ τον ζεστό γιατί τα παγάκια μετά από λίγο αλλοιώνουν την γεύση του καφέ.

– Πίνετε άλλα ροφήματα; Τσάι, αφεψήματα, ζεστή σοκολάτα;
Στο σπίτι τώρα τελευταία έχω ανακαλύψει το χαμομήλι με μέλι. Έξω, αρκετές φορές όταν θέλω κάτι γλυκό, παραγγέλνω σοκολάτα (ζεστή ή κρύα) με έναν Espresso μέσα. Δοκιμάστε το.

– Πίνετε καφέ “on the go”; Στο αυτοκίνητο, στο δρόμο; Καταναλώνετε αρκετό πλαστικό ή έχετε βρει λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον;
Είναι πολύ λίγες οι φορές που θα πάρω στον δρόμο καφέ και δυστυχώς θα τον πάρω σε πλαστικό. Αν το ξέρω όμως εκ των προτέρων θα πάρω ποτήρι από το σπίτι μου.

Το ατμοσφαιρικό bar-restaurant Noel είναι γεμάτο “κρυφές” γωνιές.

Προτιμάτε να πίνετε καφέ μόνος, σαν στιγμή προσωπικού διαλογισμού, ή με παρέα, σαν ευκαιρία για κουβέντα και συναναστροφή;
Συνήθως τον πίνω μόνος μου, όταν εργάζομαι στο λάπτοπ.

«Οι περισσότεροι ξένοι μένουν ενθουσιασμένοι με τον καφέ που φτιάχνουμε στην Ελλάδα».

– Τι προτιμάτε, να πιείτε έναν μέτριο ή και κακό καφέ ή να μην πιείτε καθόλου;
Κατηγορηματικά να μην πιω καθόλου.

Αυτό το τόσο ιδιαίτερο ερυθρωπό χρώμα του εκλεκτού καφέ Taf.

– Στο μαγαζί σας πόση σημασία δίνετε στον καφέ; Ποια είναι η δική σας “κουλτούρα καφέ”;
Στο Noel προσπαθούμε να έχουμε μία ποιότητα σε όλα τα προϊόντα μας. Στο ποτό, στο φαγητό, στις πρώτες ύλες μας, στην μουσική, οπότε ήταν λογικό επόμενο να αναζητήσουμε και την καλύτερη πρόταση στον καφέ.

– Ποια είναι η τεχνογνωσία σας και η άποψη σας γύρω από την τέχνη του καφέ;
Δεν έχω άποψη γύρω από την τέχνη του καφέ, για να είμαι ειλικρινής. Πολλές φορές με τα παιδιά που δουλεύουμε τους λέω τις όποιες ενστάσεις μου και μου μεταφέρουν την δική τους άποψη.

Ο barista του Noel, καθώς ετοιμάζει cappuccino με espresso Taf.

– Οι πελάτες συμμερίζονται το ενδιαφέρον σας; Έχουν άποψη για τον καφέ;
Ναι, υπάρχει κόσμος πια που δίνει μεγάλη σημασία στον καφέ του. Είναι κάτι παραπάνω από μια βόλτα με έναν φίλο και ο πελάτης πολλές φορές μπορεί να αναγνωρίσει ακόμα και την ποικιλία του καφέ. Εμένα καθότι οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες, οι απαιτήσεις μου περιορίζονται στο να είναι καλός ο καφές.

– Οι ξένοι πελάτες τι σας λένε; Φτιάχνουμε καλό καφέ στην Ελλάδα;
Ναι. Οι περισσότεροι μένουν ενθουσιασμένοι. Αλλά και από προσωπική εμπειρία από ταξίδια μου στο εξωτερικό και τις τραυματικές εμπειρίες που έχω υποστεί στον καφέ, θεωρώ δικαιολογημένο τον ενθουσιασμό τους.

Το Noel είναι γνωστό για τα κοκτέιλ του αλλά έχει και εξαιρετικό καφέ, με την υπογραφή ποιότητας της Taf.

– Από τον Τούρκικο καφέ περάσαμε στον στιγμιαίο και σήμερα έχουμε γίνει εξπέρ στον εσπρέσο. Πως νομίζετε ότι θα πίνουμε καφέ σε 30 χρόνια στην Ελλάδα;
H ερώτηση ξεπερνάει τη φαντασία μου!

Η επιτυχία της ατμόσφαιρας του Noel είναι ότι παντρεύει το παλιό Αθηναϊκό στοιχείο (όπως αυτά τα παλιά τσιμεντένια πλακάκια που προϋπήρχαν) με “χριστουγεννιάτικη”, δυτικοευρωπαϊκή ζεστασιά.

//Διεύθυνση: Noel, Κολοκοτρώνη 59Β, Αθήνα.

 

Διαβάστε ακόμα: Romain Krot, ο Γάλλος bartender που δημιούργησε το «Meerkat» στο Κουκάκι.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του νέου «geographically whimsical» εστιατορίου Folk. Που με το εύληπτο ντιζάιν στο χώρο και τη χρήση πρώτων υλών με ταυτότητα στην κουζίνα φέρνει καλιφορνέζικο αέρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Στην καρδιά του Ψυρρή υπάρχει ένας θύλακας ηρεμίας που μας μεταφέρει σε κλίμα υπαίθρου. Ριλάξ και τσιμπολόγημα από το καλάθι, στο ανθοστόλιστο roof garden ενός νέου, ιδιοσυγκρασιακού ξενοδοχείου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η «πολιτεία» του Αστέρα απέκτησε το εστιατόριο ελληνικής ψαροφαγίας που της αξίζει. Δοκιμάσαμε τα πιάτα και πάνω από όλα χαρήκαμε την καλιμπραρισμένη μίξη παράδοσης και κοσμοπολιτισμού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δοκιμάσαμε τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα του νέου εστιατορίου στο ρετιρέ του ξενοδοχείου Grand Hyatt. Ορίζουν μια μοντέρνα γευστική «γεωγραφία» μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Γράφει ο Θεμιστολής Νικολετόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro