Δοκιμάσαμε το ιδιοσυγκρασιακό, ανανεωμένο μενού του Nolan

Ο Βασίλης Δημαράς επισκέπτεται το σοφιστικέ στέκι στη γειτονιά του "κάτω" Συντάγματος δίπλα στο νέο Electra Metropolis, για να διαπιστώσει αν δικαιολογεί τη φήμη του, σχεδόν ένα χρόνο μετά τα πολυσυζητημένα του εγκαίνια.

 
002_nolan_restaurant

Το Nolan έχει δημιουργήσει μια δική του κουζίνα που δεν της λες ούτε ιαπωνική ούτε ελληνική ούτε fusion αλλά ούτε και εναλλακτική. Και αυτό είναι που το κάνει ξεχωριστό.

Ήταν από αυτά τα δροσερά βράδια του Σεπτέμβρη. Ετοιμαζόταν να βρέξει. Πάνω στον ουρανό είχαν πάρτι με φωτορυθμικά και τέτοια. Εγώ, όμως, είχα ραντεβού με μια πολύ καλή φίλη που θα έβγαζα για φαγητό. «Ελπίζω να με πας κάπου καλά» ήταν τα λόγια της. Βλέπετε η φίλη μου είναι από τους ανθρώπους που ξέρουν από καλό φαγητό. Την αποκαλώ gastro-wikipedia. Και όχι άδικα. Όποτε η επιλογή του εστιατορίου θα έπρεπε να είναι προσεγμένη. To «Nolan» στην ethnic γειτονιά του “κάτω” Συντάγματος δίπλα στο νέο Electra Metropolis φάνταζε, λοιπόν, η καλύτερη επιλογή.

Από τον προηγούμενο χειμώνα που άνοιξε, το Nolan είχε συζητηθεί πολύ. Ο νεαρός chef Σωτήρης Κοντιζάς έχει δημιουργήσει μια δική του κουζίνα που δεν της λες ούτε ιαπωνική ούτε ελληνική ούτε fusion αλλά ούτε και εναλλακτική. Τη λες «Nolan»! Και αυτή είναι η επιτυχία του. Τα πιάτα που είναι πάντα προσεγμένα, ισορροπημένα και πάντα έχουν κάτι να πουν. Κάτι που θα σε κάνει, μόλις τα δοκιμάσεις, να σκεφτείς τι είναι αυτό που έφαγες και πώς μπορούν δύο πράγματα που στο φτωχό σου το μυαλό να μοιάζουν ασύνδετα, συνδυάζονται. Με λίγα λόγια το «Nolan» ήταν το κατάλληλο μέρος.

Φτάσαμε φυσικά με λίγη καθυστέρηση. Όχι μόνο λόγο βροχής, αλλά ξέρετε τώρα πώς είναι οι κυρίες… θέλουν πάντα να κάνουν εντύπωση. Ευτυχώς που είχαμε κάνει κράτηση, γιατί όλα τα τραπέζια του ήταν γεμάτα. Το μενού δεν έχει αλλάξει πολύ από την τελευταία φορά που το επισκέφτηκα. Έχουν μπει φυσικά καινούργια πιάτα μέσα στο πλαίσιο της ανανέωσης. Χάρηκα που είδα ξανά στον κατάλογο τα αμαρτωλά ψωμάκια ατμού γεμιστά με χοιρινά μάγουλα (από τα αγαπημένα μου), τον κολιό για μωρά, αλλά και την προκλητική αλμυρή κρέμα α λα Crème brûlée που την έσπαγες και αποκαλύπτονταν… βλήτα και σύγκλινο.

nolan_-%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82_%cf%83%cf%89%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b6%ce%ac%cf%82

Ο Κώστας Πισσιώτης (αριστερά) και ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς.

Το πατατόψωμο είναι το πιάτο έκπληξη στο Nolan: Πατάτα που ζυμώνεται για 20 ήμερες, πρόβειο γιαούρτι, λίγο αλεύρι.

Όπως πάντα ξεναγός μας ήταν ο πρόσχαρος Κώστας Πισσιώτης που κάθε φορά που ερχόταν ένα πιάτο μας το παρουσίαζε με όλες τους τις λεπτομέρειες. Και όχι γιατί είμασταν εμείς, αλλά έτσι κάνει με όλους τους πελάτες. «Να ξέρουν τι είναι αυτά που φτιάχνουμε και πώς. Για αυτό τα λέω τόσο αναλυτικά και πάντα χαμογελώντας».

008_nolan-menu_%ce%ba%cf%85%ce%b4%cf%8e%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%86%cf%85%cf%83%cf%84%ce%af%ce%ba%ce%b9%ce%b1

Τα κυδώνια με φιστίκια είναι ότι πρέπει για αρχή.

Κυδώνια με γιούζου, κόλιανδρο και ένα ελαφρώς καβουρδισμένο φιστίκι για αρχή. Ακολούθησε μια σαλάτα με κολοκυθάκια, μελιτζάνα, miso και ένα εξαίσιο παλαιωμένο ανθότυρο που όμως της έλειπε η ένταση. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για το «γαυγάρ», όπως το ονομάζουν μεταξύ τους: Καινούργιο πιάτο με γαύρο και γαρίδα πάνω σε τραγανιστά τσιπς ρυζιού μαζί με μια πικάντικη μαγιονέζα από ντάσι και καπνιστό λάδι. Θα ζητούσα κι άλλο, αλλά είπα να μην παρεκτραπώ, συνόδευα και μια κυρία άλλωστε. Τα αλμυρίκια με το σουτζούκι και το ψάρι ντάσκα, αν και με φόβιζε σαν συνδυασμός, ήταν εξαιρετική σύνθεση.

006_nolan_menu_%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%bf

Το πατατόψωμο είναι το πιάτο έκπληξη στο Nolan.

Όπως και το πατατόψωμο! Αυτό κι αν ήταν… Πατάτα που ζυμώνεται για 20 ήμερες, πρόβειο γιαούρτι, λίγο αλεύρι και ένα αποτέλεσμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Για το τέλος αφήσαμε το donburi με αρνί: Αρνίσιος κιμάς με πολλά και νόστιμα μπαχαρικά –αν και λίγο αλμυρός για μένα-, ρύζι και σάλτσα από γιαούρτι. Φυσικά μπουκιά δεν έμεινε στο πιάτο μας.

Όσο για το επιδόρπιο, παγωτό από τσάι του βουνού, απαλή κρέμα πατισερί για βάση, φρούτα για γαρνίρισμα και πλάκες από μαρέγκα. Άγλυκο με έντονο το άρωμα και τη γεύση του τσαγιού που ερχόταν σε αντίθεση με τη γλυκά τάρτα από μελάσα, ρούμι και καφέ, ο οποίος ήρθε για συμπλήρωμα.

Αυτό που έχω να πω είναι ότι ο Σωτήρης σε αυτό το διάστημα που έχει περάσει, όχι μόνο έχει βρει τα πατήματα του, αλλά συνεχίζει στον ίδιο και καλύτερο ρυθμό να δημιουργεί πιάτα που τραβούν το ενδιαφέρον και έχουν νόστιμο αποτέλεσμα. Κάνει κάθε επίσκεψη στο Nolan μια όμορφη γευστική εμπειρία που θέλεις να την επαναλάβεις. Και δεν είναι μόνο δική μου σκέψη αυτή, αλλά και της gastro-wikipedia. Κι αυτό λέει πολλά.

//«Nolan», Βουλής 31-33, Αθήνα, τηλ. 2103243545.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Μάρκαρης για τον Μαρή.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δεν είναι ένα απλό τυράδικο, αλλά μια μπουτίκ εξαιρετικών προϊόντων από τη Γαλλία. Η Θέμις Φούλια μάς ξεναγεί στο νέο κατάστημα που άνοιξε στην Αγία Παρασκευή. Είναι η φρομαζερί που «τιμούν» ήδη οι Γάλλοι που ζουν στη χώρα μας -κι αυτοί κάτι ξέρουν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Για τέσσερις ημέρες, 14 από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια και ονομαστοί Έλληνες και ξένοι σεφ μαζεύονται στο Ζάππειο με σκοπό να μας ταξιδεύσουν με τα πιάτα, τις συνταγές και τις ομιλίες τους. Δοκιμάστε εμβληματικές συνταγές σε προνομιακές τιμές, και γνωρίστε τους από κοντά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και δραστήριος συλλέκτης έργων τέχνης, συνιδιοκτήτης μεταξύ άλλων και του Athenée που διαδέχεται το εμβληματικό Zonar's, μοιράζεται μαζί μας τη δική του κουλτούρα καφέ. Τελειομανής, αισιόδοξος και... Taficionado, προσδοκά ακόμα θετικότερες εξελίξεις στον τομέα της φιλοξενίας, και ειδικά του ποιοτικού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro