Ο vegan «γύρος» του Noma

Το σκανδιναβικό εστιατόριο του σεφ René Redzepi όχι απλά άνοιξε και πάλι τις πόρτες του μετά από ένα χρόνο αναδιοργάνωσης, αλλά για το καλοκαίρι το μενού του παίζει σε vegeterian αποχρώσεις.

 

Ο René Redzepi παραδέχθηκε ότι το vegeterian μενού ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του. Το σίγουρο είναι ότι ο vegan «γύρος» του Noma θα γίνει ανάρπαστος.

Όταν το 2016 ανακοίνωνε το τέλος του Noma επειδή «έχει έρθει ο καιρός για μια αλλαγή, ώστε να παρουσιάσω κάτι νέο στους πελάτες μου» ήταν λογικό να προκαλέσει αίσθηση στον γαστρονομικό κόσμο. Βλέπεις το σκανδιναβικό εστιατόριο ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα παγκοσμίως. Ωστόσο ο René Redzepi ήθελε μια νέα πρόκληση στην καριέρα του.

Και αυτή προσπάθησε να τη βρει με το καλημέρα του Noma 2.0. Καταρχήν το γνωστό εστιατόριο άλλαξε τοποθεσία, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση ήρθε με το καλοκαιρινό μενού – εκεί όπου παίζει σε vegeterian αποχρώσεις και πολλές φορές καταλήγει μέχρι τη vegan κατηγορία.

«Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις στην καριέρα μου, γιατί έχεις την αίσθηση ότι μαγειρεύεις στο μέλλον» δήλωσε ο Redzepi.

Το Noma 2.0 δεν έχει μόνο νέα φιλοσοφία στο μενού, αλλά και στο design.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Noma δεν σερβίρει ούτε ψάρι ούτε κρέας στο καλοκαιρινό του μενού. Ένα μενού που εξερευνάει το φυτικό βασίλειο και όλα όσα είναι βρώσιμα, μαγειρεύοντας προϊόντα που «γεννιούνται» κάτω από το έδαφος, κοντά στο νερό και στα δέντρα.

Και το κυρίως πιάτο αυτού του μενού είναι ο vegan «γύρος» του Noma. Ένας «γύρος» από σελινόριζα και τρούφα, κομμένος σε φέτες, μαριναρισμένος, μαγειρεμένος αργά, μέχρι να αποκτήσει το απαραίτητο χρυσό χρώμα και την καραμελωμένη του υφή.

«Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις στην καριέρα μου, γιατί έχεις την αίσθηση ότι μαγειρεύεις στο μέλλον» δήλωσε ο Redzepi, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει παρουσιάσει vegeterian επιλογές αλλά ποτέ έως τώρα ένα ολοκληρωμένο vegeterian μενού.

 

Διαβάστε ακόμα: Zeibekiko, η νέα σουβλακερί της Κηφισιάς από την ομάδα του «Τηλέμαχου»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο πρώτος Έλληνας Master of Wine μιλάει στον Κίμωνα Φραγκάκη με αφορμή το νέο του βιβλίο «The Wines of Greece»: Μια συζήτηση για τις δυσκολίες του να γίνεις «μαιτρ του οίνου», το χύμα κρασί, την τέχνη της καλοπέρασης και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας μικρός σοκολατί θεούλης, ο Kakau, ανοίγει σε λίγες ημέρες στο Παγκράτι. Επισκεφτήκαμε το νέο παρασκευαστήριο-μαγαζί πρώτοι, και πήραμε μυρωδιά από αυθεντική σοκολάτα με fairtrade πρώτες ύλες -και έμπνευση- από τη Λατινική Αμερική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι μόδες πάνε και έρχονται στην εστιατορική σκηνή, απλώς όπως συμβαίνει με όλες τις μόδες, μέχρι να φτάσουν στη μάζα, έχουν ξεπεραστεί από την ελίτ. Πιστέψτε μας, ξέρουμε τι τρώνε και τι δεν προτιμούν πια οι ψαγμένοι συνδαιτημόνες. Να μας συγχωρεί το λάδι τρούφας αλλά ήρθε η ώρα να χωρίσουμε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κάποια μετράνε πάνω από 100 χρόνια ζωής. Άλλα σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τις παραδοσιακές συνταγές τους και το αναλλοίωτο design τους. Ενώ όλα θυμίζουν μια Αθήνα που πολλοί από εμάς δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Αυτά είναι τα στέκια που δεν θα «πεθάνουν» ποτέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro