Μια βέλγικη μπίρα με ελληνικό σαφράν

Η Notias βάζει κρόκο στο λυκίσκο, μετουσιώνοντας την περίφημη Chimay σε ιστορία ελληνοβελγικής φιλίας.

 
Ο απαστερίωτος και αφιλτράριστος Notias επιβεβαιώνει τη φήμη της βέλγικης μπίρας, αφού είναι παγκόσμιας κλάσης.

Ο απαστερίωτος και αφιλτράριστος Notias επιβεβαιώνει τη φήμη της βέλγικης μπίρας, αφού είναι παγκόσμιας κλάσης.

Μια παρέα Βέλγων, βλέποντας τους Έλληνες φίλους τους να υποφέρουν από την κρίση, πήραν την απόφαση να βοηθήσουν, ενισχύοντας τον αγροτικό τομέα της περιοχής. Κανείς δεν θα φανταζόταν το προϊόν που θα επέλεγαν, όμως η έλλειψη νερού έφερε στην αρκαδική γη το ακριβότερο μπαχαρικό του κόσμου, το σαφράν.

Έτσι, με τη βοήθεια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ASBL Notias που ίδρυσαν στο Βέλγιο, οι βολβοί του κόκκινου χρυσού αγοράστηκαν, το σαφράν φυτεύτηκε, οι καλλιεργητές εκπαιδεύτηκαν στα μυστικά του και, φέτος, οι καρποί της συγκομιδής δεν ήταν… τρίχες, αλλά οι υπερπολύτιμοι στήμονες του κρόκου.

Μη θέλοντας να ανταγωνιστούν την παγκοσμίως φημισμένη για τον κρόκο περιοχή της Κοζάνης, οι Βέλγοι φίλοι αποφάσισαν να μην τον εμπορευτούν, αλλά να τον χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή ενός μοναδικού προϊόντος. Και ως Βέλγοι, αλλά και κάτοικοι της περιοχής όπου παράγεται η μυθική μοναστηριακή μπίρα Chimay, τι άλλο θα μπορούσαν να σκεφτούν πέρα από την παραγωγή μιας μπίρας με σαφράν;

Η κοινότητα των μοναχών του αβαείου αγκάλιασε αμέσως την προσπάθεια και, μέσω του προγράμματος αλληλεγγύης «Solidarité Cistercienne» που έχει δημιουργήσει, ανέλαβε την παραγωγή της μπίρας, προικίζοντας τη Notias με τη μακραίωνη τεχνογνωσία της στην ύψιστη ζυθοποίηση.

Τρομακτικά πυκνή, διαθέτει εξαιρετική ισορροπία, τέλεια διαδοχή της γλύκας του σαφράν με την πίκρα του λυκίσκου και ατελείωτη δροσερή επίγευση.

Αν και δεν μου αρέσουν οι αφορισμοί και οι γενικεύσεις τέτοιου τύπου, η ρήση «Ό,τι δεν είναι από το Βέλγιο δεν είναι μπίρα» με βρίσκει σχεδόν απόλυτα σύμφωνο. Γιατί είναι μοναδική η ικανότητα αυτού του λαού να παράγει μπίρες-αριστουργήματα, των οποίων η πολυπλοκότητα μπορεί να συγκριθεί με αυτήν των μεγάλων κρασιών.

Και ο απαστερίωτος και αφιλτράριστος Notias δεν θα αμαυρώσει ούτε τη φήμη της χώρας ούτε το μυθικό status της Chimay, αφού είναι μια μπίρα παγκόσμιας κλάσης. Τρομακτικά πυκνή, γεμάτη με αρώματα κίτρινων φρούτων, κριθαριού, ανανά, κουμκουάτ και σαφράν, διαθέτει εξαιρετική ισορροπία, τέλεια διαδοχή της γλύκας του κρόκου με την πίκρα του λυκίσκου και ατελείωτη, δροσερή επίγευση.

Photo Credit: Fleur Kinson/flickr

Η τιμή της Notias μπορεί να είναι παρόμοια με αυτήν της Chimay, ένα μεγάλο μέρος της όμως επιστρέφει με τη μορφή επιδότησης στους παραγωγούς του σαφράν. Photo Credit: Fleur Kinson/flickr

Εκτός από ένα εξαιρετικό σεμινάριο προς αυτούς που συγχέουν τη συμπύκνωση με το βάρος και το αλκοόλ – ο Notias είναι ένας full bodied δυναμίτης, παρά τους μόλις 4,8 βαθμούς του- η μοναδική αυτή μπίρα προσφέρει και ιδιαίτερες συγκινήσεις στο τραπέζι.

Αυτό απέδειξε ένα εξαιρετικό γεύμα στο εστιατόριο «Τραπεζαρία», όπου ο Notias προσέφερε εκπληκτικές αρμονίες με Φουά γκρα α λα Grec από συκωτάκια πουλιών και σταφύλια, Κρέμα φασολάδας με λουκάνικα κιοφτέ, Κότσι χοιρινό με πουρέ ρεβίθι–ταχίνι, αλλά ακόμα και με επιδόρπια, όπως αχλάδια ποσέ με κρέμα dulce de leche.

Η τιμής της Notias μπορεί να είναι παρόμοια με αυτήν της Chimay, ένα μεγάλο μέρος της όμως επιστρέφει με τη μορφή επιδότησης στους παραγωγούς του σαφράν. Έτσι, αδειάζοντας μια φιάλη Notias σε ένα ποτήρι Βουργουνδίας (όλη με μιας, αφού η μπίρα περιέχει το γευστικό ίζημα από τη 2η ζύμωση στη φιάλη) δεν θα απολαύσετε απλώς ένα κριθαρένιο έργο τέχνης, αλλά και το αποτέλεσμα μιας φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ δύο λαών που ξεκίνησε κάπου στα καταγάλανα νερά του Τυρού Αρκαδίας. Μια σπουδαία βέλγικη μπίρα με ελληνική καρδιά.

//Ο Notias διανέμεται από την εταιρία Deals (210 2321212).

 

Διαβάστε ακόμα: Η Βενεδικτίνη και η επινόηση του σύγχρονου μάρκετινγκ.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο συνδημιουργός της Cookoovaya Κλεομένης Ζουρνατζής την έχει ζήσει την καλοκαιρινή Κρήτη από μικρός και μας αποκαλύπτει τα γαστρονομικά μυστικά του νομού Ρεθύμνης, εκεί όπου οι άνθρωποι με το τίποτα και με το λίγο δημιουργούν μαγεία στο τσουκάλι τους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Γιάννης Μυλόπουλος δεν σταματάει σε ένα μαγαζί, αλλά σε ένα χωριό 50 χλμ. έξω από τη Θεσσαλονίκη, τον Άγιο Πρόδρομο Χαλκιδικής, εκεί όπου το σουβλάκι έχει μετατραπεί σε τέχνη και επιστήμη.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW θυμάται με αγάπη τον κορυφαίο οινοποιό που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, ανιχνεύει τα κοινά σημεία που ο Χαρίδημος είχε με τον τραγουδιστή των Linkin Park (!) και ψηλαφεί την ιδιοφυΐα που τόσο συχνά κουβαλάει δυσβάσταχτες αποσκευές.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το πιο χαλαρό και φιλόξενο Ταϊλανδέζικο της Αθήνας μόλις άνοιξε σε έναν κήπο πίσω από το Λιβάδι, για καυτερά νούντλς και δροσερά κοκτέιλ κάτω από τα αστέρια.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro