Η Αγάπη στη χώρα των μανιταριών

Η Αγάπη Μαργετίδη μας προτείνει μια απίθανα νόστιμη ομελέτα φούρνου, ό,τι πρέπει για να υποδεχθείς την άνοιξη και να αλλάξεις την διάθεσή σου.

 

Για αρχή προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και μουλιάζουμε για 20 – 30’ σε χλιαρό νερό 100 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια. (Φωτογραφία: New York Times)

Αυτή η εποχή του χρόνου με βρίσκει σε αναμπουμπούλα μεγάλη. Η υποδοχή της άνοιξης πρέπει να είναι μεγαλειώδης, αντανακλώντας την παραπάνω από επιθυμητή αλλαγή της διάθεσης. Μαζί με τα χοντρά μάλλινα πουλόβερ και λοιπά βαριά χειμωνιάτικα ρούχα και είναι και τα ντουλάπια της κουζίνας που απαιτούν ξεσκαρτάρισμα.

Πρώτο μέλημα η εξέταση της κατάστασης της υγείας των καταχωνιασμένων υλικών. Ευτυχώς, κανένα μαμούνι δεν τα επισκέφθηκε και η ημερομηνία λήξης τους δεν επήλθε ακόμη. Πρέπει όμως να κάνω γρήγορα, κι έτσι πρώτα-πρώτα στη σειρά βάζω τα όσπρια και κάνω το πλάνο για το άμεσο μέλλον. Ρίχνω και μια ματιά στην κατάψυξη και σχεδιάζω τις τελευταίες ζεστές σούπες της φετινής σεζόν και διάφορα άλλα φαγητά που σε λίγο θα εξοριστούν για τους επόμενους μήνες από το τραπέζι μου.

Στις διάφορες επιδρομές μου στα καταστήματα τροφίμων, τα οποία ως γνωστόν τα αγαπώ περισσότερο και από τις boutiques, είχα προβεί στην αγορά και αποθήκευση άπειρων αποξηραμένων μανιταριών. Αγόραζα όμως και φρέσκα όλων των ειδών και προελεύσεων, δεν γινόταν να τα προσπεράσω. Σούπες με μανιτάρια έφτιαξα, τάρτες με μανιτάρια έφτιαξα, ζυμαρικά και risotti με μανιτάρια έφτιαξα, σε διάφορα μαγειρευτά και σαλάτες τα έβαλα, δεν μπορώ να πω, τους έδωσα και κατάλαβαν! Για την τελευταία φουρνιά που έμεινε, έφτιαξα τις προάλλες μια απίθανα νόστιμη ομελέτα φούρνου, την οποία και σπεύδω να σας δείξω.

Ψήνουμε για περίπου 20’, έως ότου η ομελέτα χρυσίσει, χωρίς όμως να παραψηθεί. Την απολαμβάνουμε με πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμί.

Τα μανιτάρια ψήνονται πολύ γρήγορα, σε 5 μόλις λεπτά. Στο μεταξύ χτυπάμε με το σύρμα 12 φρέσκα αβγά με αλατοπίπερο, 1 κ.σ. νερό και προαιρετικά 1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας. Προσθέτουμε και λίγο τυρί, πετάμε το σκόρδο και το βότανο και αδειάζουμε τα χτυπημένα αβγά πάνω από τα μανιτάρια. (Φωτογραφία: Epicurious)

Ομελέτα φούρνου με ποικλία αποξηραμένων μανιταριών (για 4 άτομα)

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Μουλιάζουμε για 20 – 30’ σε χλιαρό νερό 100 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια (βασιλομανίταρα/porcini, λεντινούλες/shiitake, κανθαρέλλες/chanterelles, μαύρες τρομπέτες/trompettes de la mort, μορχέλλες/morilles). Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε (δεν πετάμε το ζουμί, το χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε τη γεύση σε ζωμούς, σούπες και σάλτσες). Σε ένα βαθύ τηγάνι κατάλληλο και για το φούρνο, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια, προσθέτοντας 1 σκ. σκόρδου ακαθάριστη και ελαφρώς σπασμένη με τη λάμα ενός μαχαιριού και λίγα κλαράκια όποιου φρέσκου βοτάνου μας βρίσκεται (θυμάρι, λεμονοθύμαρο, ρίγανη, δενδρολίβανο, κ.λπ.). Αλατοπιπερώνουμε.

Τα μανιτάρια ψήνονται πολύ γρήγορα, σε 5 μόλις λεπτά. Στο μεταξύ χτυπάμε με το σύρμα 12 φρέσκα αβγά με αλατοπίπερο, 1 κ.σ. νερό και προαιρετικά 1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας. Προσθέτουμε και λίγο τυρί, όπως τριμμένη παρμεζάνα ή κατσικίσιο κορμό που έχουμε κάνει ψίχουλα με τα δάχτυλά μας. Πετάμε το σκόρδο και το βότανο και αδειάζουμε τα χτυπημένα αβγά πάνω από τα μανιτάρια. Στρώνουμε με το πιρούνι τα μανιτάρια για να είναι ισομερώς μοιρασμένα και μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 20’, έως ότου η ομελέτα χρυσίσει, χωρίς όμως να παραψηθεί. Την απολαμβάνουμε με πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμί.

Ορίστε λοιπόν, τα μανιτάρια τελείωσαν και πάμε για άλλα. Αφού τα ευχαριστήσω με ευγνωμοσύνη για τις υπέροχες στιγμές που μου χάρισαν, κάπου εκεί προς το φθινόπωρο, θα αρχίσω πάλι τον μανιταροπόλεμο με μεγάλη λαχτάρα. Τρέχω τώρα να ελέγξω στη λαϊκή εάν βγήκαν καινούργια ζαρζαβατικά, γιατί έχω πολλά σχέδια στα σκαριά για την άνοιξη.

 

Διαβάστε ακόμα: Η «artistic» συναγρίδα του Άγγελου Καλλιντέρη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Περισσότερο καλό κρέας στην πόλη: Το πιο ενδιαφέρον νέο στέκι του Κορυδαλλού αυτή τη φορά, έχει τα φόντα να γίνει υπερτοπικό σουξέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα εξηγεί γιατί το Syrah έχει εξελιχθεί σε μεγάλο έρωτα των οινόφιλων και επιλέγει πέντε σπουδαίες φιάλες από τον ελληνικό αμπελώνα – μαζί με τις ιδανικές τους αρμονίες στο τραπέζι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το μαγαζί, που από το 2010 έως το 2014 ψηφίστηκε 4 φορές ως το Καλύτερο Εστιατόριο του Κόσμου από το περιοδικό Restaurant, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του, κρατώντας ένα τραπέζι της βραδιάς εγκαινίων του για δύο τυχερούς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Όταν τα ψάρια πιάνουν στεριά, πηγαίνουν για ποτά στο The Clumsies. Και ο Βασίλης Δημαράς βγαίνει για ψάρεμα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro