Otto’s Athens Vermouth: Το αστικό, μεσογειακό απεριτίφ επιστρέφει

180 χρόνια μετά τη «γέννηση» του Βερμούτ της Αθήνας από τον Ιωάννη Βούχερ, το cult ποτό αποκτά νέα πνοή εν μέσω άνθησης των μπαρ του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας. Το δοκιμάσαμε με τόνικ και prosecco, και μιλήσαμε με τους εμπνευστές του.

 
COR_5625

Απολαύστε το Otto’s Athens Vermouth σε ψηλό ποτήρι, με τη συνοδεία πάγου και tonic ή σόδας.

Ήταν ένα μεσημέρι Τρίτης του Φεβρουαρίου. Το κρύο ήταν τσουχτερό, αλλά ο ήλιος γλύκαινε την ατμόσφαιρα. Το κέντρο της Αθήνας είχε την κλασική κίνηση μιας εργάσιμης ημέρας της Αθήνας της κρίσης, ωστόσο όποιος εκείνο το μεσημέρι πέρασε την πόρτα του Gin Joint στην πλατεία Καρύτση,  μεταφέρθηκε αυτομάτως σε μια άλλη εποχή. Σε έναν κόσμο ρομαντικού νεοκλασικισμού, πολλά χρόνια πριν, όταν ο Όθων (Otto), ο Βαυαρός πρίγκηψ του οίκου των Βιττελσβάχων, ανέβαινε στο θρόνο του νεοσύστατου ελλαδικού κράτους με φουστανέλλα. Τότε που το βερμούτ ήταν το απεριτίφ της αυλής, των εμπόρων της διασποράς που επέστρεφαν εν Αθήναις, των ξένων περιηγητών και βεβαίως -λόγω συγκρατημένου αλκοολικού βαθμού- των ωραίων κυριών, με ή άνευ κρινολίνου.

Το Otto’s Athens Vermouth έχει τις ρίζες του σε εκείνη τη μικρή Αθηναϊκή αναγέννηση και αυτό το ταξίδι στο παρελθόν για την έμπνευση της συνταγής ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν οι mixologists Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης στη σύνθεση του Otto’s. Ή για την ακρίβεια «η ευχάριστη δυσκολία σε αυτή μας την προσπάθεια», όπως μας είπαν. «Χρειαστήκαμε δύο χρόνια μέχρι να κατασταλάξουμε στην τελική συνταγή. Συναντιόμασταν, διαφωνούσαμε, αλλά στο τέλος τα καταφέραμε», καταλήγει ο Κυρίτσης.

Μια διαδρομή 180 χρόνων

COR_5729

Υψηλής ποιότητας κρασί, αρωματίζεται με μυρωδάτα ροδοπέταλα, Αρτεμισία, εσπεριδοειδή, φύλλα ελιάς αλλά και βότανα, χαρίζοντας ένα υπέροχο, ευχάριστο και μεστό σε γεύση Βερμούτ.

Εκτός των πολύπλοκων αρωμάτων του, το βερμούτ κρύβει μέσα στο μπουκάλι του μπόλικη Ελλάδα. «Το 93% των υλικών που χρησιμοποιούμε είναι ελληνικά» τονίζει ο Κυρίτσης και συμπληρώνει: «Άλλωστε αυτός ήταν ο στόχος μας, να δημιουργήσουμε ένα ποτό-διαφήμιση για την Ελλάδα στο εξωτερικό». Και τα κατάφεραν περίφημα, αντλώντας έμπνευση από τον 19ο αιώνα και τεχνολογία ποτών από τον 21ο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήταν το 1840 όταν η Ελλάδα έκανε τα πρώτα της βήματα ως ανεξάρτητο κράτος και η Αθήνα των 8.000 κατοίκων είχε αναλάβει τον ρόλο της πρωτεύουσας. Ήταν τότε, που μετά από εντολή του Βασιλιά Όθωνα, ο Ιωάννης Βούχερ γίνεται ο πρώτος αποσταγματοποιός στην Αθήνα, εξελίσσοντας την ιδέα των αρωματισμένων οίνων ή βερμούτ -τεχνική γνωστή από τους αρχαίους Ελληνικούς χρόνους- τα οποία είχαν γίνει το αγαπημένο ποτό στις Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Δημιουργείται έτσι το Βερμούτ της Αθήνας, βασισμένο σε ποιοτικό Ελληνικό κρασί αρωματισμένο με βότανα και φρούτα της ντόπιας χλωρίδας.

Το βερμούτ από τότε θα παίξει τον δικό του ρόλο στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, για πολλές γενιές. Σε ψηλό ποτήρι, με πάγο και σόδα, θα γίνει το αγαπημένο ποτό της εφοπλιστικής ελίτ και των Ελλήνων celebrities της δεκαετίας του ’60, που το απολαμβάνουν στις εξόδους τους από το Zonar’s στην πλ. Συντάγματος έως και την διάσημη Quinta στη Φωκίωνος Νέγρη. Μέχρι το θρίαμβο του ουίσκι τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, και την κυριαρχία των λευκών ποτών τα τελευταία χρόνια.

«Όντας το πρώτο Ελληνικό βερμούτ μετά από  60 χρόνια, είχαμε ελευθερία στη δημιουργία της συνταγής, για αυτό υπάρχει μια πολυπλοκότητα στη γεύση -και ένα ροζ χρώμα!- που το ξεχωρίζει από τα ιταλικά βερμούτ».

Μέχρι σήμερα, που ήρθε η στιγμή το βερμούτ να βρει και πάλι τη θέση του στην καθημερινότητα της Αθήνας. Στα πλαίσια μιας κουλτούρας κοκτέιλ και μιας κουλτούρας απεριτίφ, ειδικά στα νέα στέκια του κέντρου, που ευνοεί τις αυθεντικές επιλογές. Aπό το παλαιωμένο τσίπουρο ως το πιο σπάνιο sake και από τις ντόπιες μικροζυθοποιίες ως το το εκλεκτότερο βερμούτ.

Το βερμούτ μιας νέας εποχής

Λίγα μόλις βήματα μακριά από την πρώτη οικία του Όθωνα, στην καρδιά του κέντρου της πόλης, σε ένα κομψό νεοκλασικό κτίριο, οι δύο διακεκριμένοι Έλληνες bartenders ο Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης, βοηθούμενοι από έμπειρους αποσταγματοποιούς και με την έμπνευση του Ιωάννη Bούχερ η οποία πέρασε από χέρι σε χέρι στους σημερινούς του απογόνους, δημιούργησαν το νέο Αθηναϊκό Βερμούτ: το Otto’s Athens Vermouth.

COR_5637

Δύο διακεκριμένοι Έλληνες bartenders, ο Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης, βοηθούμενοι από έμπειρους αποσταγματοποιούς και με την έμπνευση του Ιωάννη Bούχερ , δημιουργούν το νέο Αθηναϊκό Βερμούτ: το Otto’s Athens Vermouth.

Υψηλής ποιότητας κρασί, αρωματίζεται με μυρωδάτα ροδοπέταλα, Αρτεμισία, εσπεριδοειδή, φύλλα ελιάς αλλά και βότανα που ευδοκιμούν στην ελληνική φύση, όπως ρίγανη και αγγελική, χαρίζοντας ένα υπέροχο, ευχάριστο και μεστό σε γεύση βερμούτ που μοσχοβολά Ελλάδα.

Άλλωστε όπως είπαν στον Νίκο Μπάκουλη και τον Βασίλη Κυρίτση δύο μεγάλοι δημιουργοί στον κόσμο των ποτών, οι Giuseppe Gallo και Giancarlo Mancino, το Otto’s είναι ένα βερμούτ «νέας γενιάς που παρόμοιό του δεν υπάρχει». Όχι άδικα, αφού το Otto’s Athens Vermouth μπορεί κάποιος να το απολαύσει τόσο ως  βερμούτ απλό όσο και ως απεριτίφ. Και αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά του, καθώς «επειδή είναι το πρώτο Ελληνικό βερμούτ μετά από  περίπου 60 χρόνια, είχαμε ελευθερία στη δημιουργία της συνταγής, για αυτό υπάρχει μια πολυπλοκότητα στη γεύση που το ξεχωρίζει από, για παράδειγμα, τα ιταλικά βερμούτ. Ενώ το ροζέ χρώμα του, αυτομάτως το διαφοροποιεί από τα περισσότερα βερμούτ που υπάρχουν σήμερα στην αγορά».

Για το τέλος, κρατήσαμε και το πιο βασικό: μερικά «μυστικά» για καλύτερη απόλαυση. «Με σόδα και τόνικ είναι υπέροχο. Αλλά η ομορφιά του είναι ότι μπορείς να το απολαύσεις και μόνο του, παγωμένο, κατευθείαν από το ψυγείο. Εάν πάλι θέλεις κάτι μοναδικό, θα πρότεινα Otto’s Athens Vermouth με ποιοτικό τόνικ και παγωμένο prosecco!»Όπως φαίνεται η φετινή άνοιξη που έρχεται με φόρα, βρήκε το απεριτίφ της.

 

Διαβάστε ακόμα: Odori – ένα στέκι που θέλει να ξανακάνει το βερμούτ μόδα εν Αθήναις

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου μας λαχματζουνάδικου κάτω από την Αιόλου έχει μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα Ανατολής, χρυσαφένιο κιουνεφέ, λαχταριστό καζάν ντιπί και αμαρτωλό μπακλαβά μαζί με single estate (!) καφέ στο μπρίκι. Η Αθήνα ξαναβρίσκει κάτι από την ανατολίτικη αστική της ταυτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δεν είναι ένα απλό τυράδικο, αλλά μια μπουτίκ εξαιρετικών προϊόντων από τη Γαλλία. Η Θέμις Φούλια μάς ξεναγεί στο νέο κατάστημα που άνοιξε στην Αγία Παρασκευή. Είναι η φρομαζερί που «τιμούν» ήδη οι Γάλλοι που ζουν στη χώρα μας -κι αυτοί κάτι ξέρουν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Για τέσσερις ημέρες, 14 από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια και ονομαστοί Έλληνες και ξένοι σεφ μαζεύονται στο Ζάππειο με σκοπό να μας ταξιδεύσουν με τα πιάτα, τις συνταγές και τις ομιλίες τους. Δοκιμάστε εμβληματικές συνταγές σε προνομιακές τιμές, και γνωρίστε τους από κοντά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro