Papillon: Ένα all day εστιατόριο, με φινέτσα και ψυχή, αλλιώτικο από τα άλλα

Με φωτεινό, μητροπολιτικό στυλ και με σοφιστικέ comfort food που μιλάει αμερικάνικα, ιταλικά, γαλλικά και ολίγα -σπαστά- ελληνικά, κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας γεμάτο επιτυχίες και διακρίσεις, όπως η υποψηφιότητα του για το κομψό design και την world class αισθητική του, στα Βρετανικά FX Awards.

 

Σφιχτοδουλεμένα κοκτέιλ (αριστερά), σοφιστικέ comfort food (δεξιά) δια χειρός Γιάννη Μαρκαδάκη (κέντρο) και μια βελούδινη ντοματόσουπα που μοσχοβολάει θυμάρι και cognac (κάτω). Βάλσαμο στη μέση του χειμώνα.

Ένα χρόνο πριν, ανήμερα Χριστούγεννα ήταν, κάναμε ποδαρικό στο ολοκαίνουργιο Papillon.  Πώς να το περιγράψει κάποιος με λίγα λόγια;  Δύσκολο.  Όμορφο, δίχως αμφιβολία. Όμως, όπως έχουμε δει σε πλείστους όσους όμορφους χώρους, η ομορφιά από μόνη της δεν λέει τίποτα, χρειάζεται και κάτι άλλο. Ακριβώς αυτό το «άλλο» βρήκε το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Minas Kosmidis – Architecture in Concept, που σχεδίασε το Papillon: ένα τόσο ντιζαϊνάτο μέρος να έχει ψυχή. Σε αγκαλιάζει αυτός ο χώρος, έχει φινέτσα αλλά και πληθωρικότητα, προσφέρει άνεση και κομψότητα συγχρόνως.

Η πρώτη σάλα κοντά στην είσοδο πιο πολύβουη, φιλοξενεί κυρίως όσους θέλουν να ξαποστάσουν από τα ψώνια και τις διάφορες δουλειές τους απολαμβάνοντας τον πρωινό καφέ, το μεσημεριανό ελαφρύ γεύμα, αλλά και το after work τσάι ή απεριτίφ, στα τραπεζάκια τύπου γαλλικού καφέ/μπιστρό ή γύρω από το μπαρ.

Διακόσμηση όσο πρέπει ποζάτη, αλλά χαλαρή και χαρούμενη. Ιδανικό το μιξ για να νιώσουμε Χριστούγεννα.

Η μέσα σάλα του κυρίως εστιατορίου με την υπέροχη γυάλινη οροφή, τους καλαίσθητους μα και αναπαυτικούς καναπέδες και καθίσματα, το ζωντανό deli bar όπου κόβονται τα εκλεκτά αλλαντικά και τυριά, προσφέρεται για πολύωρα γεύματα, φιλικές κουβέντες και εξομολογήσεις, αλλά και επαγγελματικές συναντήσεις.  Όλα παίζουν, σε όλους τους χώρους αυτού του πραγματικά αλλιώτικου απ’ τ’ άλλα all day bar restaurant. Τα ανοιγμένα laptops κάποια στιγμή κλείνουν και στο τραπέζι τη θέση του καφέ παίρνει το κρασί και το φαγητό ή το snack, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα meeting.

Δροσερό tartare φρέσκου και καπνιστού σολομού με αβοκάντο, γαλλική ελαφριά λεμονάτη σάλτσα aioli, κάπαρη και ξινόγαλο.

Τα πανέμορφα διακοσμητικά στοιχεία και η επίπλωση έχουν χαρακτήρα και sophistication χωρίς να φωνασκούν. Είναι ποζάτα από τη μια, χαλαρά και χαρούμενα από την άλλη. Συνδυάζουν με φαντασία και αρμονία το pop με το κλασικό, το στυλ του δανδή με το ελαφρώς εξεζητημένο look ενός νεοϋορκέζου γκαλερίστα. Το δέρμα συναντά  το ξύλο, το μέταλλο το γυαλί, το εμπριμέ το μονόχρωμο. Ακριβώς αυτό το πνεύμα μεταφέρουν και οι άνθρωποι του Papillon, με απόλυτη επιτυχία.  Τον επαγγελματισμό και την τόσο-όσο οικειότητα.  Έτσι το Papillon καταφέρνει να δώσει στη λέξη «φιλοξενία» όσα αυτή οφείλει να συνεπάγεται.

Οι γνώσεις των επαγγελματιών του κάθε τομέα – υποδοχή, καφές, ποτό και φαγητό – είναι εμφανείς σε ό, τι επιλέξει ο πελάτης.  Την ημέρα που το επισκεφθήκαμε πήραμε ένα γερό, αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλα τα είδη και μέσα σε λίγες ώρες ζήσαμε μια πλήρη ημέρα της ζωής του μαγαζιού.

Τα πανέμορφα διακοσμητικά στοιχεία και η επίπλωση έχουν χαρακτήρα και sophistication χωρίς να φωνασκούν.

Ο bar manager και bartender Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης μας ετοίμασε τρία απίθανα σε ομορφιά και γεύση cocktails.  Το Peplum, χαρούμενα πράσινο με Chilean Pisco, αγγούρι, βασιλικό, lime, almond orgeat (σαν σουμάδα) και κατακόκκινες πιπερίτσες chili, ανοίγει την όρεξη ξαφνιάζοντας παιχνιδιάρικα τον ουρανίσκο, αν και λίγο ακόμη τσίμπημα από chili θα το απογείωνε, μαζί κι εμάς (€10).  Τα δύο επόμενα cocktails είναι επιβλητικά όμορφα και οι γεύσεις τους ταιριάζουν στη νύχτα για να κλείσουν το δείπνο με απροσδόκητο τρόπο:

Το Tuxedo (€12), όνομα και πράγμα, εμφανίζεται σε κολονάτο ποτήρι ντυμένο με κατάμαυρη πολυτελή δαντέλα από ενεργό μαύρο άνθρακα και παντρεύει το blended scotch whisky με το υπόξινο ρόδι, την φινετσάτη κομψότητα του amaro και την ανεπαίσθητη γλύκα του orange dry Curacao. Το τρίτο κοκτέιλ, με το μυστηριώδες όνομα Fedora (€ 11), έχει εξίσου μυστηριώδη γεύση, όπου το blended scotch whisky  συναντά το καπνιστό Islay single malt whisky, το Cognac V.S., το Tawny Port ενισχυμένο οίνο και τα Bitters, ενώ στο ποτήρι, ένα κομμάτι αλμυρής καραμέλας δίνει μια μυρωδιά και μια γεύση που είναι αδύνατον να περιγραφούν με λόγια.

Στη μέσα σάλα του κυρίως εστιατορίου κυριαρχεί η υπέροχη γυάλινη οροφή, οι εξαιρετικά καλαίσθητοι καναπέδες, τα αναπαυτικά καθίσματα και το ζωντανό deli bar.

Ο chef Ιωάννης Μαρκαδάκης σε κερδίζει με το που τον βλέπεις.  Η πληθωρικότητα και το χαμόγελό του σε προϊδεάζουν για το τι θα ακολουθήσει. Ο ενθουσιασμός του βγαίνει στα λόγια και λάμπει στα πιάτα του. Σε αντίθεση με τα περισσότερα all day bar restaurants, όπου το μενού είναι φύρδην μύγδην, στο Papillon σου διηγείται μια ιστορία που δίνει νόημα στο concept του μαγαζιού, εξ ου και οι κατάλογοι ονομάζονται Lunch Stories και Dinner Stories.

Είναι η ιστορία της New American Cuisine, της κουζίνας που δημιουργήθηκε στη νέα ήπειρο, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των κατοίκων της.  Τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική, οι νέοι κάτοικοι κουβάλησαν, μαζί με το βιός τους, και τις γεύσεις της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Με τα χρόνια τα υλικά ανακατεύτηκαν με την αμερικάνικη κουζίνα, οι τεχνικές εκμοντερνίστηκαν και δημιούργησαν αυτό το χαρούμενο μπλέξιμο.

Η πρώτη σάλα κοντά στην είσοδο πιο πολύβουη, φιλοξενεί κυρίως όσους θέλουν να ξαποστάσουν για καφέ ή ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα. Γιατί όχι και για ένα απεριτίφ.

Η κουζίνα του Papillon μιλάει αμερικάνικα με ιταλικό και γαλλικό accent και ολίγα σπαστά ελληνικά σε μια γλώσσα ζωντανή, κοσμοπολίτικη και απόλυτα σύγχρονη, που διατρέχει όλον τον κατάλογο. Από το πρωινό με τα γαλλικής τεχνικής βελούδινα και κρεμώδη scrambled eggs με τις λεπτές φέτες μαύρης τρούφας και το λεπτό άρωμα του σχοινόπρασου (€ 8,20). Και από το τέλειο N.Y. Sandwich με το αυθεντικό νεοϋορκέζικο pastrami, το έξτρα νόστιμο cheddar – αυθεντικό κι αυτό, που δεν θυμίζει ευτυχώς σε τίποτα το αντίστοιχο «πλαστικό» που έχει κατακλύσει την αγορά – που λιώνει ελαφρώς, το αυθάδες horseradish και το παιχνιδιάρικο σπιτικό αγγουράκι τουρσί (€ 8,80).

Μιλώντας για τα υλικά των εδεσμάτων, καταλαβαίνεις πως εδώ εκπτώσεις δεν χωρούν και ακριβώς σε αυτό ποντάρει το Papillon μέσω του chef του. Ναι, οι προμηθευτές είναι πάμπολλοι και ίσως αυτό να δυσχεραίνει το έργο του λογιστηρίου, όμως να που κάνει τη διαφορά. Υπάρχουν πολλά μέρη στην Αθήνα που σερβίρουν αυθεντικό pastrami;  Όχι, σας το επιβεβαιώνουμε.

Το βραδινό μενού είναι πιο στιβαρό, ως οφείλει.  Πολλές οι επιλογές και για όλα τα γούστα που είναι όμως σοφά μελετημένες.

Ο κατάλογος του μεσημεριανού δίνει έμφαση στην ελαφριά κουζίνα, αυτή που θα σε χορτάσει χωρίς να σε βαρύνει. Σούπες και σαλάτες, risotti και pasta, ένα ψάρι και ελαφριά μαγειρεμένα κρεατικά, με έμφαση σε ευκολοχώνευτα συνοδευτικά χωρίς βαριές σάλτσες, σου προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσεις την απογευματινή σου εργασία. Πρώτα δοκιμάσαμε μια βελούδινη ντοματόσουπα που μοσχοβολούσε θυμάρι και cognac, βάλσαμο στη μέση του χειμώνα (€ 8,70).

Έξοχο παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι μια σαλάτα: ωμά τραγανά κολοκυθάκια και το εξίσου τραγανό φινόκιο, το απαλό γαλλικό κατσικίσιο τυρί και τον ώριμο λωτό κομμένο σε διάφανες σχεδόν φέτες.

Η σαλάτα με τα ωμά τραγανά κολοκυθάκια και το εξίσου τραγανό φινόκιο, το απαλό γαλλικό κατσικίσιο τυρί και τον ώριμο λωτό κομμένο σε διάφανες σχεδόν φέτες, είναι ένα έξοχο παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι μια σαλάτα (€ 12,20). Το γεγονός πως στο Papillon το μπαλσάμικο (ιταλικό και παλαιωμένο και ουχί αυτό το φριχτό παρασκεύασμα με τα οποίο πνίγουν τις σαλάτες και τις σάλτσες σε όλη την ελληνική επικράτεια) εμφανίζεται μόνο μια φορά, κι αυτή στο dressing μιας σαλάτας που όντως το χρειάζεται, είναι από μόνο του ένα δείγμα της ποιότητας των εδεσμάτων.

Το Papillon σου διηγείται μια ιστορία που δίνει νόημα στο concept του μαγαζιού, εξ ου και οι κατάλογοι ονομάζονται Lunch Stories και Dinner Stories.

Πάντα στο μεσημεριανό μενού, απολαύσαμε κι ένα δροσερό tartare φρέσκου και καπνιστού σολομού με αβοκάντο, γαλλική ελαφριά λεμονάτη σάλτσα aioli, κάπαρη και ξινόγαλο (€8,10 η μικρή μερίδα και € 15,30 η μεγάλη). Σημαντικότατο στοιχείο είναι η δυνατότητα σε κάποια πιάτα να επιλέξει κάποιος τη μικρή ή τη μεγάλη μερίδα για να έχει αφενός τη δυνατότητα δοκιμής περισσότερων πιάτων αλλά και αφετέρου να μην βαρύνει το στομάχι του, ούτε την τσέπη του. Μιλώντας για τσέπη, θα διευκρινίσουμε πως το Papillon δεν είναι φτηνό, κυρίως όσον αφορά το αμιγώς εστιατορικό του κομμάτι.  Ολόκληρο όμως το setting, η περιποίηση, η ποιότητα των υλικών, ακόμη και λεπτομέρειες όπως αυτή των επάργυρων σκευών για το αλάτι και το πιπέρι, αντικατοπτρίζονται σε μία καθόλα λογική σχέση ποιότητας και τιμής.

Αέρινο παρφέ από φουά γκρα και συκωτάκια πουλιών μαγειρεμένο με brandy και σερβιρισμένο με μία εξαίσια μαρμελάδα από ελαφρά καπνισμένο bacon.

Το βραδινό μενού είναι πιο στιβαρό, ως οφείλει.  Πολλές οι επιλογές και για όλα τα γούστα που είναι όμως σοφά μελετημένες ώστε να μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα δείπνο με σφιχτή πλοκή, χωρίς περιττές φλυαρίες. Ανάλογα με την ώρα που θα δειπνήσεις, καθώς και το τι προηγήθηκε ή τι έπεται, αλλά και τις διατροφικές σου συνήθειες, θα βρεις σίγουρα αυτό που ψάχνεις, ανάμεσα στα ορεκτικά, τις σούπες, τις σαλάτες, τα risotti, την pasta, τα κρέατα και τα ψάρια.  Πολύ έξυπνη είναι και η ιδέα τα συνοδευτικά να είναι επιλογή του πελάτη, κατά τα αμερικανικά πρότυπα.

Δοκιμάστε τα αργομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα σε μπύρα και μέλι που λιώνουν στο στόμα.

Από τα ορεκτικά γευθήκαμε ένα αέρινο παρφέ από φουά γκρα και συκωτάκια πουλιών μαγειρεμένο με brandy και σερβιρισμένο με μία εξαίσια μαρμελάδα από ελαφρά καπνισμένο bacon (€ 13,20). Wow, τι να λέμε τώρα!  Από τα δε κυρίως, τα αργομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα σε μπύρα και μέλι που καθιστούν το μαχαίρι παντελώς άχρηστο, με τη συνοδεία τους από  πολύχρωμα baby καρότα και έναν βελούδινο πουρέ από σελινόριζα και κυδώνι (€ 24,20), είναι ο ορισμός του σύγχρονου comfort food. Πλούσιο, βαθιά νόστιμο και χορταστικό, μα με έναν μαγικό τρόπο, ελαφρύ.

Το Tuxedo, όνομα και πράγμα, εμφανίζεται σε κολονάτο ποτήρι ντυμένο με κατάμαυρη πολυτελή δαντέλα από ενεργό μαύρο άνθρακα.

Με ελάχιστο, έως ανύπαρκτο χώρο στο στομάχι, δοκιμάσαμε και δύο επιδόρπια, δημιουργίες του pastry chef Ιωάννη Καλδάνη.  Το lemon pie γίνεται πιο παιχνιδιάρικο από το lime που συναντά το λεμόνι στη βελούδινη κρέμα, το μπισκότο είναι λεπτό και η φλαμπέ μαρέγκα αέρινη, κάνοντας το γλυκό απολύτως ταιριαστό, ακόμη και μετά από ένα πλήρες δείπνο (€ 6,80).  Το tiramisu είναι άλλο ένα υπόδειγμα του πώς πρέπει να είναι αυτό το γλυκό που δυστυχώς, πολύ συχνά, κακοποιείται βάναυσα: Γλυκό κι ελαφρύ όσο πρέπει, μοσχομυρίζει καφέ και κρύβει μια έκπληξη από ένα απίστευτα νόστιμο ζελέ από λικέρ Baileys (€ 8,80). Θα λέγαμε πως η πλειονότητα των επιδορπίων συνοδεύουν το απογευματινό τσάι ή καφέ, ενώ θα θέλαμε να δούμε δυο-τρία ακόμη, ειδικά σχεδιασμένα για τον επίλογο του πλήρους δείπνου, όταν το ζητούμενο είναι η δροσιά και η ελαφράδα.

Το tiramisu είναι γλυκό κι ελαφρύ όσο πρέπει, μοσχομυρίζει καφέ και κρύβει μια έκπληξη από ένα απίστευτα νόστιμο ζελέ από λικέρ Baileys.

Το εστιατόριο αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο κρασί, κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει σε all day μαγαζιά. Ο Head Sommelier Βλάσης Θεοδωρακόπουλος έχει εξοπλίσει την κάβα με πάνω από 100 ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. Την ημέρα της επίσκεψής μας συναντήσαμε την συνεργάτιδά του Μαρίνα Δανδηλοπούλου, η οποία, ακολουθώντας την φιλοσοφία του μαγαζιού ως προς το σημαντικό κεφάλαιο του οίνου, ολοκλήρωσε την εμπειρία μας, παντρεύοντας με απόλυτη επιτυχία το κάθε πιάτο με το ανάλογο κρασί. Στο Papillon οργανώνονται κατά καιρούς οινογευσίες και γευσιγνωσίες (wine and food pairings), καθώς και συναντήσεις με παραγωγούς, εκπαιδεύοντας τους πελάτες στη χαρά της ανακάλυψης και εξοικειώνοντάς τους με τη χαρά της απόλαυσης.

Φινάλε με μια εξαιρετική lemon pie.

Τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου, το Papillon θα γιορτάσει με τους αγαπημένους του πελάτες τα πρώτα του γενέθλια.

Κλείνοντας, θα πούμε ότι το Papillon, μέσα στον πρώτο χρόνο της παρουσίας του στο αθηναϊκό εστιατορικό γίγνεσθαι, έκανε την εμφάνισή του ανάμεσα στα καλύτερα καφέ του κόσμου, φιγουράροντας στην αντίστοιχη λίστα του διεθνούς ταξιδιωτικού περιοδικού Venue Report. Φέτος, ένα χρόνο αργότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων, το Papillon θα γιορτάσει με τους αγαπημένους του πελάτες τα πρώτα του γενέθλια. Happy birthday Papillon, θα είμαστε εκεί για να σου ευχηθούμε από κοντά, φορώντας το πιο όμορφο papillon της γκαρνταρόμπας μας.

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε απαράβατοι κανόνες για το Black Tie ένδυμα -με παπιγιόν!

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το πρώτο foodie hotel στον κόσμο είναι γεγονός και βρίσκεται στην Μητροπόλεως, στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου. Ενας πολυχώρος που προσφέρει καλό φαγητό, εκλεκτό καφέ, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλείο, μανάβικο κι αν νυστάξετε, ακόμη και ξενοδοχείο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

O δημιουργός του θρυλικού Bar Guru Bar και του σοφιστικέ Buba, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ξανακτυπά με ένα -πιο αυθεντικό δεν γίνεται- βιετναμέζικο φαγάδικο στο κέντρο. Μπήκαμε πρώτοι πριν ανοίξει και τα δοκιμάσαμε όλα!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μια διαφορετική συλλογή εκλεκτών coffee shops ξεδιπλώνεται αθόρυβα. Μετά το παρθενικό κατάστημα στον Άγιο Στέφανο, τα Cultivos Coffee άνοιξαν στη Νέα Σμύρνη και προσφέρουν έξοχα χαρμάνια της βραβευμένης Taf. Επισκεφτήκαμε το νέο στέκι και απολαύσαμε διαπεραστικό espresso, πλούσιο cappuccino και φίνο καφέ φίλτρου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο της Φάρμας Μπράλου στο Κολωνάκι θα συστεγάζεται και μια... σουβλακερί. Δοκιμάσαμε τα πάντα πριν καν ανοίξει και γράφουμε. (Σούπερ και οι πατατούλες!).

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro