Αυτό είναι το κορυφαίο πεϊνιρλί, απ’τον ξυλόφουρνο με παραδοσιακό ζυμάρι

Κανείς δεν κάνει πεϊνιρλί όπως ο Σπύρος Ανδριώτης. Δεν είναι μόνο η ρίζα της –ατόφιας μικρασιάτικης– συνταγής, αλλά και η ψυχή του μάστορα, που μπαίνει μαζί της στον ξυλόφουρνο. Επιλέγει ο σεφ Κλεομένης Ζουρνατζής.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 
_MG_0166

Στο «Πεϊνιρλί Ιωνίας» ο Σπύρος Ανδριώτης με την ομάδα του υπηρετούν την ουσία ‒το προϊόν που μπαίνει και βγαίνει από τον ξυλόφουρνο‒ δίχως περιττές επιδείξεις…

Άλλο ένα μεσημέρι στο δρόμο, με το στομάχι να έχει φτάσει στην πλάτη. Προσπαθώ να σκεφτώ με τι θα κορέσω άμεσα την πείνα μου, η επαγγελματική μου διαστροφή όμως δεν μου επιτρέπει να μπω σε ένα «νεόφουρνο» και να «σαβουρώσω» ένα κατεψυγμένο bake off προϊόν ζύμης, από αυτά που πλέον βρίσκεις σχεδόν παντού. Κατεβαίνοντας την Πανόρμου, λίγο πριν από τη συμβολή της με την Αλεξάνδρας η μυρωδιά με αρπάζει από τη μύτη και η εικόνα της ανθρώπινης ουράς που βλέπω με κάνει να συνειδητοποιήσω πού βρίσκομαι.

_MG_0179

Με κιμά, με σουτζούκι, με παστουρμά, με λαχανικά, με ανθότυρο και κασέρι… Ένας πραγματικός παράδεισος του πεϊνιρλί.

«Πεϊνιρλί Ιωνίας» γράφει απέξω το μαγαζί και μέσα ο Σπύρος Ανδριώτης με την ομάδα του κάνει αυτό που ξέρει σχεδόν όσο κανένας. Δουλεύει με περισσή ευκολία το ζυμάρι (δίχως περιττές επιδείξεις, όπως συνηθίζεται στις μέρες μας) και το μεταμορφώνει σε λογής λογής λιχουδιές. Πεϊνιρλί κυρίως και πάνω από όλα (την ασυναγώνιστη σπεσιαλιτέ του), με κιμά, με σουτζούκι, με παστουρμά, με λαχανικά, με ανθότυρο και κασέρι…, αλλά και μυρωδάτα τυρόψωμα, σπανακόπιτες, ένα χωριάτικο λουκάνικο εν είδει greek hotdog, λαδόψωμα και καρβελάκια ψωμί για το σπίτι, που τα λέει «καλόγερους», και διάφορες άλλες ευφάνταστες χειροποίητες αρτολιχουδιές που φουρνίζει στον ξυλόφουρνο: το επίκεντρο του μαγαζιού που έχει στη μετόπη του το έργο του Θεόφιλου «Μέγας αρτοποιός» και το οποίο απεικονίζει ένα παρόμοιο σκηνικό πολλά πολλά χρόνια πίσω.

_MG_0186

Ο Σπύρος Ανδριώτης κληρονόμησε τη γνώση τού πεϊνιρλί από τον Μικρασιάτη πεθερό του και σήμερα, με τη σειρά του, τη μεταδίδει και στο γιο του.

Η εκ των ένδον γνώση για το πεϊνιρλί, που κληρονόμησε από τον Μικρασιάτη πεθερό του ο Σπύρος και την οποία σήμερα, με τη σειρά του, μεταδίδει και στο γιο του, θέλω να ελπίζω ότι δεν θα χαθεί μέσα στο συρφετό των εισαγόμενων street food. Tα μπεργκεράδικα, τα φαλαφελάδικα και όλα τα multi culti «βρώμικα» τα χρειαζόμαστε βεβαίως, καλό θα ήταν όμως να έπονται της δικής μας διατροφικής κουλτούρας.

 

//Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6462854

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Συναντήσαμε τους εμπνευστές και δημιουργούς του πρωτοποριακού Ergon House στη Μητροπόλεως, με έντονη δραστηριότητα και εκτός Ελλάδας, και μας μίλησαν για το πάθος που τρέφουν για τον αυθεντικό καφέ. Δύο πραγματικοί Taficionados.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην πόλη μας που έχει πολλές και νόστιμες ιστορίες να πει και να μας σερβίρει. Εμείς μπήκαμε πρώτοι και μείναμε να τις ακούσουμε. 

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ναι, η όπερα μπορεί να παντρευτεί με τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος έφτιαξε ένα μενού που μοιάζει με γευστική γεωγραφία της Ελλάδας και η Εθνική Λυρική Σκηνή απέκτησε το δικό της ρεστοράν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro