Αυτό είναι το κορυφαίο πεϊνιρλί, απ’τον ξυλόφουρνο με παραδοσιακό ζυμάρι

Κανείς δεν κάνει πεϊνιρλί όπως ο Σπύρος Ανδριώτης. Δεν είναι μόνο η ρίζα της –ατόφιας μικρασιάτικης– συνταγής, αλλά και η ψυχή του μάστορα, που μπαίνει μαζί της στον ξυλόφουρνο. Επιλέγει ο σεφ Κλεομένης Ζουρνατζής.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 
_MG_0166

Στο «Πεϊνιρλί Ιωνίας» ο Σπύρος Ανδριώτης με την ομάδα του υπηρετούν την ουσία ‒το προϊόν που μπαίνει και βγαίνει από τον ξυλόφουρνο‒ δίχως περιττές επιδείξεις…

Άλλο ένα μεσημέρι στο δρόμο, με το στομάχι να έχει φτάσει στην πλάτη. Προσπαθώ να σκεφτώ με τι θα κορέσω άμεσα την πείνα μου, η επαγγελματική μου διαστροφή όμως δεν μου επιτρέπει να μπω σε ένα «νεόφουρνο» και να «σαβουρώσω» ένα κατεψυγμένο bake off προϊόν ζύμης, από αυτά που πλέον βρίσκεις σχεδόν παντού. Κατεβαίνοντας την Πανόρμου, λίγο πριν από τη συμβολή της με την Αλεξάνδρας η μυρωδιά με αρπάζει από τη μύτη και η εικόνα της ανθρώπινης ουράς που βλέπω με κάνει να συνειδητοποιήσω πού βρίσκομαι.

_MG_0179

Με κιμά, με σουτζούκι, με παστουρμά, με λαχανικά, με ανθότυρο και κασέρι… Ένας πραγματικός παράδεισος του πεϊνιρλί.

«Πεϊνιρλί Ιωνίας» γράφει απέξω το μαγαζί και μέσα ο Σπύρος Ανδριώτης με την ομάδα του κάνει αυτό που ξέρει σχεδόν όσο κανένας. Δουλεύει με περισσή ευκολία το ζυμάρι (δίχως περιττές επιδείξεις, όπως συνηθίζεται στις μέρες μας) και το μεταμορφώνει σε λογής λογής λιχουδιές. Πεϊνιρλί κυρίως και πάνω από όλα (την ασυναγώνιστη σπεσιαλιτέ του), με κιμά, με σουτζούκι, με παστουρμά, με λαχανικά, με ανθότυρο και κασέρι…, αλλά και μυρωδάτα τυρόψωμα, σπανακόπιτες, ένα χωριάτικο λουκάνικο εν είδει greek hotdog, λαδόψωμα και καρβελάκια ψωμί για το σπίτι, που τα λέει «καλόγερους», και διάφορες άλλες ευφάνταστες χειροποίητες αρτολιχουδιές που φουρνίζει στον ξυλόφουρνο: το επίκεντρο του μαγαζιού που έχει στη μετόπη του το έργο του Θεόφιλου «Μέγας αρτοποιός» και το οποίο απεικονίζει ένα παρόμοιο σκηνικό πολλά πολλά χρόνια πίσω.

_MG_0186

Ο Σπύρος Ανδριώτης κληρονόμησε τη γνώση τού πεϊνιρλί από τον Μικρασιάτη πεθερό του και σήμερα, με τη σειρά του, τη μεταδίδει και στο γιο του.

Η εκ των ένδον γνώση για το πεϊνιρλί, που κληρονόμησε από τον Μικρασιάτη πεθερό του ο Σπύρος και την οποία σήμερα, με τη σειρά του, μεταδίδει και στο γιο του, θέλω να ελπίζω ότι δεν θα χαθεί μέσα στο συρφετό των εισαγόμενων street food. Tα μπεργκεράδικα, τα φαλαφελάδικα και όλα τα multi culti «βρώμικα» τα χρειαζόμαστε βεβαίως, καλό θα ήταν όμως να έπονται της δικής μας διατροφικής κουλτούρας.

 

//Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6462854

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου μας λαχματζουνάδικου κάτω από την Αιόλου έχει μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα Ανατολής, χρυσαφένιο κιουνεφέ, λαχταριστό καζάν ντιπί και αμαρτωλό μπακλαβά μαζί με single estate (!) καφέ στο μπρίκι. Η Αθήνα ξαναβρίσκει κάτι από την ανατολίτικη αστική της ταυτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kyranis Architects ανέλαβε να μεταμορφώσει έναν μικρό χώρο στο Σύνταγμα σε σύγχρονο παρασκευαστήριο pizza-bar. Το αποτέλεσμα ελκύει το μάτι και προκαλεί τους γευστικούς κάλυκες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο γευσιγνωστικό μενού στο Four Seasons Athens περιλαμβάνει πέντε πιάτα που τιμούν τους καρπούς της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας και συνδυάζονται με ισάριθμα εξαιρετικά ασύρτικα από τη Σαντορίνη και όχι μόνο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ιταλική φινέτσα, αυθεντικές γεύσεις μιας κουζίνας που αναδεικνύεται στο έπακρο, η καλύτερη πίτσα της πόλης και άνετο περιβάλλον που δεν προδιαθέτει να δοκιμάσεις όλα τα πιάτα. Το Νapolitivo κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας και αναδεικνύεται σε σημείο αιχμής στον εστιατορικό χάρτη των νοτίων προαστίων.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro