Σαρδέλες πλακί με γκρεμολάτα μυρωδικών ψημένες σε λευκό κρασί, από τον Σταύρο Κουστένη
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό σαρδέλες
1 ώριμη ντομάτα
100 ml λευκό κρασί
1 κ.σ. λευκό ξίδι.
Για την κρεμολάτα
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. κόλιανδρο
1 λεμόνι ξύσμα
1 λάιμ ξύσμα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
100 ml ελαιόλαδο.
Εκτέλεση
– Πλένουμε, καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τις σαρδέλες.
– Σε ένα τηγάνι (που μπαίνει στο φούρνο) ή σε ένα ταψάκι πασπαλίζουμε τον πάτο με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Στη συνέχεια, στρώνουμε τις σαρδέλες τη μια δίπλα στην άλλη, χωρίς να αφήσουμε κενά. Αλατοπιπερώνουμε και ετοιμάζουμε την κρεμολάτα.
– Κρεμολάτα: Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και το κρεμμύδι, και τρίβουμε με τον ψιλό τρίφτη το λεμόνι, το λάιμ και το σκόρδο. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η μαρινάδα.
– Έχοντας ήδη στρώσει τις σαρδέλες και αλατοπιπερώσει, αλείφουμε από πάνω με την κρεμολάτα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και, για το τελείωμα, πασπαλίζουμε με την ντομάτα που έχουμε ψιλοκόψει.
– Προτού βάλουμε το τηγάνι στο φούρνο, περιχύνουμε με το κρασί, όπου μέσα έχουμε ανακατέψει από πριν 1 κ.σ. λευκό ξίδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για λιγότερο από 10 λεπτά.
Tip: Μπορούμε να το παρουσιάσουμε και υπό μορφήν σνακ, πάνω σε μια μπρουσκέτα, με λίγη ρόκα και ντοματίνια μαριναρισμένα σε μπαλσάμικο.
//Ο Σταύρος Κουστένης είναι executive chef στο «Caesar’s Gardens Hotel & Spa» (Λίνδος, Ρόδος, τηλ. 22440 31537) και στο «César Μeze Βar» (Λίνδος, Ρόδος, τηλ. 22440 31410), και καθηγητής στη σχολή μαγειρικής «Etoile».
Στην επόμενη σελίδα: Σαρδέλες πανέ τηγανητές, από τον Χρήστο Μαρτζούκο (Osakazu Yoshida).