Public café: Δυνατά και στο fooding

Το meeting point του Συντάγματος ανεβάζει τον πήχη στην κουζίνα. Με ανανεωμένο, έξυπνο ελληνικό μενού από τον ταλαντούχο σεφ Δημήτρη Κοκκαλίδη και τιμές που από τον 5ο όροφο πατάνε γερά στο έδαφος.

 
IMG_5026

Έχοντας ως βάση την ελληνική κουζίνα, το ανανεωμένο μενού κάνει επιλεκτικές στάσεις και σε πιάτα της Μεσογείου.

Το Public café, στον 5ο όροφο του Public, βλέποντας φάτσα κάρτα το Κοινοβούλιο, με φόντο τις πλαγιές του Υμηττού, αποτελεί ιδανικό σημείο συνάντησης για Αθηναίους, επισκέπτες από την επαρχία και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Λογικό είναι σε ένα μαγαζί με τόσο προνομιακά στοιχεία σε τέτοιο σημείο της Αθήνας, όταν καθίσεις στα τραπέζια του να κοιτάξεις καχύποπτα τον τιμοκατάλογο περιμένοντας να σου σερβίρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

IMG_5186

Ο νεαρός σεφ Δημήτρης Κοκκαλίδης δείχνει το ταλέντο του στο Public cafe.

Εντούτοις, το Public café διαψεύδει τέτοιες προκαταλήψεις. Οι τιμές δεν είναι υψηλές, η ποιότητα των πιάτων του είναι υψηλή και το μενού ξεφεύγει από τις κλασικούρες που στη μεγάλη πλειοψηφία των μαγαζιών της ευρύτερης περιοχής κινούνται μεταξύ της χάμπουργκερ αμερικανιάς και του τουριστικού μουσακά. Πρόσφατα μάλιστα ανανεώθηκε και δίνει έμφαση στην ελληνική κουζίνα, με στόχο να πείσει τον περαστικό, Έλληνα και ξένο, πως στάση για φαγητό στο κέντρο της Αθήνας δεν σημαίνει απαραίτητα ούτε φαγητό στο πόδι ούτε ακρίβεια δίχως ποιότητα.

Ο Δημήτρης Κοκκαλίδης, ένας νεαρός σεφ που δεν διαθέτει ακόμη δάφνες και αστέρια, αλλά μπόλικη φαντασία, υπογράφει ένα μενού σβέλτο, δροσιστικό, γευστικό και προπαντός χορταστικό. Η επιτυχία στις προτάσεις του είναι ότι τις ντύνει με ελληνικό άρωμα που δεν είναι ούτε τουριστικά χοντροκομμένο, όπως είθισται στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος, ούτε άσκοπα περίπλοκο, όπως και πάλι, δυστυχώς, συμβαίνει στα περισσότερα fancy Greek restaurants.

Η φέτα, ως ορεκτικό, είναι ψημένη σε τραγανό φύλλο με μέλι και μαύρο σουσάμι: η γλυκιά επίγευση του μελιού ισορροπεί στην εντέλεια την αψάδα του τυριού (€4,90). Τα λαχανικά σχάρας –προσωπικά τα θεωρώ μια εξαιρετική ελληνική πρόταση για το καλοκαίρι– είναι σωστά ψημένα με μανούρι και γλάσο μπαλσάμικο. Η πράσινη σαλάτα, ντυμένη με μαστέλο Χίου και πασπαλισμένη με ψημένα φουντούκια, οδηγούν σε ένα όσο πρέπει δροσιστικό, καραμελωμένο και τραγανιστό σύνολο (€9,50).

Ο Δημήτρης Κοκκαλίδης υπογράφει ένα μενού σβέλτο, δροσιστικό, γευστικό και προπαντός χορταστικό.

Ο Κοκκαλίδης όμως βγαίνει έξυπνα και εκτός Ελλάδας με (γειτονικές) μεσογειακές προτάσεις. Για παράδειγμα, με ένα έντονα δροσιστικό gaspacho (πριν το δοκιμάσετε ανακατέψτε το με το κουτάλι για να δέσουν τέλεια τα υλικά μεταξύ τους και να βυθιστεί σε αυτά το απαλό άρωμα του σκόρδου, που δεν ενοχλεί καθόλου). Ή με μια μπρουσκέτα με μοτσαρέλα (€4,80) που, κρύβοντας μέσα της τα αρώματα του βασιλικού, είναι πολύ πιο ανάλαφρη από τη συνήθη εκδοχή όπου το τυρί κυριαρχεί, φιμώνοντας το σύνολο.

IMG_5156-2

Επικό το βεληνεκές της θέας στη Βουλή και στον Υμηττό.

Η παλέτα στα κυρίως πιάτα περιλαμβάνει κρεατικά, ψάρι, ζυμαρικά και ριζότο. Πολύ καλό το ριζότο με άγρια μανιτάρια και νιφάδες παρμεζάνας (€9,90), ωραία και νόστιμη ελληνική ιδέα το κριθαρότο με κοτόπουλο. Πολύ σωστά κρουστός απέξω και ζουμερός μέσα ο σολομός σχάρας –ένα πιάτο που συνήθως «βασανίζεται»,  όταν τον ψήνουν λες και είναι μπριζόλα και φτάνει στο πιάτο στεγνός (€10,90).

IMG_5086

Tο ριζότο είναι το ιδανικό comfort food για το μεσημέρι. Δοκιμάστε και το κριθαρότο του Κοκκαλίδη.

Ένα πιάτο με το οποίο ο νεαρός σεφ προσπαθεί να κάνει τη διαφορά είναι τα χοιρινά μπριζολάκια με καπνιστή πάπρικα, κυπριακή πίτα και τηγανητές πατάτες. Πρόκειται για μια πρωτότυπη, post modern ερμηνεία του «μια μερίδα γύρος». Το κρέας είναι τρυφερό (προηγουμένως έχει μαριναριστεί πολύ ωραία), σωστά ψημένο διατηρώντας στην εντέλεια τους χυμούς του και έξυπνα σερβιρισμένο, ώστε να δημιουργεί μια μικρή έκπληξη art de la table στην τιμή των €8,70.

Στο μενού εντόπισα και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις. Για πρωινό προτείνει αυγά καγιανά με φρέσκια τομάτα και φέτα (€5,80). Μια άκρως ελληνική αντιπρόταση πρωινού στις κλασικές all over the world ομελέτες για Έλληνες και ξένους που αναζητούν καλό και φτηνό breakfast downtown Athens. Και μια πρωτότυπη και οικονομική λύση για business breakfast (!) στο κέντρο.

Η μικρή λίστα κρασιών στηρίζεται αποκλειστικά σε ελληνικές ετικέτες. Κάτι που θεωρώ σημαντικό, ειδικά στο σημείο-πόλο έλξης τουριστών που βρίσκεται το Public café. Τα λευκά δεν ξεπερνούν τα €14 ανά φιάλη και τα ερυθρά τα €20 το μέγιστο.

Ακόμη και στις μπίρες, το Public café δίνει σημασία στις ελληνικές ετικέτες –το ίδιο και στα αναψυκτικά. Με την μπίρα Βεργίνα από την Θράκη (€4,90) και η βυσσινάδα ΕΨΑ από τον Βόλο (€3,60), για παράδειγμα.

Ο Δημήτρης Κοκκαλίδης βάζει υποθήκη για το μέλλον με τις νηφάλιες δημιουργίες του και το Public café διεκδικεί τον τίτλο της πιο… προσγειωμένης ταράτσας στο κέντρο.

//Public café: Καραγιώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3239101

Διαβάστε ακόμα: Αύγουστος Κορτώ: Κουβαλώντας στην καρδιά αγαπημένους «φευγάτους»

IMG_4904

Τα γλυκά δεν είναι μόνο επιδόρπια – όλα προσφέρονται για απογευματινό καφέ.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στο νέο «παιδί» του pastry chef Κρίτωνα Πουλή, το Bon Bon στον Πειραιά. Ένα πρότυπο κατάστημα, εργαστήρι και χώρο παραγωγής ιδεών. Συγκρατήστε το όνομα του Κρίτωνα, θα πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια στην εγχώρια ζαχαροπλαστική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Συναντήσαμε τους εμπνευστές και δημιουργούς του πρωτοποριακού Ergon House στη Μητροπόλεως, με έντονη δραστηριότητα και εκτός Ελλάδας, και μας μίλησαν για το πάθος που τρέφουν για τον αυθεντικό καφέ. Δύο πραγματικοί Taficionados.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην πόλη μας που έχει πολλές και νόστιμες ιστορίες να πει και να μας σερβίρει. Εμείς μπήκαμε πρώτοι και μείναμε να τις ακούσουμε. 

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro