Ραπανάκι πάρτι

Τα ραπανάκια τα αγαπώ πολύ, χωρίς να συνυπολογίζω την ορεκτική τους ιδιότητα. Είναι εκτυφλωτικά όμορφα και τραγανά όσο δεν παίρνει. Είναι φουλ στις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τις φυτικές ίνες. Έχουν τσαγανό και γαργαλάνε τη γλώσσα παιχνιδιάρικα με την πιπεράτη γεύση τους.

 
radish1

Μπορεί να μην σας γεμίζουν το μάτι, αλλά αν σοτάρουμε τα ραπανάκια για λίγο, αμέσως έχουμε μια υπέροχη λιχουδιά. (Φωτογραφία: The Raw and The Cooked)

Δείτε τώρα πόσες ιδέες θα σας δώσω για αυτά τα μπιζουδάκια, που δεν θα το φαντάζεστε. Έχω τρελαθεί από τη χαρά μου, γιατί στο διάβα μου έπεσα σε φούρνο καταπληκτικό και αγόρασα υπέροχα ψωμιά. Το βράδυ θα κάνουμε ραπανάκι πάρτι!

Θα κόψω φέτες από το απίθανο προζυμένιο ψωμί, θα τις αλείψω με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και από πάνω θα πασπαλίσω άνθος αλατιού. Θα διαλέξω τα μικρότερα ραπανάκια από το ματσάκι και θα τα βάλω σε ένα όμορφο μπολ. Μια μπουκιά βουτυρωμένο και αλατισμένο ψωμί και ένα ραπανάκι και φύγαμε. Τώρα θυμήθηκα, έχω ακόμη λίγο πατέ. Πω πω τσιμπούσι που θα κάνουμε!

Αγόρασα και πολύσπορο ψωμί. Θα αλείψω φέτες με λίγο φρέσκο κατσικίσιο τυρί, θα ξαπλώσω πάνω τους μία φετούλα καπνιστό σολομό, θα πασπαλίσω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, θα στάξω λίγες σταγόνες λεμονιού και από πάνω θα αραδιάσω αραχνοϋφαντες φετούλες ραπανάκι.

Θα αλείψω τις φέτες του ψωμιού με λίγο ξινοτύρι, θα ακουμπήσω επάνω τους ένα κομμάτι χέλι, θα πιπερώσω και θα στολίσω με ραπανάκια ψιλοκομμένα σαν σπίρτα.

Δεν μπόρεσα να αντισταθώ κι αγόρασα και υπέροχο ψωμί από αλεύρι ζέας. Έτσι βρήκα τον τέλειο σύντροφο για το εκλεκτό καπνιστό χέλι που έχω στο ψυγείο μου. Θα αλείψω τις φέτες του ψωμιού με λίγο ξινοτύρι, θα ακουμπήσω επάνω τους ένα κομμάτι χέλι, θα πιπερώσω και θα στολίσω με ραπανάκια ψιλοκομμένα σαν σπίρτα.

Μαζί με τα ραπανάκια, αγόρασα και τις μεγαλύτερες ξαδέλφες τους, τις ρέβες, που είναι κι αυτές καλλονές. Αυτό θα είναι το κλου, γιατί θα αλείψω φέτες από το απίστευτα νόστιμο χαρουπόψωμο με καρύδια που μου έκλεισε πονηρά το μάτι στον φούρνο, με ένα από τα πιο αριστουργηματικά ελληνικά τυριά που υπάρχουν, την ξακουστή κοπανιστή της Μυκόνου. Από πάνω θα βάλω μία ψιλοκομμένη φέτα ρέβας και τύφλα νά ‘χει το χαβιάρι!

Αμ, έλα που δεν πήρα μόνο ένα ματσάκι ραπανάκια που δεν κρατάνε πολύ. Στο ψυγείο παγώνουν και δεν τρώγονται πια. Ευτυχώς που κάνει κρύο και θα τα βγάλω να περάσουν τη νύχτα στο μπαλκόνι. Έτσι, αύριο θα τα βρω σε τέλεια κατάσταση κι αυτή τη φορά θα τα μαγειρέψω. Θα φτιάξω μοσχαράκι κοκκινιστό και όσο κι αν αυτό λαχταράει τηγανητές πατάτες ή πουρέ, δεν θα τους κάνω τη χάρη. Θα γλασάρω τα ραπανάκια και θα γλείφουμε τα δάχτυλά μας, θα γλιτώσουμε και καμιά θερμίδα.

radish

Λίγο ψωμί, λίγα ραπανάκια, πολλή φαντασία και έτοιμο το ραπανάκι πάρτυ! (Φωτογραφία: Food & Wine)

Ραπανάκια γλασέ

Ζεσταίνουμε λίγο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο σε ένα τηγανάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα ραπανάκια. Αλατοπιπερώνουμε και τα γυρνάμε για λίγα λεπτά να σοταριστούν. Πασπαλίζουμε με ελάχιστη καστανή ζάχαρη και μόλις λειώσει, προσθέτουμε ένα σφηνάκι άριστης ποιότητας ξίδι από λευκό κρασί ή ακόμη καλύτερα, εάν έχουμε, ξίδι Xérès από την όμορφη Ανδαλουσία. Μαγειρεύουμε λίγο ακόμη, έως ότου γλασαριστούν τα ραπανάκια και μαλακώσουν. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα όταν αλλάξουν χρώμα και από το εκτυφλωτικό κόκκινο θα γίνουν απαλό ροζ. Σερβίρουμε πάραυτα για να μην πανιάσουν.

 

Διαβάστε ακόμα: Η πενθήμερη κούρα μετά την κραιπάλη των γιορτών.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Με τη θερμοκρασία επιτέλους να θυμίζει χειμώνα, ο Βασίλης Δημαράς πήρε τους δρόμους της πρωτεύουσας, μας προτείνει πέντε μαγαζιά για ποιοτικό καφέ και μας συστήνει έναν πρωταθλητή στο latte art.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήξαμε τα δόντια μας σε avant première στο στέκι για το οποίο θα μιλάνε όλοι φέτος. Δίνεις κάτι παραπάνω αλλά «βελάζεις» από ευχαρίστηση, ειδικά με το σουβλάκι προβατίνας. Το όλο κόνσεπτ έχει νόημα και ανοίγει δρόμους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι γιορτές πέρασαν, σιγά-σιγά τα κεφάλια (ξανα)μπαίνουν μέσα και όλοι επιστρέφουμε στους νορμάλ ρυθμούς της καθημερινότητάς μας: δηλαδή όχι πολλά ξενύχτια, βόλτες και κραιπάλες από νωρίς. Αλλά ας πούμε μια αλήθεια: ένα ποτό μετά το γραφείο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα προτείνει πέντε κορυφαίες εκφράσεις του κλασικού μπορντολέζικου χαρμανιού στο ελληνικό έδαφος και τις ιδανικές αρμονίες τους με τα εδέσματα των εορτών.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro