Ραψάνη Τσάνταλη 2011, €9

Ο πρώτος Έλληνας Master of Wine επιλέγει τα κορυφαία κρασιά με λιγότερα από 10 ευρώ!

 

Tsantali_400x600_RapsaniΑ! Επιτέλους! Ένα κρασί που μας λες κι είναι εύκολο να το παραγγέλνουμε!

Σας παρακαλώ… Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό σε εσάς. Για παράδειγμα, ο Τσάνταλης βγάζει τρεις Ραψάνες: την Ραψάνη, την Ραψάνη Reserve και την Ραψάνη Grande Reserve. Ακολουθώντας τον υπέρτατο οινικό νόμο, όσο πιο μακρύ το όνομα σε μια ετικέτα τόσο πιο ακριβό το κρασί, άρα και το budget της στήλης, μας οδηγεί στην πρώτη επιλογή. ΑΝ όμως τη δείτε ποτέ πιο YOLO φάση, σας συστήνω και τις άλλες δύο!

Όπα, όπα, φιλαράκι… Άκουσα τη λέξη «ακριβό»;

Αν και θα πρέπει να έχετε στο νου σας πως το φθηνό κρέας το τρώνε τα σκυλιά, σας ενημερώνω πως αυτό εδώ το κρασί είναι μία από τις καλύτερες σχέσεις ποιότητας/τιμής στην Ελλάδα! Με €9 έχετε ένα εξαιρετικό κρασί (αλλά και ένα κομμάτι ιστορίας) στο ποτήρι σας. Αυτό δηλαδή πόσο θα το πληρώνατε; Ε;

Τι ποικιλία βάλανε μέσα;

Τις ποικιλίες στο κρασί δεν τις βάζουνε μέσα, μάλλον παράγουν το κρασί από αυτές τις ποικιλίες, αλλά καταλαβαίνω πόθεν είστε ορμώμενος. Η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Ραψάνη» πρέπει να είναι, διά νόμου, 1/3 Ξινόμαυρο, τον ερυθρό βασιλιά των ποικιλιών της Βόρειας Ελλάδας, 1/3 Κρασάτο και 1/3 Σταυρωτό. Αν σας αρέσει η Νάουσα, αλλά θα την προτιμούσατε ένα τατς πιο μαλακιά, εδώ θα εντυπωσιαστείτε, είμαι σίγουρος.

Δοκιμάστε το βελούδινο, πολύπλοκο χαρακτήρα αυτής της Ραψάνης και νιώστε ευλογημένοι που έχετε bookmarkάρει το andro.gr.

Πες, βρε άνθρωπε! Είναι καλό;

Το καλό είναι υποκειμενικό, άρα και όχι χρήσιμο ως επιχείρημα. Από την πλευρά μου, θα δηλώσω πως η Ραψάνη, από τους πρόποδες του Ολύμπου, είναι ένα κρασί με ιστορία και που σίγουρα, αν έβγαινε στην Ιταλία και οι Ιταλοί είχαν Όλυμπο, θα κόστιζε ένα έξτρα μηδενικό. Δοκιμάστε το βελούδινο, πολύπλοκο χαρακτήρα αυτής της Ραψάνης και νιώστε ευλογημένοι που έχετε bookmarkάρει το andro.gr.

Αν ρωτήσουμε δηλαδή ανταγωνιστή, θα μας πει τα ίδια;

Ο Θάνος Ντούγκος του Οινοποιείου Ντούγος, ο οποίος είναι μαζί με τον Τσάνταλη οι μοναδικοί σημαντικοί παραγωγοί Ραψάνης, μας είπε: «Ο Τσάνταλης συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση και προώθηση της Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης Ραψάνη». (Σε αυτό το σημείο της στήλης σκέφτομαι να ζητάω και φωτογραφία όπου ο ένας παραγωγός να φιλάει στο μαγουλάκι τον άλλον)!

Πόσο να πίνω, γιατί μου είπε ο φαρμακοτρίφτης να μην το ξεπαρταλιάζω;

Πρέπει να το έχετε μάθει μέχρι τώρα το σύστημα. Μας λένε να μην καταναλώνουμε παραπάνω από 30 ml καθαρής αλκοόλης την ημέρα και, σε αυτό το κρασί που έχει 13%, έχουμε κάτι παρακάτω από 100 ml. Άρα μιλάμε πως την πρώτη ημέρα μπορείτε να πιείτε το 1/3 του μπουκαλιού (μάλλον το Ξινόμαυρο), την επομένη το άλλο 1/3, το Σταυρωτό προτείνουμε, και ό,τι μείνει (το Κρασάτο) για την τελευταία ημέρα. Φυσικά, αν δεν μπορείτε να τα ξεχωρίσετε, εγώ δεν μπορώ να σας βοηθήσω σε κάτι. Το αν θα πιείτε με τη μια όλο το μπουκάλι πάντως δεν είναι, θεωρητικά, λύση. Που θα σας προτείναμε εμείς, that is…

 

//O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο πρώτος Έλληνας ανάμεσα στους 350 Masters of Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 

Διαβάστε ακόμα: Όλες οι value for money επιλογές του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο πρώτος Έλληνας Master of Wine μιλάει στον Κίμωνα Φραγκάκη με αφορμή το νέο του βιβλίο «The Wines of Greece»: Μια συζήτηση για τις δυσκολίες του να γίνεις «μαιτρ του οίνου», το χύμα κρασί, την τέχνη της καλοπέρασης και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος μας πάει μια βόλτα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Εκεί όπου βρίσκεται ένα δημοφιλέστατο νέο στέκι που όμως του θυμίζει το σουβλατζίδικο των παιδικών του χρόνων στην Πάτρα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας μικρός σοκολατί θεούλης, ο Kakau, ανοίγει σε λίγες ημέρες στο Παγκράτι. Επισκεφτήκαμε το νέο παρασκευαστήριο-μαγαζί πρώτοι, και πήραμε μυρωδιά από αυθεντική σοκολάτα με fairtrade πρώτες ύλες -και έμπνευση- από τη Λατινική Αμερική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κάποια μετράνε πάνω από 100 χρόνια ζωής. Άλλα σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τις παραδοσιακές συνταγές τους και το αναλλοίωτο design τους. Ενώ όλα θυμίζουν μια Αθήνα που πολλοί από εμάς δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Αυτά είναι τα στέκια που δεν θα «πεθάνουν» ποτέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro