Ραψάνη Τσάνταλη 2011, €9

Ο πρώτος Έλληνας Master of Wine επιλέγει τα κορυφαία κρασιά με λιγότερα από 10 ευρώ!

 

Tsantali_400x600_RapsaniΑ! Επιτέλους! Ένα κρασί που μας λες κι είναι εύκολο να το παραγγέλνουμε!

Σας παρακαλώ… Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό σε εσάς. Για παράδειγμα, ο Τσάνταλης βγάζει τρεις Ραψάνες: την Ραψάνη, την Ραψάνη Reserve και την Ραψάνη Grande Reserve. Ακολουθώντας τον υπέρτατο οινικό νόμο, όσο πιο μακρύ το όνομα σε μια ετικέτα τόσο πιο ακριβό το κρασί, άρα και το budget της στήλης, μας οδηγεί στην πρώτη επιλογή. ΑΝ όμως τη δείτε ποτέ πιο YOLO φάση, σας συστήνω και τις άλλες δύο!

Όπα, όπα, φιλαράκι… Άκουσα τη λέξη «ακριβό»;

Αν και θα πρέπει να έχετε στο νου σας πως το φθηνό κρέας το τρώνε τα σκυλιά, σας ενημερώνω πως αυτό εδώ το κρασί είναι μία από τις καλύτερες σχέσεις ποιότητας/τιμής στην Ελλάδα! Με €9 έχετε ένα εξαιρετικό κρασί (αλλά και ένα κομμάτι ιστορίας) στο ποτήρι σας. Αυτό δηλαδή πόσο θα το πληρώνατε; Ε;

Τι ποικιλία βάλανε μέσα;

Τις ποικιλίες στο κρασί δεν τις βάζουνε μέσα, μάλλον παράγουν το κρασί από αυτές τις ποικιλίες, αλλά καταλαβαίνω πόθεν είστε ορμώμενος. Η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Ραψάνη» πρέπει να είναι, διά νόμου, 1/3 Ξινόμαυρο, τον ερυθρό βασιλιά των ποικιλιών της Βόρειας Ελλάδας, 1/3 Κρασάτο και 1/3 Σταυρωτό. Αν σας αρέσει η Νάουσα, αλλά θα την προτιμούσατε ένα τατς πιο μαλακιά, εδώ θα εντυπωσιαστείτε, είμαι σίγουρος.

Δοκιμάστε το βελούδινο, πολύπλοκο χαρακτήρα αυτής της Ραψάνης και νιώστε ευλογημένοι που έχετε bookmarkάρει το andro.gr.

Πες, βρε άνθρωπε! Είναι καλό;

Το καλό είναι υποκειμενικό, άρα και όχι χρήσιμο ως επιχείρημα. Από την πλευρά μου, θα δηλώσω πως η Ραψάνη, από τους πρόποδες του Ολύμπου, είναι ένα κρασί με ιστορία και που σίγουρα, αν έβγαινε στην Ιταλία και οι Ιταλοί είχαν Όλυμπο, θα κόστιζε ένα έξτρα μηδενικό. Δοκιμάστε το βελούδινο, πολύπλοκο χαρακτήρα αυτής της Ραψάνης και νιώστε ευλογημένοι που έχετε bookmarkάρει το andro.gr.

Αν ρωτήσουμε δηλαδή ανταγωνιστή, θα μας πει τα ίδια;

Ο Θάνος Ντούγκος του Οινοποιείου Ντούγος, ο οποίος είναι μαζί με τον Τσάνταλη οι μοναδικοί σημαντικοί παραγωγοί Ραψάνης, μας είπε: «Ο Τσάνταλης συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση και προώθηση της Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης Ραψάνη». (Σε αυτό το σημείο της στήλης σκέφτομαι να ζητάω και φωτογραφία όπου ο ένας παραγωγός να φιλάει στο μαγουλάκι τον άλλον)!

Πόσο να πίνω, γιατί μου είπε ο φαρμακοτρίφτης να μην το ξεπαρταλιάζω;

Πρέπει να το έχετε μάθει μέχρι τώρα το σύστημα. Μας λένε να μην καταναλώνουμε παραπάνω από 30 ml καθαρής αλκοόλης την ημέρα και, σε αυτό το κρασί που έχει 13%, έχουμε κάτι παρακάτω από 100 ml. Άρα μιλάμε πως την πρώτη ημέρα μπορείτε να πιείτε το 1/3 του μπουκαλιού (μάλλον το Ξινόμαυρο), την επομένη το άλλο 1/3, το Σταυρωτό προτείνουμε, και ό,τι μείνει (το Κρασάτο) για την τελευταία ημέρα. Φυσικά, αν δεν μπορείτε να τα ξεχωρίσετε, εγώ δεν μπορώ να σας βοηθήσω σε κάτι. Το αν θα πιείτε με τη μια όλο το μπουκάλι πάντως δεν είναι, θεωρητικά, λύση. Που θα σας προτείναμε εμείς, that is…

 

//O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο πρώτος Έλληνας ανάμεσα στους 350 Masters of Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 

Διαβάστε ακόμα: Όλες οι value for money επιλογές του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το κυκλαδίτικο γκραν σουξέ «Lollo’s» άνοιξε σε μια όμορφη μονοκατοικία του Χαλανδρίου με την στυλάτη υπογραφή των AK-A architects. Ετοιμαστείτε για επικές -ωοειδείς!- pinse (πίτσες), εκπάγγλου τραγανότητας και σέξι ζουμερότητας. Εμείς σπεύσαμε και τις δοκιμάσαμε πρώτοι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Εδώ ο Wes Anderson θα έτρωγε Γαλλικά comfort food πιάτα της γιαγιάς του διάστερου Michelin Chef Arnaud Bignon. Και μπουγάτσα με μαστίχα. Δίπλα στο κομψό ξενοδοχείο Excelsior.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η φοβερή «τσαγερί», «γλυκισματερί», Fortnum & Mason με το άψογο eau de nil προφίλ, αντικαθιστά το Grand Café στο «αίθριο» του Royal Exchange στην καρδιά του Βρετανικού Σίτι και προκαλεί ρίγη στις ευγενείς ταξιδιωτικές συνειδήσεις.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

1987-2018, τρεις δεκαετίες -και βάλε- με το απίθανο Rock n Roll να είναι ακόμη εδώ. Φέτος, με τον chef Χριστόφορο Πέσκια να εκσυγχρονίζει τα κλασσικά rock hamburgers, να επιμελείται το menu και να στρέφει την προσοχή από τη μυθική μπάρα στα τραπέζια, για καλό φαγητό: Comfort food με αμερικάνικη ψυχή, ασιατικά αρώματα και μεσογειακή ελαφράδα, χωρίς φιοριτούρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro