chili_new

Ένα πρέπει να ξέρεις: οι καυτερές κόκκινες πιπερίτσες chili απογειώνουν στην κυριολεξία ό,τι αγγίζουν. (Φωτό: Bon Appetit)

Το διάσημο ροκ συγκρότημα δεν με συγκίνησε ποτέ και ας με συγχωρήσουν οι απανταχού θαυμαστές τους. Άλλωστε, de gustibus et coloribus non est disputandum, άλλως πώς, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! Οι καυτερές κόκκινες πιπερίτσες chili, όμως, που χάρισαν στο συγκρότημα το όνομά τους, βρίσκονται πάντα στο ψυγείο μου και απογειώνουν στην κυριολεξία ό,τι αγγίζουν.

Έχουν εκθαμβωτικό χρώμα και εντελώς δικό τους διακριτό άρωμα. Το παράδοξο φαινόμενο είναι ότι όταν τις γευτείς κι αφού περάσει η πρώτη δυνατή κάψα, έρχεται ένα πέπλο δροσιάς που σε τυλίγει σαν βοριαδάκι της θάλασσας κι όλα γίνονται ανάλαφρα και χαρούμενα. Ελπίζω να μην με περνάτε για τρελή, όμως έτσι ακριβώς αισθάνομαι όταν φάω κάτι με chili.

Το chili oil είναι άλλο ένα πάθος μου. Στο εμπόριο το βρίσκεις με σχετική ευκολία. Όμως, επειδή μου έτυχε κάποιες φορές να έχει μόνο το όνομα και όχι τη χάρη, έψαξα και βρήκα πώς μπορούμε να το φτιάξουμε στο σπίτι. Είναι πανεύκολο και σίγουρα πολύ πιο οικονομικό από το έτοιμο. Συν τοις άλλοις, μπορεί κάποιος να το κάνει λιγότερο ή περισσότερο καυτερό, ανάλογα με τα γούστα του. Ιδού λοιπόν ο τρόπος για ένα αρκούντως καυτερό chili oil.

Το chili oil θα δώσει τσαχπινιά σε πίτσες, τάρτες και μακαρονάδες, σε ψητές γαρίδες, αλλά και ψητά κρεατικά, σε ασιατικής έμπνευσης σαλάτες, noodles και ρύζι.

Red Hot Chili Oil

Για κάθε φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, χρειαζόμαστε 2 γεμάτα κ.γλ. μπούκοβο και 2-3 ολόκληρα αποξηραμένα chilies. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο με το μπούκοβο και τα chilies. Μόλις το λάδι αρχίσει να τσιρτσιρίζει, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί, όχι όμως να κάψει. Θέλει λίγη προσοχή, ώστε να μην αλλάξουν χρώμα οι πιπεριές, γιατί αυτό σημαίνει πως κάηκαν και θα πρέπει να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία. Αφήνουμε να κρυώσει και αδειάζουμε σε ένα μπουκάλι. Αυτό ήταν όλο.

Tips

• Το λάδι συντηρείται αρκετό καιρό, αρκεί να είναι μακριά από υγρασία και το φως του ήλιου. Εγώ το έχω κρατήσει 6 μήνες χωρίς να πάθει το παραμικρό.

• Όσο μένει στο μπουκάλι τόσο σκουραίνει προς το κόκκινο και τόσο πιο καυτερό γίνεται. Οπότε να το έχετε υπ’ όψιν σας, για να μην το παρακάνετε.

• Σας συμβουλεύω να προμηθευτείτε το μπούκοβο και τις πιπεριές από καλό κατάστημα μπαχαρικών, για να μην καταλήξετε με ένα αδιάφορο μείγμα.

• Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γεύση του chili oil με ένα σωρό άλλα μπαχαρικά και βότανα, όπως φύλλα δάφνης, αστεροειδή γλυκάνισο, σπόρους κύμινου ή κόλιανδρου. Όρεξη νά ‘χετε και το παιχνίδι είναι ατέλειωτο. Εάν προσθέσετε σπόρους, καλό είναι να τους κοπανίσετε λιγάκι στο γουδί, ώστε να σπάσουν και να αρωματίσουν δεόντως το λάδι.

• Το chili oil θα δώσει τσαχπινιά σε πίτσες, τάρτες και μακαρονάδες, σε ψητές γαρίδες, αλλά και ψητά κρεατικά, σε ασιατικής έμπνευσης σαλάτες, noodles και ρύζι, και σε ό,τι τελοσπάντων επιθυμείτε να προσθέσετε δροσιστική κάψα.

• Βρείτε όμορφα μικρά μπουκαλάκια και δωρίστε το δικό σας chili oil σε όποιον θέλετε να ευχαριστήσετε ή να εκδικηθείτε!

 

Διαβάστε ακόμα: Το άλας της γης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top