Τα στεκια των διακοπων

5+2 στέκια για τις αυθεντικότερες γεύσεις στο νομό Ρεθύμνου

Ο συνδημιουργός της Cookoovaya Κλεομένης Ζουρνατζής την έχει ζήσει την καλοκαιρινή Κρήτη από μικρός και μας αποκαλύπτει τα γαστρονομικά μυστικά του νομού Ρεθύμνης, εκεί όπου οι άνθρωποι με το τίποτα και με το λίγο δημιουργούν μαγεία στο τσουκάλι τους.

 

Το Πρίμα Πλώρα, στην πόλη του Ρεθύμνου, εκτός από γευστικότατα πιάτα έχει και μια καταπληκτική θέα.

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος, ευλογημένο από τους θεούς. Ανέγγιχτη και εύφορη φύση, με μακραίωνο ποιμενικό πολιτισμό, με πεδιάδες με χιλιάδες ελαιόδεντρα, απέραντους αμπελώνες και την πιο πλούσια χλωρίδα της Ευρώπης. Με την κρητική κουζίνα, την πιο υγιεινή και νόστιμη κουζίνα του κόσμου να αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού γαστρονομικού πολιτισμού.

Η Κρήτη που είναι πασίγνωστη για τον πανάρχαιο πολιτισμό της και τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της αποτελεί και τον πρώτο τουριστικό προορισμό της Ελλάδος. Παρ’ όλη την ενασχόλησή των κατοίκων με την τουριστική βιομηχανία, το νησί εξακολουθεί να διατηρεί έναν σημαντικό παραγωγικό πληθυσμό ο όποιος ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα: κυρίως με το λάδι, το αμπέλι, με καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, με την κτηνοτροφία και την τυροκομία. Δεν είναι τυχαίο η Κρητική διατροφή αποτελεί το πρότυπο της μεσογειακής κουζίνας και το 2012 αναγνωρίστηκε από την Unesco ως πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ο νότος του Ρεθύμνου είναι αυτός που με κέρδισε ολοκληρωτικά. Ένας τόπος σκληρός. Που ανάγκασε τους ανθρώπους με το τίποτα και με το λίγο, να δημιουργούνε μαγεία στο τσουκάλι τους.

Μεγάλο κομμάτι της Κρητικής διατροφής καταλαμβάνουν τα χόρτα και τα βότανα που δωρίζει απλόχερα η φύση: Πάνω από 1700 είδη φυτών συναντούμε στο νησί, με τα 160 από αυτά να φύονται μοναχά εκεί. Ενώ τα ίχνη του μακραίωνου πολιτισμού που συναντάμε στην Κρήτη, απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, δεν θα μπορούσε να μην μαρτυρούν αρχαίες γαστρονομικές πρακτικές παρασκευής ζυμαρικών και αρτοπαρασκευασμάτων: παξιμάδια, σκιουφιχτά μακαρόνια, σφακιανές μυζηθρόπιτες, η χανιώτική τούρτα, τα καλιτσούνια, τα λαδοτήγανα ή ξεροτήγανα και πολλά άλλα. Είναι δε ατελείωτη η ποικιλία και των γαλακτοκομικών προϊόντων: γραβιέρες, ξινομυζήθρα, στάκα, ξίγαλο, φρέσκοι και ξηροί ανθότυροι, τυρομαλάκα και άλλα. Η Κρήτη προσφέρει στον επισκέπτη αγόγγυστα από άκρη σε άκρη της φυσική ομορφιά, πολιτισμό και σοφή γαστρονομία.

Η δική μου γνωριμία με τις ομορφιές της ξεκινάει από τα μικράτα μου και συγκεκριμένα από τα Σφακιά: εκεί οι γονείς μας άφηναν στους παππούδες, να περάσουμε τα καλοκαίρια. Η κουρά των προβάτων στο μιτάτο, τα φουριάρικα (που ζουν ελεύθερα στη φύση) ζώα, οι γιαγιάδες να φτιάχνουν ξινόχοντρο, καλιτσούνια, σφακιανές πίτες, γεμιστούς κολοκυθανθούς και κρητικό γαμοπίλαφο … Τέτοιες ήταν οι πρώτες μου επαφές με την κρητική γαστρονομία.

Έτσι, όταν μεγάλος ερωτεύτηκα ξανά την Κρήτη, ο νότος του Ρεθύμνου και των Χανίων είναι αυτός που με κέρδισε ολοκληρωτικά. Ένας τόπος σκληρός. Που ανάγκασε τους ανθρώπους με το τίποτα και με το λίγο, να δημιουργούνε μαγεία στο τσουκάλι τους.

Ιδού οι «μυστικές» μου διευθύνσεις στο Ρέθυμνο, που μοιράζομαι μαζί σας.

 

Στην επόμενη σελίδα: Στο Πρίμα Πλώρα η παράδοση συναντάει το σήμερα.

1 2 3 4 5 6 7

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

O δημιουργός του θρυλικού Bar Guru Bar και του σοφιστικέ Buba, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ξανακτυπά με ένα -πιο αυθεντικό δεν γίνεται- βιετναμέζικο φαγάδικο στο κέντρο. Μπήκαμε πρώτοι πριν ανοίξει και τα δοκιμάσαμε όλα!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Πενήντα τυχεροί aficionados απόλαυσαν ένα σπάνιο masteclass για την ηθική διαχείριση και μέγιστη απόλαυση του κρέατος, συνοδεύοντας εκλεκτά πιάτα με το κορυφαίο ουίσκι Johnnie Walker Blue Label. Την εκδήλωση υποστήριξε η DS7 Crossback, το νέο πολυτελές Γαλλικό SUV.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το επικό φιλέτο Γουέλινγκτον -σε λαχταριστή ζύμη- είναι ένα πολυτελές, vintage παρασκέυασμα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει μια φορά στη ζωή του. Φυσικά σε ένα Grand Hotel όπως η Μεγάλη Βρεταννία που ξέρουν να το φτιάχνουν -Ακαδημαϊκά και σε μοντέρνες παραλλαγές- και να το κόβουν με μαεστρία μπροστά σου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Αλέξανδρος Κοσκινάς, Chef de Cuisine στο Tudor Hall Restaurant του ξενοδοχείου King George, μας προσκαλεί σε ένα Winter Game με τέσσερα πιάτα που παντρεύουν το κυνήγι με τις ελληνικές γεύσεις.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro