088

Είναι μια απλή και γευστική σαλάτα, στην οποία μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε ότι θέλουμε: από τυρί μέχρι αλλαντικά.

Προ ημερών, ούσα σε λίγο περιπαιχτική διάθεση, τόλμησα να πω στο Facebook πως αλάνθαστο δείγμα ότι πλησιάζουμε προς το τέλος του καλοκαιριού είναι οι καθημερινά αυξανόμενες διαφημίσεις για τα διάφορα λύκεια, ΤΕΙ κ.λπ.

Τι το ήθελα, έπεσαν όλοι να με φάνε! Και φανταστείτε ότι δεν είχα καν ξεστομίσει το μισητό «καλό χειμώνα»! Τελοσπάντων, αφού άκουσα τα σχολιανά μου, κλείστηκα στο καβούκι μου και δεν ξαναέκανα παρόμοιο αστείο.

Το καλοκαίρι το αγαπώ πολύ, τα φρούτα και τα λαχανικά του ακόμη περισσότερο. Όμως, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το αποκαλόκαιρο που λέμε, έχω πια βαρεθεί τις ντομάτες. Αφού τις απόλαυσα σε όλες τις δυνατές μορφές – ωμές και μαγειρεμένες, σε ντάκους, χωριάτικες και caprese, σε μπρουσκέτες, στα γεμιστά και στα κοκκινιστά, φτάνει πια, basta. Έχω λαχταρήσει μια δροσερή και τραγανή πράσινη σαλάτα. Εσείς όχι;

Στις πράσινες σαλάτες μου αρέσει να βάζω φρούτα. Μήλα, αχλάδια και εσπεριδοειδή το χειμώνα, σύκα και σταφύλια το φθινόπωρο. Παρότι και ωμά είναι μια χαρά, αποκτούν άλλη γεύση όταν τα ψήσεις στο φούρνο. Αυτό σκοπεύω να κάνω σήμερα με τα ωραιότατα σταφύλια που αγόρασα προχθές.

Στη σαλάτα αυτή ταιριάζει πολύ το roquefort, η gorgonzola και το stilton, αλλά και μία ώριμη γραβιέρα ή παρμεζάνα. Εάν σας αρέσουν τα “βρομερά” τυριά, μη διστάσετε ούτε στιγμή.
salat

Δροσερή, τραγανή και ότι χρειάζεσαι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πράσινη φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλια

Διαλέγουμε όποια ή όποιες ποικιλίες σταφυλιών μας αρέσουν, τα πλένουμε και τα τοποθετούμε σε μονή στρώση στη λαμαρίνα του φούρνου, την οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τα ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο να γυαλίσουν καλά, τα πασπαλίζουμε με άνθος αλατιού και χοντροτριμμένο πιπέρι και τα ραντίζουμε με ελάχιστο μέλι ή πετιμέζι.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στη λειτουργία του αέρα, για περίπου 20-25’, έως ότου καραμελώσουν και αρχίσουν να σκάνε. Γεμίζουμε βάζα, μην παραλείποντας να βάλουμε και το ζουμί που έβγαλαν.

Για τη σαλάτα, διαλέγουμε όποια πρασινάδα μας αρέσει. Φτιάχνουμε μια vinaigrette με 3 μέρη ελαιόλαδο, 1 μέρος ξίδι της αρεσκείας μας, λίγο ζουμί από τα σταφύλια και αλατοπίπερο.

Ανακατεύουμε καλά τα σαλατικά και τα σταφύλια με τη vinaigrette και απολαμβάνουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Tips

• Συντηρούμε τα ψητά σταφύλια στο ψυγείο.

• Στη σαλάτα αυτή ταιριάζει πολύ το roquefort, η gorgonzola και το stilton, αλλά και μία ώριμη γραβιέρα ή παρμεζάνα. Εάν σας αρέσουν τα γαλλικά “βρομερά” τυριά, μη διστάσετε ούτε στιγμή.

• Οι ξηροί καρποί προσθέτουν νοστιμιά και τραγανή υφή. Για βέλτιστη γεύση, τους καβουρδίζουμε ελαφρά.

• Η σαλάτα γίνεται πλήρες γεύμα εάν προσθέσουμε κάποιο αλλαντικό, π.χ. prosciutto, λούζα, νούμπουλο.

• Μπορούμε να προσθέσουμε τα σταφύλια στο τέλος του μαγειρέματος όλων των φαγητών που φτιάχνουμε με σάλτσες κρασιού ή άλλου αλκοόλ, όπως π.χ. ψαρονέφρι με whisky, κοτόπουλο με port, κουνέλι με λευκό κρασί.

Όσο για τις ευχές μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, μη νομίζετε, κι εγώ ανατριχιάζω με τη γνωστή φράση. Το «καλή σεζόν» σας κάνει;

 

Διαβάστε ακόμα: H Aγάπη Μαργετίδη προτείνει ψητά σύκα μαριναρισμένα σε κόκκινο κρασί

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top