Φιλέτα άγριου σολομού με φραγκοστάφυλα

Λοιπόν, για το ρεβεγιόν προχωράμε στο πλάνο Α μ’ ένα φινετσάτο και ντελικάτο πιάτο που θα είναι έτοιμο στη στιγμή.

 
pavlosfoodphoto3

‘Ενα κομψότατο και ντελικάτο πιάτο, ιδανικό για το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. (Φωτογραφία: Παύλος Ευθυμίου)

Τι θα κάνετε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς; Θα πάρετε σβάρνα τα μπαρ ή θα μείνετε σπίτι με τη δική σας; Θα δοκιμάσετε την τύχη σας στα χαρτιά και τη ρουλέτα ή θα ξεβιδωθείτε στο χορό; Μήπως θα αλλάξετε το χρόνο στο σπίτι με τα παιδιά και μετά θα πάτε στο τεράστιο πάρτι που σας έχουν καλέσει ή μήπως έχετε στα σκαριά ένα ωραίο ταξίδι; Δεν σας ρωτάω από περιέργεια, ιδέες ψάχνω, γιατί φέτος δεν ξέρω τι θέλω, κι όπως βλέπω, πολλοί φίλοι είναι στην ίδια κατάσταση με μένα.

Έχοντας διανύσει μια πανθομολογουμένως δύσκολη έως φριχτή χρονιά, πιάνω τον συνήθως ψύχραιμο και ευέλικτο εαυτό μου να μπλοκάρει ακόμα και σε απλά πράγματα, όπως το μπανάλ δίλημμα του τι θα κάνουμε το ρεβεγιόν. Οι εκ φύσεως οργανωτικές μου ικανότητες αρνούνται πεισματικά να μπουν σε μια σειρά. Όχι plan b δεν έχω, δεν διαφαίνεται καν υποψία από plan a!

Δεν έχω όμως σκοπό να τρελαθώ κιόλας, στο κάτω-κάτω στο μυαλό μας είναι όλα. Θα φροντίσω να προμηθευτώ δυο-τρία υλικά για ένα γιορτινό δείπνο και ό,τι ήθελε προκύψει. Θα επισκεφτώ τον ψαρά για να μου δώσει δύο όμορφα φιλέτα άγριου σολομού, κατόπιν θα πάω στον μανάβη να αγοράσω ένα κουτάκι κατακόκκινα φραγκοστάφυλα και, τέλος, το μικρό εκλεκτό παντοπωλείο που έχει την αυθεντική γαλλική πηχτή crème fraîche και θα ετοιμάσω ένα κομψότατο και ντελικάτο πιάτο στο πι και φι.

Φιλέτα άγριου σολομού με φραγκοστάφυλα (για 2 άτομα)

Χοντροσπάμε στο γουδί ή στο multi 2 κ.σ. ροζ πιπέρι, το οποίο είναι εξαίσια αρωματικό και καθόλου καυτερό. Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα φιλέτα του ψαριού, τα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ροζ πιπέρι, πιέζοντάς το για να κολλήσει στην επιφάνεια.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε 2 κρεμμυδάκια του στιφάδου πολύ ψιλοκομμένα, έως ότου γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το χυμό από 1 μέτριο λεμόνι και ½ κεσεδάκι κρέμας και ανακατεύουμε με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να πήξει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.

Σερβίρουμε τα φιλέτα σε ωραία πιάτα, τα περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και διακοσμούμε με τα φραγκοστάφυλα. Συνοδεύουμε με ρύζι basmati ή φρέσκες ταλιατέλες και ελάχιστα βρασμένα σπαράγγια.

Η διαδικασία δεν θα πάρει πάνω από 5’. Την περνάμε από ψιλή σήτα για να απομακρύνουμε τα κρεμμύδια και να έχουμε μια βελουδένια σάλτσα. Όση ώρα σιγοβράζει η σάλτσα, ψήνουμε τα φιλέτα του σολομού σε καλά ζεσταμένο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, πρώτα από τη μεριά της πέτσας, ώστε να γίνει κριτσανιστή και κατόπιν από την άλλη πλευρά, φροντίζοντας να μη στεγνώσει το ψάρι.

Προσωπικά μου αρέσει να μην ψηθεί το ψάρι μέχρι μέσα, οπότε χρειάζομαι 4’ από τη μεριά της πέτσας και 3’ από την άλλη. Σερβίρουμε τα φιλέτα σε ωραία πιάτα, τα περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και διακοσμούμε με τα φραγκοστάφυλα. Συνοδεύουμε με ολόλευκο ρύζι basmati ή φρέσκες ταλιατέλες και ελάχιστα βρασμένα σπαράγγια, τα οποία μπορούμε να σοτάρουμε κατόπιν σε λίγο βούτυρο, για να γυαλίσουν και να πάρουν το ωραίο άρωμά του.

Tips

• Το κρασί μπορεί να είναι ξηρό, φρουτώδες ή σαμπάνια, άλλωστε το θέλει η βραδιά.
• Αντί για χυμό λεμόνι, παίξτε με άλλα εσπεριδοειδή, όλα αγαπούν το ψάρι παθιασμένα.
• Αν δεν βρείτε τη γαλλική πηχτή κρέμα, αντικαταστήστε τη με ρώσικη σμετάνα. Μην αγχωθείτε όμως. Ακόμη και η κλασική κρέμα γάλακτος θα κάνει τη δουλειά της, απλώς σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περιμένετε λίγο πιο πολύ, για να πήξει και ενδεχομένως να πρέπει να αυξήσετε λίγο την ποσότητα του λεμονιού.

Και να που γράφοντας αυτήν την υπέροχη συνταγή ηρέμησα σιγά-σιγά. Δεν με νοιάζει τι θα κάνω αυτό το ρεβεγιόν, ας γίνει ό,τι θέλει, θα είμαι έτοιμη δια παν ενδεχόμενον. Επειδή έχει και η υπομονή τα όριά της, επειδή αυτή η χρονιά επιβάλλεται να φύγει άρον-άρον και να μην ξαναγυρίσει, αποφασίζω να της δώσω μια γερή σπρωξιά, να ντυθώ όμορφα για χάρη της, να πιω την καλύτερη σαμπάνια που έχω φυλαγμένη και να υποδεχθώ το 2017 με όλη την επισημότητα που του αρμόζει.

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 Merlot για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

blog comments powered by Disqus
Πιο δημοφιλή του μήνα

Τα Κυριακάτικα brunch στο cult εστιατόριο του Divani Caravel είναι μια χορταστική εμπειρία που τη ζεις μετά μουσικής και σαμπάνιας. Επιλέγει η Ήρα Σινιγάλια.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Αυτές είναι οι πέντε Νεμέες που θα συνοδέψουν ιδανικά τα ψητά της Πρωτομαγιάς και όλα τα b.b.q. τις καλοκαιρινές μέρες που θα ακολουθήσουν. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι πιο δημιουργικοί σεφ προτείνουν συνταγές με ταπεινά υλικά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Πλούσιος σε γεύση, με έντονο χαρακτήρα και ντεκαφεϊνέ. Η Nespresso παρουσίασε τον Ristretto Decaffeinato και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το «αδερφάκι» του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro