Το πιο “έντονο” σημείο του στησίματος του Senios. H ξύλινη υπερπαραγωγή με τον vitreau καθρέπτη και τη σύνθεση από βαρέλια. Γεμάτα με ποτά.

H πλατεία της Αγ. Ειρήνης στο κέντρο, είναι μια γειτονιά που δεν σταματά να ανεβαίνει, μια δεκαετία τώρα. Για να πω την μαύρη μου αλήθεια, δεν είναι από τα μέρη που προτιμώ να πηγαίνω και το έχω δηλώσει αρκετές φορές στην παρέα μου. Ίσως να είναι που πλησιάζω τα σαράντα και το λεγόμενο «χάσμα γενεών» ανάμεσα στην ταπεινότητα μου και στην χιψτεροπιτσιρικαρία να φαίνεται όλο και πιο πολύ. Λίγο πιο μακριά λοιπόν από τον χαμό της πλατείας, εκεί που υπάρχουν ακόμα ευτυχώς αρκετά υφασματάδικα, στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου, ήρθε και εγκαταστάθηκε ένας σένιος κύριος. To νέο project δηλαδή, της αεικίνητης ομάδας του “The Clumsies” που φιλοδοξεί να μας θυμίσει πως ήταν η παλιά αστική Αθήνα.

Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε μεένα μαγαζί που ντύθηκε φολκλόρ, γέμισε παλιές κονσέρβες και συσκευασίες απορρυπαντικών για να διακοσμηθεί. Το αντίθετο μάλιστα. Κράτησε τα καλά στοιχεία της παλιάς Αθήνας, τα έμπλεξε με τα σημερινά, και έτσι βγήκε ως αποτέλεσμα ένας χώρος που αποπνέει μοντέρνα αρχοντιά: Τζαμαρίες που ανοίγουν διάπλατα, ένα μεγάλο μαρμάρινο τραπέζι στην μέση του εσωτερικού, πιο κάτω δίπλα από την σκάλα μια γωνιά με μπουαζερί στο τοίχο και απομονωμένα τραπέζια, και μια ροζ μπάρα που «φωνάζει»: “καθίσετε στα ψηλά μου τα σκαμπό”.

Ένας new age καφενές που θα σερβίρει καφέ, φαγητό και φυσικά πότο.

Από πίσω της, μια ξύλινη υπερπαραγωγή με ένα vitreau καθρέπτη και σύνθεση από βαρέλια. Και όχι δεν είναι διακοσμητικά, αλλά γεμάτα ποτά και συμμετέχουν και αυτά στο όλο concept του Senios. Στο επάνω όροφο που μοιάζει με μπαλκόνι που κοιτάει σε μια εσωτερική αυλή, δεσπόζει στο βάθος, το καβουρδιστήρι του καφέ κλεισμένο μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί.

Negroni που φτιάχνεται με old tom gin, visanto, δίκταμο, μαύρες ελιές και martini bitters. Γλυκό, αλλά αφήνει μια όμορφη πικρή επίγευση στο στόμα.

Το Senios είναι ένας new age καφενές που θα σερβίρει καφέ, φαγητό και φυσικά ποτό. Και ας ξεκινήσουμε από το φαγητό αφού εκεί στηρίχτηκε και η όλη ιδέα: να φτιαχτεί ένας χώρος στο κέντρο όπου να σερβίρει καλό, ελληνικό, comfort φαγητό βασισμένο στην παράδοση. Έτσι λοιπόν, έβαλαν τον νεαρό chef Αλμπέρτο Σιμιλλίδη στην κουζίνα και εκείνος σύνθεσε ένα κατάλογο που πράγματι έχει ευανάγνωστο το στοιχείο της Ελληνικής παράδοσης, αλλά με μια πιο σύγχρονη ματιά. Έτσι ο γύρος από κοτόπουλο σερβίρεται με ψωμί ατμού, ξινόγαλο, τζατζίκι… άνθρακα (!) και μαϊντανοσαλάτα και τα χοιρινά κεφτεδάκια κάνουν παρέα με τραχανά dinkel, στακοβούτυρο και ξινή κρέμα.

Η μαστίχα Skinos γίνεται ένα ωραίο Milk Punch με άρωμα και γεύση…μπουγάτσας.

Ο κατάλογος όμως έχει και άλλα καλούδια όπως γιουβέτσι με μοσχαρίσια μάγουλα, μπεκρή μεζέ με λαδόπιτα από την Ρόδο, στιφάδο με πουρέ πατάτας και παστίτσιο με λεπτές μακαρούνες. Εκτός από τον κυρίως κατάλογο του φαγητού θα τρέχει παράλληλα τις πρωινές ώρες και ένα μενού για πρωινό –και όχι brunch παρακαλώ.

Κάτω δεξιά: Λεπτομέρεια από τα εντυπωσιακά φωτιστικά Κάτω αριστερά: Ο υπογράφων, Βασίλης Δημαράς. Πάνω δεξιά: Ένα δροσιστικό scotch and soda, με παστέλι και έντονη αίσθηση μελιού. Πάνω αριστερά: στο μπαρ οι κούπες του καφέ, θυμίζουν στρατιωτάκια, ειδικά αν ξέρεις από που να τις κοιτάς.

Ο καφές είναι ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο για τον Senios. Σας είπα ότι έχουν και καβουρδιστήρι που δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου διακοσμητικό. Θα ετοιμάζουν τον δικό τους καφέ που θα έρχεται από την Κολομβία, την Αιθιοπία, τη Βραζιλία και το Ελ Σαλβαδόρ. Για αρχή έχουν ετοιμάσει ένα blend που είναι μία μίξη όλων των παραπάνω καφέδων και σταδιακά θα μπαίνουν και οι μονοποικιλιακοί στο παιχνίδι. Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να μην δοκιμάσω ένα espresso ζεστό, όπως και ένα freddo. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ήπιος, ισορροπημένος καφές, και στις δύο περιπτώσεις,  χωρίς πολλές οξύτητες και εντάσεις, που πινόταν ευχάριστα.

Δεξιά: Η είσοδος του Senios στην Καλαμιώτου. Κέντρο: Οι καρέκλες με την βελούδινη ελεκτρίκ αισθητική. Κάτω αριστερά: το “διάσημο”  καβουρδιστήρι τους με το οποίο θα ετοιμάσουν τον δικό τους καφέ που θα έρχεται από την Κολομβία, την Αιθιοπία, τη Βραζιλία και το Ελ Σαλβαδόρ. Πάνω αριστερά: Η σωστή αισθητική περιλαμβάνει πάντα φρέσκα λουλούδια.

Για να περάσουμε τώρα στα του ποτού. Και σε αυτό το κομμάτι είπαν να παίξουν «κλασικά» και να κάνουν τα δικά τους ιδιαίτερα twists όπως συνηθίζουν με μεγάλη μαεστρία ο Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης. Όλη λοιπόν η κοκτέιλ λίστα βασίζεται σε κλασικά ποτά που όμως έχουν κάτι Ελληνικό. Είτε αυτό είναι ένα spirit είτε ένα άλλο αρωματικό συστατικό. Έτσι, η μαστίχα Skinos γίνεται ένα ωραίο Milk Punch με άρωμα και γεύση μπουγάτσας (!), το Bloody Mary είναι σαν να τρώτε γεμιστά –στην κυριολεξία όμως-, το Scotch & soda περιέχει παστέλι, το Negroni γίνεται από Old Tom Gin, κρασί visanto και roots δίκταμο –μπήκε στην λίστα με τα αγαπημένα μου- και το Old Fashioned κρύβει πίσω του Metaxa, χαλβά και roots ρακόμελο- το λάτρεψα και αυτό.

Ο Βασίλης Κυρίτσης της ομάδας “The Clumsies” και ένας από τους ιδιοκτήτες, εξηγεί στο Andro, όλα αυτά που θέλει να καταφέρει με το Senios.

Ενδιαφέρον επίσης έχει και αυτό που ονόμασαν «Το Κατρούτσο». Είναι μια εποχική κάρτα με προτάσεις από τα βαρέλια –που σας έλεγα- όπου εκεί «αναπαύονται» και παίρνουν χαρακτήρα τα αποστάγματα και τα ποτό της της λίστας αυτής. Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας την, ήθελα να τα δοκιμάσω όλο, όμως προς το παρόν δεν είναι έτοιμα. Εντός των ημερών, αφού έχουν περάσει τον απαραίτητο χρόνο τα ποτά στα βαρέλια, θα είναι «σένια» για κατανάλωση. Υπομονή λοιπόν…

Μια “τζούρα” Andro και μια γουλιά espresso. Κλασικός συνδυασμός.

Όπως καταλαβαίνετε, το Senios, μου έδωσε ένα λόγο για να αλλάξω γνώμη για την περιοχή της Αγ. Ειρήνης. Θα το επισκέπτομαι συχνά. Άλλωστε αφήσαμε και κάτι ανοιχτούς λογαριασμούς, τόσο στο βαρελίσιο αλκοόλ όσο και στο φαγητό -πως το είπαμε αυτό που είναι σαν μπουγάτσα;

//Καλαμιώτου 15, Αθήνα, τηλ. 2103318778

 

Διαβάστε ακόμα: Πρώτη ματιά στο Rabbit Punch: Μια pop «γροθιά» στο Παγκράτι.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top