Οι τσακιστές πατατούλες του πεινάλα

Όταν νυχιάτικα η κοιλιά γουργουρίζει, η Αγάπη Μαργετίδη προτείνει μια λύση έξυπνη και χορταστική των 15 λεπτών.

 
panfried-smashed-potatoes-6x4

Έχετε εύκολα και γρήγορα πατάτες τόσο νόστιμες και χορταστικές, με πολύ λιγότερες θερμίδες από τις τηγανητές, που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. (Φωτογραφία: Epicurious)

Τι έχετε προβλέψει να φάτε απόψε; Αφήστε με να μαντέψω. Είναι καθημερινή, πού χρόνος για υψηλές δημιουργίες; Το τέλειο κοκκινιστό θα περιμένει το Σαββατοκύριακο. Κάνει κρύο, οπότε η σαλάτα δεν χορταίνει με τίποτα, η βοσκή αναβάλλεται. Οι γιορτές έρχονται καλπάζοντας, σκέφτεστε τα βουνά των μελομακάρονων που θα σας κυνηγούν και τρομάζετε. Το βρήκα, μάλλον ένα φιλέτο κοτόπουλου ή μία μπριζόλα μοσχαρίσια θα παίξει. Καλή ιδέα, χορταστική και θρεπτική.

Και με τι θα τη συνοδεύσετε; Ψητά λαχανικά, γιατί όχι; Με το κρύο, όμως, δεν φτουράνε και σας βλέπω να σηκώνεστε τη νύχτα με αγωνία για περιπετειώδεις ανασκαφές στο ψυγείο ή ακόμη χειρότερα, να καταβροχθίζετε μια ολόκληρη σοκολάτα αμυγδάλου!

Ονειρεύεστε τηγανητές πατάτες, το ξέρω, και πιστέψτε με, σας καταλαβαίνω απολύτως. Α πα πα, απορρίπτονται, είναι μεγάλος μπελάς και οι θερμίδες ανυπολόγιστες. Για δείτε όμως, σας έχω τη μαγική λύση. Θα φτιάξετε στα γρήγορα κάτι πατάτες τόσο νόστιμες και χορταστικές, με πολύ λιγότερες θερμίδες από τις τηγανητές, που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας.

Εάν είστε από τους τυχερούς αυτής της ζωής και δεν δίνετε δεκάρα για τις θερμίδες, μπορείτε να τις εμπλουτίσετε με bacon.

Τσακιστές πατατούλες στο τηγάνι

Πλένετε καλά μικρές πατατούλες με τη φλούδα τους. Τις βάζετε σε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό και τις βράζετε για 15’ περίπου, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Δοκιμάζετε εάν έχουν μαλακώσει μέχρι μέσα με τη μύτη ενός μαχαιριού. Δώστε λίγη προσοχή για να μην λειώσουν. Τις σουρώνετε και όσο είναι ακόμη ζεστές, τις σπάτε ελαφρά με ένα πιρούνι, προσέχοντας να μην διαλυθούν, πρέπει να μείνουν ολόκληρες.

Ζεσταίνετε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά. Τις αρωματίζετε με θυμάρι, ρίγανη ή δενδρολίβανο (φρέσκα ή αποξηραμένα), πιπέρι και κατά βούληση κάτι καυτερό (π.χ. πάπρικα, μπούκοβο, cayenne). Τις γυρνάτε με σπάτουλα 2-3 φορές, μέχρις ότου ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας με άνθος αλατιού και λίγη παρμεζάνα τριμμένη.

Tips

• Εάν είστε από τους τυχερούς αυτής της ζωής και δεν δίνετε δεκάρα για τις θερμίδες, μπορείτε να τις εμπλουτίσετε με bacon. Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα κόψετε λίγες φέτες bacon σε λωρίδες και θα τις τηγανίσετε στην αρχή χωρίς λιπαρή ουσία. Θα το αφαιρέσετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα μόλις γίνει κριτσανιστό και στο λίπος που θα έχει αφήσει στο τηγάνι θα προσθέσετε τις πατάτες. Στο τέλος, θα ξαναβάλετε το bacon μαζί με τις πατάτες και θα ανακατέψετε.

• Εάν περισσέψουν πατάτες, θα τις ζεστάνετε στο φούρνο, για να μείνει η επιφάνειά τους κριτσανιστή. Μπορείτε επίσης να τις κόψετε και να τις προσθέσετε σε μία ομελέτα, οπότε αύριο θα έχετε έτοιμο το βραδινό σας γεύμα σε χρόνο dt.

Tώρα μεταξύ μας, κακά τα ψέματα, οι τηγανητές πατάτες δεν αντικαθίστανται με τίποτα, όμως κάπως πρέπει να παρηγορηθούμε, έτσι δεν είναι;

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Modern θα συζητηθεί φέτος το χειμώνα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Με τη θερμοκρασία επιτέλους να θυμίζει χειμώνα, ο Βασίλης Δημαράς πήρε τους δρόμους της πρωτεύουσας, μας προτείνει πέντε μαγαζιά για ποιοτικό καφέ και μας συστήνει έναν πρωταθλητή στο latte art.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήξαμε τα δόντια μας σε avant première στο στέκι για το οποίο θα μιλάνε όλοι φέτος. Δίνεις κάτι παραπάνω αλλά «βελάζεις» από ευχαρίστηση, ειδικά με το σουβλάκι προβατίνας. Το όλο κόνσεπτ έχει νόημα και ανοίγει δρόμους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι γιορτές πέρασαν, σιγά-σιγά τα κεφάλια (ξανα)μπαίνουν μέσα και όλοι επιστρέφουμε στους νορμάλ ρυθμούς της καθημερινότητάς μας: δηλαδή όχι πολλά ξενύχτια, βόλτες και κραιπάλες από νωρίς. Αλλά ας πούμε μια αλήθεια: ένα ποτό μετά το γραφείο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα προτείνει πέντε κορυφαίες εκφράσεις του κλασικού μπορντολέζικου χαρμανιού στο ελληνικό έδαφος και τις ιδανικές αρμονίες τους με τα εδέσματα των εορτών.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro