Somm III: απολαύστε τους κορυφαίους sommeliers στη μεγάλη οθόνη, πίνοντας εκλεκτά κρασιά

To επιτυχημένο ντοκιμαντέρ, μια εμπνευσμένη περιδιάβαση στον κόσμο των μαιτρ του οίνου, θα προβληθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς συνοδεύοντας την προβολή με εκλεκτό κρασί και εδέσματα.

 

O σκηνοθέτης και παραγωγός Jason Wise με την ταινία Somm ομνύει στην ιερότητα του κρασιού και στο μεράκι των πραγματικών εραστών του. (Φωτό: clevescene.com).

Αν είσαι «Somm» μην φοβάσαι τίποτα. Βέβαια, αν είσαι «Somm» οφείλεις να το αποδεικνύεις εν τοις πράγμασι. Διότι ο τίτλος (σ.σ. Sommelier, φυσικά) δεν δίδεται δίχως την απαραίτητη έγκριση που λαμβάνει κανείς οδεύοντας στο βωμό του κρασιού.

Τέσσερις εμμονικοί, αλλά και αρκούντως παθιασμένοι με το κρασί, Αμερικανοί έχουν βαλθεί να αποκτήσουν τον τίτλο του Master Sommelier. Μόνο που για να το καταφέρουν πρέπει να περάσουν διάφορες δοκιμασίες υψηλού επιπέδου. Ολα τούτα δεν είναι τίποτα περισσότερο από το σενάριο του εμπνευσμένου και άκρως επιτυχημένου ντοκιμαντέρ του Jason Wise «Somm».

Η πρώτη «κόπια» του ντοκιμαντέρ γνώρισε τέτοια επιτυχία που οδήγησε στο απαραίτητο σίκουελ το 2016 υπό τον τίτλο «Somm: Ιnto the Bottle»(το 2016), την τηλεοπτική σειρά «Uncorked» και τώρα στην ταινία «Somm III», η οποία θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα κατ’ αποκλειστικότητα στο Grand Ballroom C του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία στις 24 Φεβρουαρίου.

Αν κάποιος καταφέρει να φτάσει στο στάδιο της τελικής εξέτασης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τρεις βασικές δοκιμασίες.

Ήδη, από το 2013, τότε που βγήκε στις οθόνες το πρώτο Somm, κατανοήσαμε επακριβώς τι σημαίνει να φέρει κανείς τον υψηλού κύρους τίτλος του Master Sommelier. Πρόκειται περί ακριβής χορείας εμπνευσμένων οινολόγων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως μόλις 300 άτομα παγκοσμίως διατηρούν αυτό τον τίτλο. Για να φτάσει κανείς στο ύπατο αξίωμα πρέπει να περάσει από διάφορες δοκιμασίες που προοδευτικά δυσκολεύουν σε απίστευτο βαθμό.

Για την ιστορία: αν κάποιος καταφέρει να φτάσει στο στάδιο της τελικής εξέτασης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τρεις βασικές δοκιμασίες. Η πρώτη είναι μια προφορική θεωρητική ενότητα που εξετάζεται εκ των προτέρων, στην οποία γύρω στο 90% των εξεταζόμενων κόβεται. Η δεύτερη είναι μια αξιολόγηση των δεξιοτήτων των υποψηφίων στο σερβίρισμα και την εξυπηρέτηση και η τρίτη μια τυφλή δοκιμή που θεωρείται το πιο δύσκολο σκέλος της διαδικασίας πιστοποίησης.

Εν προκειμένω: στο τελευταίο αυτό μέρος, οι υποψήφιοι έχουν μπροστά τους έξι ποτήρια κρασιού, για καθένα από τα οποία καλούνται να βρουν την ποικιλία, τη γεωγραφική προέλευση και τη σοδειά, και να περιγράψουν τα άλλα βασικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Κι όλα αυτά μέσα στο δεσμευτικό χρόνο των 25 λεπτών.

Ποιος από όλους αυτούς θα γίνει Master Sommelier; Μπορεί και κανένας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ταυτότητα των κρασιών αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και δεν αποκαλύπτεται ούτε μετά το τέλος της εξέτασης. Το μυστήριο πλανάται για πολύ καιρό.  Τη χρονιά που μας πέρασε μάλιστα, όταν αποκαλύφθηκε ότι πληροφορίες για τη δοκιμή είχαν διαρρεύσει σε τουλάχιστον έναν υποψήφιο, που πιθανώς να τις είχε μοιραστεί με άλλους πριν την εξέταση, ξέσπασε ένα σκάνδαλο που οδήγησε στην ακύρωση του τεστ για 23 από τους 24 επιτυχόντες (ο ένας που πέρασε είχε δώσει εξετάσεις νωρίτερα, οπότε δεν επηρεάστηκε από την υπόθεση).

Τι σημαίνει να αναγορευτεί κανείς Master Sommelier; Πολλά! Στην πραγματικότητα ανοίγονται μπροστά του όλες οι πόρτες. Οι επαγγελματικές προοπτικές του είναι εξασφαλισμένες. Διασημότητα, κύρος και οικονομικές απολαβές που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά όνειρά του.

Κάθε χρόνο προστίθενται στο κλειστό αυτό club γύρω στους 3 με 10 masters – η πρώτη ταινία του Jason Wise μας μύησε στην απαιτητική αυτή διαδικασία, ενώ δεν αποκλείεται να ενέπνευσε και μια σειρά από επίδοξους εμπειρογνώμονες του κρασιού ανά τον κόσμο.

Κάθε χρόνο προστίθενται στο κλειστό αυτό club γύρω στους 3 με 10 masters .

Ολα τούτα ακούγονται άκρως δελεαστικά μόνο και μόνο να τα διαβάζεις. Πόσο μάλλον να τα βλέπεις επί της οθόνης. Και φυσικά δεν ενδιαφέρει μόνο όσους ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί, αλλά και όσους ενδιαφέρονται για τις αστείρευτες δυνάμεις έχει κάθε άνθρωπος που έχει βάλει έναν υψηλό στόχο.

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου (5 μ.μ.), η 3η κατά σειρά ταινία της τριλογίας “Somm”, της οποίας η διανομή δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, «επισκέπτεται» το ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας και προβάλλεται για μία και μοναδική φορά σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη αρώματα σπάνιων οίνων και εκλεπτυσμένων γεύσεων.

Ο Head Sommelier του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία Ευάγγελος Ψωφίδης και ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης θα επιμεληθούν επιλογές από λευκό και κόκκινο κρασί, καθώς και από αλμυρά και γλυκά εδέσματα, τα οποία θα συνοδεύσουν άψογα τη μοναδική αυτή απογευματινή εμπειρία.

Δείτε εδώ το τρέηλερ:

 

//Όσοι ενδιαφέρονται να παρευρεθούν στην ιδιωτική προβολή της ταινίας “Somm III”, μπορούν να προμηθευτούν το εισιτήριό σας (€45/άτομο) από το The Wine Library του ξενοδοχείου, καθημερινά 11:00-20:30 (εκτός Κυριακής).

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 ελληνικά Viognier.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο γνωστός σεφ μάς συστήνει το νέο του «παιδί» που άνοιξε πρόσφατα στο Χαλάνδρι. Ένα μαγαζί όπου υμνεί τον ραφιναρισμένο καφέ Taf, την υγιεινή διατροφή και φιλοδοξεί να γίνει το στέκι των vegans και των χορτοφάγων.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τι θα λέγατε για πίτσα με σύκο και τέσσερα τυριά; Ή μήπως εκείνη με λουκάνικο και μπρόκολο; Με φωσκολικό όνομα, μια πιτσαρία στο εναλλακτικό Κουκάκι σερβίρει πίτσες σε περίεργους συνδυασμούς. Ο Βασίλης Δημαράς δοκίμασε μερικές και μεταδίδει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro