Το νόημα της «Στάνης»

Το περίφημο γαλακτοπωλείο «Η Στάνη» αντανακλά (ως νόστιμον ήμαρ) τη γαστρονομική μας παράδοση. Μια παράδοση που τόσο πολύ οι πατεράδες μας κοπίασαν να... αποτινάξουν, αλλά που τώρα εμείς, οι νεότεροι, προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να επανακτήσουμε.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 
_MG_1975

Μόνο αντλώντας από τον παλιό μας πολιτισμό θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τον νέο…

Στο πέρασμα του χρόνου υπάρχουν κάποια είδη μαγαζιών και επαγγέλματα που αγωνίζονται να παραμείνουν ζωντανά μέσα στο συρφετό της μαζικότητας και της βιομηχανοποίησης των πάντων. Ανάμεσά τους, ο πρόδρομος του σημερινού ζαχαροπλαστείου, το γαλακτοπωλείο. Ο «γαλατάς», ως επάγγελμα, έχει συνυπάρξει με τον ελληνισμό για πολλά χρόνια, είτε ως πλανόδιος πωλητής μοιράζοντας από πόρτα σε πόρτα το γάλα με το γαϊδουράκι ή το τρίκυκλο, είτε αργότερα βρίσκοντας στέγη σε ένα μαγαζί και παρασκευάζοντας παραδοσιακά προϊόντα γάλακτος (γιαούρτι, ανθόγαλα, βούτυρο, καϊμάκι) αλλά και ταπεινά πλην πεντανόστιμα γλυκίσματα (κρέμες, ρυζόγαλο, λουκουμάδες, σβίγγους…).

_MG_1978

To ονομαστό γιαούρτι της «Στάνης» («βραβευμένο με δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης») απαράλλαχτο από γενιά σε γενιά.

Ένα τέτοιο, πολύτιμο, μαγαζί είναι η «Στάνη», αρχικά από το 1931 στον Πειραιά και μετά την Κατοχή έως και σήμερα στα πέριξ της παραμελημένης Ομόνοιας. Παρασκευάζει ακόμα –και τα παρασκευάζει εξαιρετικά– όλα τα παραπάνω παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και μερικά ρουστίκ γλυκά, όπως η πάστα αμυγδάλου και η σοκολατίνα, προσπαθώντας να αντέξει στο χρόνο και να συνεχίσει να μας μεταδίδει τη γαστρονομική μας παράδοση. Μια παράδοση που τόσο πολύ κοπίασαν οι πατεράδες μας να… αποτινάξουν από πάνω τους, αλλά που τώρα εμείς οι νεότεροι προσπαθούμε να επανακτήσουμε με νύχια και με δόντια, γιατί καταλάβαμε ότι μόνο αντλώντας από τον παλιό μας πολιτισμό θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τον νέο. Όπως, ας πούμε, έκαναν άλλοι λαοί, με μνήμη, στη Γηραιά Ήπειρο –πόσο υπολείπεται άραγε ένα γαλακτοπωλείο με βάθος γνώσης από μια γαλλική fromagerie; Όσο κι αν, δυστυχώς, στη χώρα μας ένα ικανό κομμάτι αυτής της γνώσης έχει χαθεί ανεπιστρεπτί, αξίζει να προσπαθήσουμε!

//«Η Στάνη»: Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ. 210 5233637, 210 5227451.

_MG_1971

Τα γλυκά του ταψιού στέκονται επάξια δίπλα στα πατροπαράδοτα γαλακτοκομικά προϊόντα της «Στάνης».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Το πρώτο foodie hotel στον κόσμο είναι γεγονός και βρίσκεται στην Μητροπόλεως, στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου. Ενας πολυχώρος που προσφέρει καλό φαγητό, εκλεκτό καφέ, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλείο, μανάβικο κι αν νυστάξετε, ακόμη και ξενοδοχείο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

O δημιουργός του θρυλικού Bar Guru Bar και του σοφιστικέ Buba, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ξανακτυπά με ένα -πιο αυθεντικό δεν γίνεται- βιετναμέζικο φαγάδικο στο κέντρο. Μπήκαμε πρώτοι πριν ανοίξει και τα δοκιμάσαμε όλα!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μια διαφορετική συλλογή εκλεκτών coffee shops ξεδιπλώνεται αθόρυβα. Μετά το παρθενικό κατάστημα στον Άγιο Στέφανο, τα Cultivos Coffee άνοιξαν στη Νέα Σμύρνη και προσφέρουν έξοχα χαρμάνια της βραβευμένης Taf. Επισκεφτήκαμε το νέο στέκι και απολαύσαμε διαπεραστικό espresso, πλούσιο cappuccino και φίνο καφέ φίλτρου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο της Φάρμας Μπράλου στο Κολωνάκι θα συστεγάζεται και μια... σουβλακερί. Δοκιμάσαμε τα πάντα πριν καν ανοίξει και γράφουμε. (Σούπερ και οι πατατούλες!).

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro