Το νόημα της «Στάνης»

Το περίφημο γαλακτοπωλείο «Η Στάνη» αντανακλά (ως νόστιμον ήμαρ) τη γαστρονομική μας παράδοση. Μια παράδοση που τόσο πολύ οι πατεράδες μας κοπίασαν να... αποτινάξουν, αλλά που τώρα εμείς, οι νεότεροι, προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να επανακτήσουμε.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 
_MG_1975

Μόνο αντλώντας από τον παλιό μας πολιτισμό θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τον νέο…

Στο πέρασμα του χρόνου υπάρχουν κάποια είδη μαγαζιών και επαγγέλματα που αγωνίζονται να παραμείνουν ζωντανά μέσα στο συρφετό της μαζικότητας και της βιομηχανοποίησης των πάντων. Ανάμεσά τους, ο πρόδρομος του σημερινού ζαχαροπλαστείου, το γαλακτοπωλείο. Ο «γαλατάς», ως επάγγελμα, έχει συνυπάρξει με τον ελληνισμό για πολλά χρόνια, είτε ως πλανόδιος πωλητής μοιράζοντας από πόρτα σε πόρτα το γάλα με το γαϊδουράκι ή το τρίκυκλο, είτε αργότερα βρίσκοντας στέγη σε ένα μαγαζί και παρασκευάζοντας παραδοσιακά προϊόντα γάλακτος (γιαούρτι, ανθόγαλα, βούτυρο, καϊμάκι) αλλά και ταπεινά πλην πεντανόστιμα γλυκίσματα (κρέμες, ρυζόγαλο, λουκουμάδες, σβίγγους…).

_MG_1978

To ονομαστό γιαούρτι της «Στάνης» («βραβευμένο με δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης») απαράλλαχτο από γενιά σε γενιά.

Ένα τέτοιο, πολύτιμο, μαγαζί είναι η «Στάνη», αρχικά από το 1931 στον Πειραιά και μετά την Κατοχή έως και σήμερα στα πέριξ της παραμελημένης Ομόνοιας. Παρασκευάζει ακόμα –και τα παρασκευάζει εξαιρετικά– όλα τα παραπάνω παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και μερικά ρουστίκ γλυκά, όπως η πάστα αμυγδάλου και η σοκολατίνα, προσπαθώντας να αντέξει στο χρόνο και να συνεχίσει να μας μεταδίδει τη γαστρονομική μας παράδοση. Μια παράδοση που τόσο πολύ κοπίασαν οι πατεράδες μας να… αποτινάξουν από πάνω τους, αλλά που τώρα εμείς οι νεότεροι προσπαθούμε να επανακτήσουμε με νύχια και με δόντια, γιατί καταλάβαμε ότι μόνο αντλώντας από τον παλιό μας πολιτισμό θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τον νέο. Όπως, ας πούμε, έκαναν άλλοι λαοί, με μνήμη, στη Γηραιά Ήπειρο –πόσο υπολείπεται άραγε ένα γαλακτοπωλείο με βάθος γνώσης από μια γαλλική fromagerie; Όσο κι αν, δυστυχώς, στη χώρα μας ένα ικανό κομμάτι αυτής της γνώσης έχει χαθεί ανεπιστρεπτί, αξίζει να προσπαθήσουμε!

//«Η Στάνη»: Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ. 210 5233637, 210 5227451.

_MG_1971

Τα γλυκά του ταψιού στέκονται επάξια δίπλα στα πατροπαράδοτα γαλακτοκομικά προϊόντα της «Στάνης».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δεν είναι ένα απλό τυράδικο, αλλά μια μπουτίκ εξαιρετικών προϊόντων από τη Γαλλία. Η Θέμις Φούλια μάς ξεναγεί στο νέο κατάστημα που άνοιξε στην Αγία Παρασκευή. Είναι η φρομαζερί που «τιμούν» ήδη οι Γάλλοι που ζουν στη χώρα μας -κι αυτοί κάτι ξέρουν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Για τέσσερις ημέρες, 14 από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια και ονομαστοί Έλληνες και ξένοι σεφ μαζεύονται στο Ζάππειο με σκοπό να μας ταξιδεύσουν με τα πιάτα, τις συνταγές και τις ομιλίες τους. Δοκιμάστε εμβληματικές συνταγές σε προνομιακές τιμές, και γνωρίστε τους από κοντά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και δραστήριος συλλέκτης έργων τέχνης, συνιδιοκτήτης μεταξύ άλλων και του Athenée που διαδέχεται το εμβληματικό Zonar's, μοιράζεται μαζί μας τη δική του κουλτούρα καφέ. Τελειομανής, αισιόδοξος και... Taficionado, προσδοκά ακόμα θετικότερες εξελίξεις στον τομέα της φιλοξενίας, και ειδικά του ποιοτικού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro