Το νόημα της «Στάνης»

Το περίφημο γαλακτοπωλείο «Η Στάνη» αντανακλά (ως νόστιμον ήμαρ) τη γαστρονομική μας παράδοση. Μια παράδοση που τόσο πολύ οι πατεράδες μας κοπίασαν να... αποτινάξουν, αλλά που τώρα εμείς, οι νεότεροι, προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να επανακτήσουμε.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 
_MG_1975

Μόνο αντλώντας από τον παλιό μας πολιτισμό θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τον νέο…

Στο πέρασμα του χρόνου υπάρχουν κάποια είδη μαγαζιών και επαγγέλματα που αγωνίζονται να παραμείνουν ζωντανά μέσα στο συρφετό της μαζικότητας και της βιομηχανοποίησης των πάντων. Ανάμεσά τους, ο πρόδρομος του σημερινού ζαχαροπλαστείου, το γαλακτοπωλείο. Ο «γαλατάς», ως επάγγελμα, έχει συνυπάρξει με τον ελληνισμό για πολλά χρόνια, είτε ως πλανόδιος πωλητής μοιράζοντας από πόρτα σε πόρτα το γάλα με το γαϊδουράκι ή το τρίκυκλο, είτε αργότερα βρίσκοντας στέγη σε ένα μαγαζί και παρασκευάζοντας παραδοσιακά προϊόντα γάλακτος (γιαούρτι, ανθόγαλα, βούτυρο, καϊμάκι) αλλά και ταπεινά πλην πεντανόστιμα γλυκίσματα (κρέμες, ρυζόγαλο, λουκουμάδες, σβίγγους…).

_MG_1978

To ονομαστό γιαούρτι της «Στάνης» («βραβευμένο με δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης») απαράλλαχτο από γενιά σε γενιά.

Ένα τέτοιο, πολύτιμο, μαγαζί είναι η «Στάνη», αρχικά από το 1931 στον Πειραιά και μετά την Κατοχή έως και σήμερα στα πέριξ της παραμελημένης Ομόνοιας. Παρασκευάζει ακόμα –και τα παρασκευάζει εξαιρετικά– όλα τα παραπάνω παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και μερικά ρουστίκ γλυκά, όπως η πάστα αμυγδάλου και η σοκολατίνα, προσπαθώντας να αντέξει στο χρόνο και να συνεχίσει να μας μεταδίδει τη γαστρονομική μας παράδοση. Μια παράδοση που τόσο πολύ κοπίασαν οι πατεράδες μας να… αποτινάξουν από πάνω τους, αλλά που τώρα εμείς οι νεότεροι προσπαθούμε να επανακτήσουμε με νύχια και με δόντια, γιατί καταλάβαμε ότι μόνο αντλώντας από τον παλιό μας πολιτισμό θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τον νέο. Όπως, ας πούμε, έκαναν άλλοι λαοί, με μνήμη, στη Γηραιά Ήπειρο –πόσο υπολείπεται άραγε ένα γαλακτοπωλείο με βάθος γνώσης από μια γαλλική fromagerie; Όσο κι αν, δυστυχώς, στη χώρα μας ένα ικανό κομμάτι αυτής της γνώσης έχει χαθεί ανεπιστρεπτί, αξίζει να προσπαθήσουμε!

//«Η Στάνη»: Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ. 210 5233637, 210 5227451.

_MG_1971

Τα γλυκά του ταψιού στέκονται επάξια δίπλα στα πατροπαράδοτα γαλακτοκομικά προϊόντα της «Στάνης».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στην καρδιά του Ψυρρή υπάρχει ένας θύλακας ηρεμίας που μας μεταφέρει σε κλίμα υπαίθρου. Ριλάξ και τσιμπολόγημα από το καλάθι, στο ανθοστόλιστο roof garden ενός νέου, ιδιοσυγκρασιακού ξενοδοχείου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του εμπορικού τριγώνου, το ατμοσφαιρικό «42 barstronomy» έχει γράψει -και συνεχίζει να γράφει- τη δική του ιστορία. Είναι το κατάλληλο μέρος για να πιεις τον εκλεκτό Taf καφέ σου. Συναντήσαμε τον δημιουργό του, Σπύρο Κερκύρα, για τη νέα στήλη «The Taficionados».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στο νέο «παιδί» του pastry chef Κρίτωνα Πουλή, το Bon Bon στον Πειραιά. Ένα πρότυπο κατάστημα, εργαστήρι και χώρο παραγωγής ιδεών. Συγκρατήστε το όνομα του Κρίτωνα, θα πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια στην εγχώρια ζαχαροπλαστική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro