Top 5 Tοp 5 γιορτινά αφρώδη από €5,80

Αυτές είναι οι πιο προσιτές, σπινθηροβόλες πέρλες για να το κάψετε χωρίς τύψεις στο ρεβεγιόν.

 
wine 02

Καλύτερα σε κλασικό ποτήρι του λευκού παρά στις ξεπερασμένες “κούπες” για ημίγλυκο καμπανίτη, προτρέπει ο Σίμος Γεωργόπουλος.

Το ρολόι μετράει αντίστροφα και η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται. Η νύχτα θα είναι μεγάλη και όλοι ξέρουμε ότι η αρχή της θα είναι το ήμισυ του παντός. Η όρεξη πρέπει να ανοίξει με έντονη οξύτητα, η κούραση να αντιμετωπιστεί με ήπιες δόσεις ενδοφλέβιων φυσαλίδων, το πνεύμα να μείνει διαυγές τουλάχιστον μέχρι το πρώτο ποντάρισμα (απαλλαγμένο από τη μέθη που προσφέρει η γλύκα) και το στομάχι να διατηρηθεί ελαφρύ για το τσιμπούσι.

Όλα τα παραπάνω συνυπάρχουν στα ξηρά αφρώδη που ως ύψιστο εκπρόσωπο έχουν τις Σαμπάνιες, τα μεγάλα κρασιά από την ομώνυμη περιοχή της Β. Γαλλίας. Όταν όμως οι τιμές τους αποτελούν τροχοπέδη, το «μπαμ» θα φέρει στα ποτήρια κάποιο εκτός Καμπανίας αφρώδες. Και κάποια από τις παρακάτω προτάσεις θα ξεκινήσει το Ρεβεγιόν με τον πλέον παιχνιδιάρικο τρόπο.

 

1. Κτήμα Τσέλεπου, Amalia Brut NV

1-Tselepos_AmaliaΗ «Amalia» είναι μια από τις σταθερότερες αξίες στο χώρο των εγχώριων αφρωδών. Αποτέλεσμα 2ης ζύμωσης, το Μοσχοφίλερο αυτό μπορεί να είναι σταθερό ως προς την ποιότητα, όχι όμως και ως προς τον χαρακτήρα που πολλές φορές διαφέρει από πατρίδα σε πατρίδα. Η τελευταία, πάντως, διαθέτει ξεμυαλιστικά τριανταφυλλένια αρώματα, ελαφρύ σώμα και ξηρή, τραγανή γεύση με μεγάλη διάρκεια. Μια από τις καλύτερες Αμαλίες ever…

Ενδεικτική τιμή: €13,50.

 

2. Matamis, Bubbly Green NV

Moschato_Bubbly_Ματαμης_.media-1142Ο σπεσιαλίστας των αφρωδών Απόστολος Ματάμης προσφέρει μια φρουτώδη πρόταση από την εκρηκτική ποικιλία Μαλαγουζιά. Η πίεση των 3,5 bar μπορεί να είναι υπερβολική στην περίπτωση ενός dragster, ωστόσο εδώ προσφέρει έναν ήπιο αφρισμό. Το μεγάλο ατού όμως είναι το άρωμα, με πράσινες πιπεριές, ξινόμηλα, δυόσμους και αρμπαρόριζες να σπάνε τη μύτη, ενώ παράλληλα το στόμα γαργαλάει απολαυστικά τον ουρανίσκο.

Ενδεικτική τιμή: €13,00.

 

3. Langlois Chateau, Cremant de Loire Brut Rose NV

LANGLOIS-CHATEAU-GAMME-3-BOUTEILLES1Η λέξη «Cremant» υποδηλώνει κάθε εκτός Καμπανίας αφρώδες που παρασκευάζεται με την ίδια μέθοδο, δηλαδή με τη 2η ζύμωση να λαμβάνει χώρα στη φιάλη. Προσθέσετε εδώ το κρύο κλίμα, την αποκλειστική χρήση της ποικιλίας Cabernet Franc και τη γαλλική αισθητική και θα βρεθείτε μπροστά στην Κάρλα Μπρούνι των ροζέ αφρωδών, η οποία διαθέτει αρωματική λεπτότητα άγουρων κόκκινων φρούτων, τρομακτική οξύτητα και γευστική αυστηρότητα.

Ενδεικτική τιμή: €12,50.

 

4. Mionetto, Prosecco di Valdobbiadene Extra Dry NV.

Mionetto-Prosecco-DOC-TrevisoΤο μπουκάλι τραβάει τα βλέμματα με την à la Ott διαγώνια ετικέτα, ενώ το περιεχόμενο συναρπάζει τις αισθήσεις σε αυτό το υπέροχο Prosecco από επικλινείς αμπελώνες του Valdobbiadene. Η ποικιλία Glera στα καλύτερά της, προσφέρει σύνθετη μύτη αχλαδιού, ορυκτών και γιασεμιού, ελαφρύ σώμα και flavor που εκρήγνυται μέσα στο στόμα, αφήνοντας μια μακριά επίγευση. Μη μασάτε με την ένδειξη «Extra Dry», το κρασί είναι απαλότερο από όσο αυτή υποδηλώνει!

Ενδεικτική τιμή: €12.

 

5. Zonin, Gran Cuvée Extra Dry NV.

guveeΟ οίκος Zonin έχει συνδέσει το όνομά του με το εξαιρετικό value όλης της γκάμας του. Ωστόσο, εγώ θα προχωρούσα ένα βήμα παραπέρα, αφού από αυτήν ξεχωρίζω το οικονομικότερο όλων, το «Gran Cuvée». Ένα πανέμορφο blend από Glera, Chardonnay και Pinot Grigio, το οποίο εντυπωσιάζει με τα εξωτικά αρώματα ανανά και κάρι, το πλούσιο σώμα του και την εξαιρετική γευστική ισορροπία του. Το απόλυτο best buy αφρώδες.

Ενδεικτική τιμή: €5,80.

 

Τρία tips για να χαρείτε τις φυσσαλίδες στο max:

1. Κρυώστε καλά και μη διστάσετε να τοποθετήσετε τα αφρώδη στην κατάψυξη ως 1 ώρα προτού τα ανοίξετε.

2. Κρατήστε σταθερό το φελλό και περιστρέψετε τη φιάλη και όχι το αντίθετο. Όταν αρχίσετε να νιώθετε πίεση, γυρίστε ελάχιστα το μισοβγαλμένο φελλό προς τα κάτω, ώστε να την εκτονώσετε από το κενό μεταξύ λαιμού και φελλού. Το ζητούμενο είναι να χάσουμε το λιγότερο δυνατό Co2. Εξαιρέσεις τα ράλι, τα εγκαίνια πλοίων και τα σκυλάδικα.

3. Σερβίρετε σε ποτήρια flûte γεμισμένα μέχρι τα ¾ ή σε κλασικά του λευκού μέχρι το 1/3 -όχι σε “κούπες”.

 

Διαβάστε ακόμα: Kαι τα -οικονομικότατα- Beaujolais Nouveau είναι γιορτή!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο συνδημιουργός της Cookoovaya Κλεομένης Ζουρνατζής την έχει ζήσει την καλοκαιρινή Κρήτη από μικρός και μας αποκαλύπτει τα γαστρονομικά μυστικά του νομού Ρεθύμνης, εκεί όπου οι άνθρωποι με το τίποτα και με το λίγο δημιουργούν μαγεία στο τσουκάλι τους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Γιάννης Μυλόπουλος δεν σταματάει σε ένα μαγαζί, αλλά σε ένα χωριό 50 χλμ. έξω από τη Θεσσαλονίκη, τον Άγιο Πρόδρομο Χαλκιδικής, εκεί όπου το σουβλάκι έχει μετατραπεί σε τέχνη και επιστήμη.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW θυμάται με αγάπη τον κορυφαίο οινοποιό που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, ανιχνεύει τα κοινά σημεία που ο Χαρίδημος είχε με τον τραγουδιστή των Linkin Park (!) και ψηλαφεί την ιδιοφυΐα που τόσο συχνά κουβαλάει δυσβάσταχτες αποσκευές.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το πιο χαλαρό και φιλόξενο Ταϊλανδέζικο της Αθήνας μόλις άνοιξε σε έναν κήπο πίσω από το Λιβάδι, για καυτερά νούντλς και δροσερά κοκτέιλ κάτω από τα αστέρια.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro