Επετειακά Η νέα δύναμη είναι οι νέοι οινοπαραγωγοί

Τι διαφορετικό έγινε τον τελευταίο χρόνο στο ελληνικό κρασί; Ακόμη και αν είχε ξεκινήσει ως ρεύμα πιο νωρίς, τους 12 αυτούς μήνες έγινε πιο έντονο: Ο σεβασμός στα νιάτα!

 
Ζαχαρια

«Ο Στέλιος και ο Νίκος Ζαχαρίας (πρώτος και τρίτος από αριστερά ‒στη μέση ο μικρότερος αδελφός τους, Παναγιώτης) από το Κτήμα Μουσών στη Βοιωτία βρίσκουν σπάνιες, σχεδόν εξαφανισμένες ελληνικές ποικιλίες και τις κάνουν τα κρασιά του αύριο».

Για τα πρώτα γενέθλια του Andro, ζητήσαμε από 7 επιδραστικούς αρθρογράφους στις ισάριθμες ενότητες του Andro (Άποψη, Business, Γεύση, Δράση, Έμπνευση, Στυλ, Ζωή) να εντοπίσουν τις θετικές αλλαγές που συντελέστηκαν στη χώρα τους 12 μήνες που διανύσαμε.

Κάθε μέρα για μία εβδομάδα, θα δημοσιεύεται ένα νέο άρθρο στην επετειακή αυτή σειρά. Σήμερα, στον τομέα της ΓΕΥΣΗΣ, ο μοναδικός Έλληνας Master of Wine, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, παρατηρεί ότι η κρίση έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς νέους σε ηλικία οινοπαραγωγούς να αποδείξουν ότι το γκρίζο μαλλί και η φαλάκρα δεν είναι το τοτέμ της οινικής επιτυχίας.

Δαλαμαρας

«Ο Κωστής Δαλαμάρας στη Νάουσα συγκλονίζει την Αμερική με τα υπέροχα Ξινόμαυρά του».

Ο χώρος του κρασιού είναι ένας χώρος που κινείται αργά, απελπιστικά αργά. Αυτό είναι το τίμημα όταν ασχολείσαι με ένα αγροτικό προϊόν που κάνεις τρύγο μια φορά τον χρόνο, χρειάζονται τρία χρόνια από την φύτευση για να αρχίσουν να σου δίνουν τα φυτά καρπό, ενώ για να φτάσει το αμπέλι στο καλύτερο ποιοτικά σημείο, θα χρειαστεί 15 χρόνια. Λένε πως οι τραπεζίτες, όταν λένε quarter term εννοούν το τέταρτο του χρόνου, δηλαδή τρεις μήνες, ενώ όταν λένε οι κρασάδες το ίδιο εννοούν τέταρτο του αιώνα, δηλαδή 25 χρόνια. Ας το πω πιο ωμά: Αν είστε 45 χρονών και θέλετε να ασχοληθείτε με την πραγματικά ποιοτική παραγωγή κρασιού, πάρτε απόφαση ότι τα σημαντικά αποτελέσματα θα τα δει μόνο το παιδί σας.

Έτσι, οι άνθρωποι του κρασιού και οι επιχειρήσεις είναι γενικά συντηρητικές. Βλέπουμε τις καμπάνιες και τις προτάσεις των εταιρειών που προσπαθούν να μας πασάρουν vodka, whiskey ή μπύρες και γουρλώνουμε τα μάτια με δυσπιστία και έκπληξη. Αυτό εισπράττουν και οι άνθρωποι του χώρου – αν δεν έχεις χιονισμένους κροτάφους, δεν ξέρεις από κρασί.

Παιδιά όπως ο Κωστής Δαλαμάρας, ο Σταμάτης Μυλωνάς και τα αδέλφια Στέλιος και Νίκος Ζαχαρίας μας γεμίζουν ελπίδα.

Τι διαφορετικό έγινε τον τελευταίο χρόνο στον κόσμο του ελληνικού κρασιού; Ίσως είναι δύσκολο να πούμε πως έγινε μόνο τον τελευταίο χρόνο, αλλά, ακόμη και αν είχε ξεκινήσει ως ρεύμα πιο νωρίς, τους τελευταίους 12 μήνες έγινε πιο έντονο. Ποιο ήταν αυτό; Ας το πω «Ο σεβασμός στη Νεότητα». Η Κρίση, οι δυσκολίες, η ανάγκη για ξύπνιο πνεύμα και γρήγορες αντιδράσεις (που στις σημερινές συνθήκες κάνουν την ταχύτητα της αντίδρασης πιο σημαντική πολλές φορές από την ορθότητα της αντίδρασης), έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς νέους σε ηλικία οινοπαραγωγούς να αποδείξουν ότι το γκρίζο μαλλί και η φαλάκρα δεν είναι το τοτέμ της οινικής επιτυχίας.

Μυλωνας

«Ο Σταμάτης Μυλωνάς από την Κερατέα έχει πάρει μια αδικημένη ποικιλία, το Σαββατιανό, και το στροφάρει σε επίπεδα που θα μας φάνταζαν δύσκολα στην Προ Μυλωνά εποχή».

Παιδιά όπως ο Κωστής Δαλαμάρας, ο Σταμάτης Μυλωνάς και τα αδέλφια Ζαχαρία μας γεμίζουν ελπίδα. Ο Δαλαμάρας στη Νάουσα συγκλονίζει την Αμερική με τα υπέροχα Ξινόμαυρά του. Ο Μυλωνάς από την Κερατέα έχει πάρει μια αδικημένη ποικιλία, το Σαββατιανό, και το στροφάρει σε επίπεδα που θα μας φάνταζαν δύσκολα στην Προ Μυλωνά εποχή. Ο Στέλιος και ο Νίκος Ζαχαρίας από το Κτήμα Μουσών στη Βοιωτία βρίσκουν σπάνιες, σχεδόν εξαφανισμένες ελληνικές ποικιλίες και τις κάνουν τα κρασιά του αύριο.

Για κάτι τέτοια, ώρες-ώρες λέω πως μακάρι η κρίση να κρατούσε είκοσι χρόνια…

Τι εννοείτε πως τόσα θα κρατήσει;

Δείτε εδώ όλα τα ελληνικά κρασιά κάτω από 10 ευρώ που επέλεξε ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης μέσα στον ένα χρόνο του Andro.

IMG_7187

Άποψη από τα αμπέλια του Κτήματος Μουσών (των αδελφών Ζαχαρία) στη Βοιωτία.

Διαβάστε ακόμα, στην επετειακή μας «αισιόδοξη» ενότητα:

-Στην ΑΠΟΨΗ και στην πολιτική, ο φλογερός αρθρογράφος Σακελλάρης Σκουμπουρδής αναζητά μια ελπιδοφόρα αχτίδα μέσα από τις αναθυμιάσεις του εθνικού μας ισλάμ.

-Στο BUSINESS ο διδάκτορας τεχνητής νοημοσύνης και επιχειρηματίας Γιώργος Ζαρκαδάκης με έδρα το Λονδίνο, βλέπει με αισιοδοξία κάτι ‒επιτέλους‒ να αλλάζει, στο ελληνικό επιχειρείν.

-Στη ΖΩΗ η σύμβουλος επικοινωνίας και δεινή μαραθωνοδρόμος Αγγελική Κοσμοπούλου δεν κρύβει τη χαρά της βλέποντας τον τελευταίο χρόνο στην Αθήνα τους δρομείς και τα ποδήλατα ολοένα να πληθαίνουν.

-Στην ΕΜΠΝΕΥΣΗ οι κινηματογραφικοί μας συνεργάτες Κωνσταντίνος Καϊμάκης και Παναγιώτης Φρούντζος εξηγούν πώς το Νέο Ελληνικό Σινεμά τον τελευταίο χρόνο ανέβασε ακόμα πιο πολύ τον πήχη, βάζοντας τη σφραγίδα του ‒και υποθήκη για ανάλογη συνέχεια‒ και στα τρία πιο εμβληματικά ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ.

-Στη ΔΡΑΣΗ ο διεθνής μάνατζερ (τώρα με έδρα τη Σουηδία) Τάσος Παγκάκης υποστηρίζει πως μπορεί η Ελλάδα να μην άλλαξε σε 12 μήνες, αλλάζουν όμως σιγά-σιγά, καθημερινά και όλο προς το καλύτερο, πολλοί που διαβάζουν το Andro και μέσα από αυτό νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Φυτικά τυριά, εναλλακτικά burgers, φαλάφελ με σος ταχίνι και φυσικά εκλεκτός καφές Taf. To 'ΑV IT στη Γλυφάδα είναι το κατάλληλο μέρος για τους λάτρεις των vegan και άκρως υγιεινών πιάτων. Η Αυγή Ιατρού μοιράστηκε μαζί μας τη λατρεία της για τον καφέ και την ηθική του. Και, ναι, τον πίνει πάντα σκέτο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με άπλετη θέα στην ιερό βράχο της Ακρόπολης -και στο εμβληματικό Μουσείο- ο Θεμιστοκλής Νικολετόπουλος τεστάρει ένα νέο, χαμηλού προφίλ μπαρ εστιατόριο με φιλόδοξα τάπας (μακαρόν φουαγκρά, νιγκίρι λευκής μελιτζάνας...)καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, αλλά και ενδιαφέρουσες οινικές επιλογές.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ολα ξεκίνησαν το 2009, σε ένα μικρό, φωτεινό μαγαζί στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Το όραμα του Γιάννη Ταλούμη να πίνουμε εκλεκτό espresso στην Αθήνα σε προσιτές τιμές, απέκτησε σάρκα, οστά και… διαπεραστικό άρωμα. Μια δεκαετία μετά, το Taf Café συνεχίζει να εξελίσσεται και να ορίζει τις τάσεις στον καφέ. Πάρτε κι εσείς μια γεύση, μέσα σε ένα λεπτό, από την κουλτούρα και τον ρυθμό μιας διεύθυνσης που θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα.  

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Κίμων Φραγκάκης ταξίδεψε στο Κονιάκ της Γαλλίας για να συναντήσει έναν αξιοθαύμαστο επιχειρηματία: Τον «Στιβ Τζομπς» των ποτών, δημιουργό του σοφιστικέ G’Vine, ενός τζιν από σταφύλια, που μοσχοβολάει καλοκαίρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro