10 χρόνια Taf Café: το στέκι που έκανε τον εκλεκτό καφέ καθημερινή κουλτούρα

Ολα ξεκίνησαν από τον αριθμό 7 της Εμμανουήλ Μπενάκη. Το όραμα του Γιάννη Ταλούμη να πίνουμε εξαιρετικό καφέ στην Αθήνα εφάμιλλο -και ανώτερο- των διεθνών αλλά σε φιλικές τιμές, έγινε πραγματικότητα. Και, μια δεκαετία μετά, συνεχίζει να εξελίσσεται και να λειτουργεί ως hub για την έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από τον εκλεκτό espresso.

 

Η Ειρήνη Δασκαλοπούλου και το επετεικό μπλουζάκι μιας αρωματικής δεκαετίας.

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου η έκφραση «πάμε για ένα καφεδάκι» ακούγεται πιο πολύ κι απ’ το «καλημέρα», είναι τουλάχιστον περίεργο το πόσο λίγοι αριθμητικά ήταν πριν από μερικά χρόνια όσοι ήξεραν να απολαύσουν έναν ανώτερης ποιότητας καφέ. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά υπήρχε σχεδόν παντελής άγνοια για τον πολύτιμο κόκκο, για το πού και πώς καλλιεργείται, για τις ποικιλίες του, για την επεξεργασία του. Εν ολίγοις, για την ιστορία και τις ρίζες του, την περιπετειώδη διαδρομή και την κατάληξη στο φλιτζάνι μας.

Αυτή την έλλειψη κουλτούρας διέγνωσε ο Γιάννης Ταλούμης και αποφάσισε να «εκπαιδεύσει» ευχάριστα το κοινό και να εκδημοκρατίσει τον εκλεκτό καφέ. Έτσι, πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, άνοιξε το εμβληματικό πλέον σήμερα Taf Café στο κέντρο της Αθήνας, στον αριθμό 7 της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη.  Η επιλογή του σημείου σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μέρη της πόλης, μια ανάσα από την Πλατεία Ομονοίας και στις παρυφές των Εξαρχείων, κάθε άλλο παρά τυχαία έγινε. Αυτό που η ομάδα του Taf Café πέτυχε να επικοινωνήσει στον κόσμο είναι πως ο εκλεκτός καφές δεν είναι είδος πολυτελείας, ή για να το θέσουμε πιο σωστά, είναι η καθημερινή πολυτέλεια που οφείλει να είναι προσιτή σε όλους.

Ένας πλούσιος καπουτσίνο δεν εξαρτάται μόνο από το καυτό γάλα αλλά κυρίως από τον εκλεκτό εσπρέσο που έχει ως βάση.

Στο Taf Café μάθαμε να ξεχωρίζουμε τον blended από τον μονοποικιλιακό καφέ.

Προτού όμως φτάσει ο καφές στο φλιτζάνι μας, έχει διανύσει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα κι έχει περάσει από πάμπολλα στάδια.  Όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα εξαιρετικά προϊόντα, έτσι και με τον ανώτερης ποιότητας καφέ, πέρα και πάνω από την ορολογία, την τεχνογνωσία και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό, στέκονται οι άνθρωποι.  Ξεκινώντας από τους καλλιεργητές του καφέ που συχνά σε δυσπρόσιτα, απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη, δίνουν όλο τους το είναι για την επίπονη διαδικασία της καλλιέργειας, της συγκομιδής και της επεξεργασίας του. Η επιλογή τους από τους «κυνηγούς» του καφέ, τους αγοραστές δηλαδή, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Απαιτεί όραμα, συνεχή αναζήτηση και ήθος. Πάνω σε αυτές τις αρχές έχουν χτιστεί μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καλλιεργητές, δίνοντας στον καφέ ταυτότητα που ξεπερνάει τα όρια της γεύσης.

Πριν δέκα ακριβώς χρόνια, άνοιξε το εμβληματικό πλέον σήμερα Taf Café στο κέντρο της Αθήνας, στον αριθμό 7 της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη.

Η ομάδα του Taf Café, η οποία ξεκίνησε, εκτός από τον Γιάννη Ταλούμη, με τους baristi Στέφανο και Σταύρο Δωματιώτη και τον head roaster Ηλία Ταλούμη, ανέλαβε και πέτυχε, όχι μόνον την τεχνική αρτιότητα του καφέ που απολαμβάνει ο πελάτης, αλλά προχώρησε ένα μεγάλο βήμα παραπέρα: το να τον μετατρέψει από απλό καταναλωτή σε κοινωνό της κουλτούρας του καφέ. Αν όλα ξεκινούν από τη γνώση, ακόμα σημαντικότερη είναι η διάδοσή της και η συνεχής ενημέρωση, πρώτα των υπευθύνων σε όλα τα στάδια της παραγωγής ενός προϊόντος και κατόπιν από αυτούς, προς τους τελικούς αποδέκτες, δηλαδή τους καταναλωτές.

Στέφανος Δωματιώτης, Κωνσταντίνος Ιατρίδης, Γιάννης Ταλούμης.

Κάπως έτσι, φυσικό ήταν να αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για το τι είναι ο καφές «specialty», ποια είναι τα στοιχεία του και οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί ένας συγκεκριμένος καφές να χαρακτηριστεί έτσι, από την αρχική διαδικασία καλλιέργειας μέχρι και τη στιγμή που θα φτάσει αχνιστός στο φλιτζάνι μας.

Μάθαμε επίσης να ξεχωρίζουμε τον blended από τον μονοποικιλιακό καφέ, τις διαφορές στο καβούρδισμα, καθώς και να μπορούμε να ανιχνεύσουμε τα οργανοληπτικά εκείνα στοιχεία που κάνουν μία ποικιλία ξεχωριστή, εξασκώντας τη μύτη και τον ουρανίσκο μας, ακριβώς όπως κάνουμε και με τον οίνο, το ελαιόλαδο και όλα εκείνα τα εκλεκτά προϊόντα που μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες ήταν προνόμιο των ολίγων.

To Taf Café στην αρχική μορφή του (αριστερά) και στην τωρινή (δεξιά).

Ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές έρχεται στο τραπέζι σου ετοιμασμένος στην εντέλεια από τους έμπειρους baristi.

Ιδού λοιπόν πώς βιώνει ο πελάτης την εμπειρία του καφέ στο μικρό Taf Café, το χωρίς φρου φρου κι αρώματα (ευτυχώς, θα συμπληρώσουμε), όπου οι πρωταγωνιστές είναι τρεις. Ο καφές, οι εργαζόμενοι κι εσύ. Με γνώση, υπομονή και χαμόγελο, ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, η Ειρήνη Δασκαλοπούλου και η υπόλοιπη ομάδα, σε ρωτούν για τα γούστα σου κι αφού σε «διαβάσουν», σε καθοδηγούν και σε παροτρύνουν να δοκιμάσεις την τάδε ή τη δείνα ποικιλία που νομίζουν ότι σου ταιριάζει. Και συνηθίζουν να πέφτουν μέσα. Είναι αλήθεια ότι ο καφές είναι προσωπική υπόθεση.

Κάθε φλιτζάνι είναι ένα ταξίδι γευσιγνωσίας στα μυστικά του καφέ.

Ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές έρχεται στο τραπέζι σου παρασκευασμένος στην εντέλεια από τους έμπειρους baristi και, αφού τον απολαύσεις, ακολουθούν σχόλια, ανταλλαγές απόψεων και πάει λέγοντας, πολύ συχνά δε έπεται νέα γευσιγνωσία κάποιας άλλης ποικιλίας. Φεύγοντας, έχεις αγοράσει καφέ και για το σπίτι, αλεσμένο εκείνη τη στιγμή, ανάλογα με το είδος του (φίλτρου ή espresso), αφού και πάλι έχει προηγηθεί τουλάχιστον πεντάλεπτη συζήτηση.

Αυτό είναι το μικρό, σεμνό αλλά πρωτοποριακό Taf Café, ένα στέκι για aficionados του εκλεκτού εσπρέσο και του γενναιόδωρου καπουτσίνο που από την Αθήνα έφτασε να συζητιέται σε καφεϊκούς κύκλους διεθνώς. Και ενώ ο καφές Taf βραβεύεται στο εξωτερικό και σερβίρεται σε κορυφαία στέκια από το Μιλάνο ως τη Σιγκαπούρη και από την Κηφισιά ως τη Γλυφάδα, το flagship μαγαζί της Εμμανουήλ Μπενάκη συνεχίζει, αθόρυβα, να προσφέρει εκλεκτό καφέ στη γειτονιά και να αναζητεί το επόμενο «κύμα» στις τάσεις του καφέ.

Η ομάδα του Taf Café πέτυχε να επικοινωνήσει στον κόσμο είναι πως ο εκλεκτός καφές δεν είναι είδος πολυτελείας.

Δέκα χρόνια μετά, ο Γιάννης Ταλούμης και η ομάδα του Taf Café έχουν κάθε δικαίωμα να υπερηφανεύονται πως έβαλαν το θεμέλιο λίθο, ώστε ο καφές να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στη συνείδησή μας, δείχνοντας τον δρόμο προς μια νέα, γευστικά εξελιγμένη αλλά και εμπορικά ηθική κουλτούρα του καφέ. Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά και διαρκώς συναρπαστικά.

 

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε τους καφέδες του νέου Cultivos Coffee στην Νέα Σμύρνη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου μας λαχματζουνάδικου κάτω από την Αιόλου έχει μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα Ανατολής, χρυσαφένιο κιουνεφέ, λαχταριστό καζάν ντιπί και αμαρτωλό μπακλαβά μαζί με single estate (!) καφέ στο μπρίκι. Η Αθήνα ξαναβρίσκει κάτι από την ανατολίτικη αστική της ταυτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο γευσιγνωστικό μενού στο Four Seasons Athens περιλαμβάνει πέντε πιάτα που τιμούν τους καρπούς της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας και συνδυάζονται με ισάριθμα εξαιρετικά ασύρτικα από τη Σαντορίνη και όχι μόνο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kyranis Architects ανέλαβε να μεταμορφώσει έναν μικρό χώρο στο Σύνταγμα σε σύγχρονο παρασκευαστήριο pizza-bar. Το αποτέλεσμα ελκύει το μάτι και προκαλεί τους γευστικούς κάλυκες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro