kembap-tylixto-1190

«Αρκετοί ισχυρίζονται ότι η πίτα για σουβλάκι όπως την ξέρουμε σήμερα δημιουργήθηκε από τον Ισαάκ Ανισπικιάν σε συνεργασία με ένα φούρναρη της Νίκαιας, όταν προσπαθούσαν να φέρουν την αραβική πίτα στα μέτρα του Έλληνα».

Τυλιχτό, με ωραία αφράτη πίτα, ζουμερό, εύγευστο κρέας και (προαιρετικά) φρέσκες τηγανητές πατάτες. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει ένα καλό σουβλάκι, κι αυτό ακριβώς θα βρεις, σε μια από τις κορυφαίες εκδοχές του, στο «Αιγυπτιακόν», στη Νίκαια.

Το «Αιγυπτιακόν» είναι κεμπαπτζίδικο και μάλιστα το πρώτο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (!), αφού ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1924. Ο χώρος είναι ταπεινός, όπως και η γειτονιά, αλλά ξέρεις –κι αυτό είναι τελικά που μετράει– ότι εδώ θα φας άλφα άλφα σουβλάκι και αυθεντικό ανατολίτικο φαγητό.

aigyptiakon-old-photo

Το «Αιγυπτιακόν» στις μέρες του Σετράκ Ανισπικιάν, γιου του Ισαάκ, ο οποίος, με τη σειρά του, έδωσε τη σκυτάλη στα δικά του παιδιά.

Και πώς αλλιώς, αφού οι συνταγές είναι κληρονομιά του Αρμένη Ισαάκ Ανισπικιάν (παππού του σημερινού ιδιοκτήτη Μισάκ Ανισπικιάν), ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του ’22, για να φύγει σχεδόν αμέσως στην Αίγυπτο και να επιστρέψει σύντομα, έχοντας μάθει από τους Αιγύπτιους την τέχνη του κεμπάπ: φυσικό ήταν, όταν άνοιξε το μαγαζί του, το 1924, να το ονομάσει «Αιγυπτιακόν». Αρκετοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι η πίτα για σουβλάκι όπως την ξέρουμε σήμερα δημιουργήθηκε από τον Ισαάκ σε συνεργασία με έναν φούρναρη της Νίκαιας, όταν προσπαθούσαν να φέρουν την αραβική πίτα στα μέτρα του Έλληνα.

slide1-1190

Κεμπάπ με ιστορία από το 1924, όταν άνοιξε στη Νίκαια το «Αιγυπτιακόν» ο Αρμένης Ισαάκ Ανισπικιάν.

Πέρα από το κεμπάπ (δικαιωματικό πρωταγωνιστή του μαγαζιού), το δικό μου αγαπημένο σουβλάκι στο «Αιγυπτιακόν» είναι αυτό με το κοτόπουλο Αλεξάνδρεια. Είναι ονειρεμένα ζουμερό, γιατί μαρινάρεται σε φρέσκια ντομάτα, δίνοντας πραγματικά πεντανόστιμο κρέας (για μεγάλες πείνες προτείνω τη μερίδα, αντί για το σουβλάκι). Οι μερακλήδες δεν πρέπει να παραλείψουν τη μερίδα με πικάντικο σουτζούκι, το οποίο ταιριάζει πολύ με παγωμένη μπίρα. Όλα αυτά θα συνοδευτούν απαραιτήτως με χεράτες τηγανητές πατάτες. Μια ολοκληρωμένη μερακλήδικη εμπειρία που συστήνω ανεπιφύλακτα!

Όπου και αν μένεις στην Αθήνα, αξίζει να περάσεις μια βόλτα από τη Νίκαια για το σουβλάκι και τα υπόλοιπα, ανατολίτικα, πιάτα του ιστορικού αυτού κεμπαπτζίδικου. Μόνο φρόντισε να πας βράδυ, γιατί ανοίγει στις 6 μ.μ.

1393977_637607489593980_423995145_n

«Οι μερακλήδες δεν πρέπει να παραλείψουν τη μερίδα με πικάντικο σουτζούκι».

//«Αιγυπτιακόν»: Παναγή Τσαλδάρη 4, Νίκαια, τηλ. 210 4926026, 210 4251453.

//Το βιβλίο του Τάσου Αντωνίου «Για να μην ξαναπείς ποτέ… Μα² πεινάω!», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδ. Πατάκη, έχει βραβευτεί στα «Gourmand World Cookbook Awards 2014» με το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Βιβλίου Μαγειρικής στην κατηγορία «Best Easy Recipes Cookbook».

Δοκιμάστε ακόμα: Το σουβλάκι με γύρο από αρνί που τρελαίνει τον συγγραφέα Άρη Σφακιανάκη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top