Ο Τάσος Αντωνίου «κατακτά» την Αμερική

Ο insider, δημοσιογράφος γεύσης και συγγραφέας λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του βιβλίου του «Για να μην ξαναπείς ποτέ... Μα² πεινάω», μίλησε στο Andro.

 
A_483297_cover

«Η Νέα Υόρκη είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πω ότι κάθε εβδομάδα δημιουργείται ένα νέο γαστρονομικό trend». (Όλες οι φωτογραφίες: ShootCase)

Σε ξέραμε ως λάτρη -και τακτικό επισκέπτη- του Λονδίνου. Τι σε οδήγησε αυτήν τη φορά στη Νέα Υόρκη;
Το Λονδίνο είναι για εμένα σαν δεύτερο σπίτι. Από τα φοιτητικά χρόνια μέχρι σήμερα που πηγαινοέρχομαι για επαγγελματικούς λόγους, μου αρέσει γιατί είναι η μεγαλύτερη μητρόπολη της Ευρώπης. Η Νέα Υόρκη μου έχει δώσει ό,τι και το Λονδίνο, πολλαπλασιασμένο επί δέκα. Υπάρχει μια διαρκής κινητικότητα, ο κόσμος τριγύρω είναι μοναδικός, οι επιλογές από το τι νερό θέλεις να πιεις μέχρι τι σαλάτα θέλεις είναι ατελείωτες, σε κάθε γωνία υπάρχει κάτι διαφορετικό που σου κλείνει το μάτι και σε εμπνέει να σκεφτείς και να δημιουργήσεις. Η ίδια η πόλη είναι πηγή έμπνευσης και, γι’ αυτό, το «παιχνίδι» για μένα πλέον παίζεται ανάμεσα σε Αθήνα-Λονδίνο-Νέα Υόρκη.

Ποιες νόστιμες τάσεις εντόπισες στη Νέα Υόρκη και περιμένεις να εμφανιστούν και στην ελληνική αγορά;
Η Νέα Υόρκη, μια πόλη από όπου κάθε μέρα περνούν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πω ότι κάθε εβδομάδα δημιουργείται ένα νέο γαστρονομικό trend. Από όλα όσα είδα και δοκίμασα, το μεγαλύτερο και πιο «εφαρμόσιμο» food trend είναι η vegan διατροφή και η αποχή από το κρέας, κάτι που έχει ξεκινήσει και στα ευρωπαϊκά high-end εστιατόρια, αλλά δεν βλέπουμε αρκετά στα mass μαγαζιά. Στην Ελλάδα. έχουμε τεράστια γκάμα από φρούτα και λαχανικά, σε εξαιρετική ποιότητα και πολύ προσιτή τιμή, γι’ αυτό και θεωρώ ότι τέτοια concepts θα βρουν πολύ γόνιμο έδαφος.

Το mygreeksalad είναι  ένα site αφιερωμένο στην κουλτούρα της Ελλάδας με εξειδίκευση στο φαγητό. Περιλαμβάνει συνταγές, ταξίδια, πρόσωπα, συνεντεύξεις, προτάσεις, μαγαζιά.
tasos_kolaz2

«Αυτήν την περίοδο δουλεύω στο μυαλό μου δυο νέα βιβλία, κινούμενος πάντα στον άξονα “εύκολες συνταγές με απλά και πάντα ποιοτικά υλικά”».

Μετά το ελληνόφωνο mamapeinao λανσάρεις το διεθνές mygreeksalad. Είναι συλλογή συνταγών, οδηγός για την Ελλάδα ή κάτι άλλο;
Είναι λίγο από όλα. Είναι ένα site αφιερωμένο στην κουλτούρα της Ελλάδας με εξειδίκευση στο φαγητό. Περιλαμβάνει συνταγές, ταξίδια, πρόσωπα, συνεντεύξεις, προτάσεις, μαγαζιά, πάντα με προσεγμένες φωτογραφίες, καλαίσθητα βίντεο και όλα ένα προς ένα επιλεγμένα από εμένα και την ομάδα μου στην Αθήνα και το Λονδίνο.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου φαγάδικα στη Νέα Υόρκη; Έχεις μια «μυστική» διεύθυνση να μοιραστείς μαζί μας;
Έχω αρκετές διευθύνσεις που δεν είναι καθόλου μυστικές, μιας και τις παρουσιάζω στην εκπομπή μου New York City Bites στο Netwix! Ενάμιση μήνα στη Νέα Υόρκη δοκίμασα κυριολεκτικά τα πάντα και σε κάθε εκπομπή παρουσιάζω τα καλύτερα και πιο αγαπημένα μου spots, από το hipster Brooklyn και την cult Astoria μέχρι το εναλλακτικό Lower East Side και το posh Upper East Side του Μανχάταν.

Δεν έχουν τελειωμό τα μαγαζιά για φαγητό και ποτό που ανοίγουν στην Αθήνα της κρίσης. Εκτιμάς ότι έχει κορεστεί πλέον η αγορά;
Κατά τη γνώμη μου, λίγα μαγαζιά παρουσιάζουν κάτι διαφορετικό και ποιοτικό. Υπάρχει χώρος στην αγορά για νέες ιδέες αρκεί να έχουν να πουν κάτι πρωτότυπο, να δουλεύουν άνθρωποι με πάθος και μακροπρόθεσμο business plan. Στα ακριβά εστιατόρια, η Αθήνα τα πάει περίφημα. Θεωρώ ότι εντοπίζεται πρόβλημα σε αρκετά καθημερινά μαγαζιά που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και την υποβαθμισμένη σχέση τιμής και ποιότητας που προσφέρουν. Είμαι υπέρ του «παίρνεις ό,τι πληρώσεις», αλλά συχνά τυχαίνει να πληρώσεις αρκετά και να πάρεις λίγα.

Ο τουρισμός μας έχει σταθερά ανοδική πορεία και υπάρχει βελτίωση στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, ειδικά στο high end. Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σου, το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της ελληνικής γαστρονομίας;
Όντως υπάρχει βελτίωση και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Επειδή όμως, όπως λένε, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αν τηρηθεί ένα σταθερό πλάνο με ορίζοντα δεκαετίας και συνεχίσουν να εμπλέκονται άνθρωποι με όραμα και όρεξη για δουλειά, θα έχουμε λαμπρά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.

Ο επόμενος γαστρονομικός στόχος μου είναι η Ασία, οι πολλές διαφορετικές κουζίνες που συναντάς και τα εξωτικά υλικά.
tasos_kolaz1

«Κατά τη γνώμη μου, λίγα μαγαζιά που ανοίγουν στην Αθήνα παρουσιάζουν κάτι διαφορετικό και ποιοτικό. Υπάρχει χώρος στην αγορά για νέες ιδέες αρκεί να έχουν να πουν κάτι πρωτότυπο, να δουλεύουν άνθρωποι με πάθος και μακροπρόθεσμο business plan».

Σε ποιες άλλες χώρες ονειρεύεσαι να ταξιδέψεις; Ποιες κουζίνες λαχταράς να δοκιμάσεις στην πηγή τους;
Θα ήθελα να ταξιδέψω σε όλη την Αμερική γιατί έχει πολλή «τροφή» να μου δώσει. Επίσης επόμενος γαστρονομικός στόχος είναι η Ασία, οι πολλές διαφορετικές κουζίνες που συναντάς και τα εξωτικά υλικά.

Τι θα συμβούλευες έναν νέο Έλληνα παραγωγό ή marketer που φιλοδοξεί να εξάγει τρόφιμα στην αμερικανική αγορά;
Σίγουρα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, πολύ καλή έρευνα αγοράς, οργάνωση και προσήλωση στην ποιότητα. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και επιτυγχάνει μόνο ο πιο συνεπής και σοβαρός επαγγελματίας με πραγματική καινοτομία. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ένα ακόμα ελαιόλαδο με ωραία συσκευασία δεν είναι αρκετό για να πετύχει στην αμερικανική αγορά.

Το πρώτο σου βιβλίο πέτυχε περισσότερο κι από όσο είχες φανταστεί. Ποιο θα είναι το επόμενο εκδοτικό σου εγχείρημα τώρα που ο πήχης ανέβηκε ψηλά;
Το βιβλίο μου ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω να ασχολούμαι με το φαγητό και να δώσω εύκολες, νόστιμες, γρήγορες συνταγές σε ανθρώπους που δεν ξέρουν ή δεν έχουν χρόνο να μαγειρέψουν. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό το βιβλίο και το project Μαμά Πεινάω συνολικά έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό. Δουλεύω στο μυαλό μου δυο νέα βιβλία, κινούμενος πάντα στον άξονα «εύκολες συνταγές με απλά και πάντα ποιοτικά υλικά». Παράλληλα, στο νέο μας ξεκίνημα MamaPeinaoTV, δημιουργούμε υψηλής ποιότητας εκπομπές γύρω από τον άξονα food and travel το οποίο έχει ήδη αγαπηθεί πολύ.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα top 5 καλοκαιρινά must της Αίγινας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Συναντήσαμε τους εμπνευστές και δημιουργούς του πρωτοποριακού Ergon House στη Μητροπόλεως, με έντονη δραστηριότητα και εκτός Ελλάδας, και μας μίλησαν για το πάθος που τρέφουν για τον αυθεντικό καφέ. Δύο πραγματικοί Taficionados.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην πόλη μας που έχει πολλές και νόστιμες ιστορίες να πει και να μας σερβίρει. Εμείς μπήκαμε πρώτοι και μείναμε να τις ακούσουμε. 

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ναι, η όπερα μπορεί να παντρευτεί με τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος έφτιαξε ένα μενού που μοιάζει με γευστική γεωγραφία της Ελλάδας και η Εθνική Λυρική Σκηνή απέκτησε το δικό της ρεστοράν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro