Ο Τεό Σπυρόπουλος, τη βραδιά του ελληνικού τελικού του World Class.

Ο Τεό Σπυρόπουλος, τη βραδιά του ελληνικού τελικού του World Class.

Πώς εξελίχθηκε η πορεία σου στο bartending;
Ξεκίνησα δουλεύοντας για αρκετά χρόνια σε συνοικιακά μπαρ και clubs.
Σήμερα είμαι bar manager στο cocktail bar «Tailor Made» και είμαι εισηγητής σε θέματα bartending στη σχολή Barphilosophy.

Πώς πήρες την απόφαση να συμμετάσχεις στο World Class;
Το World Class σου δίνει την ευκαιρία να δείξεις πόσο δημιουργικός είσαι, να βγάλεις στην επιφάνεια το καλλιτεχνικό κομμάτι που κρύβεις – κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό να κάνεις σε ένα σαββατόβραδο γεμάτο από δουλειά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ένιωσα την ανάγκη να εκφραστώ μέσα από το World Class και να δηλώσω συμμετοχή. Επίσης, το World Class είναι ο πιο αναγνωρισμένος θεσμός του κλάδου παγκοσμίως. Πρόκειται για πολύ μεγάλη τιμή να κερδίσεις τον τίτλο του World Class bartender οf the Year, κάτι που είναι βέβαια εξαιρετικά δύσκολο καθώς λαμβάνουν μέρος οι κορυφαίοι bartender στον κόσμο.

Κριτές του ελληνικού τελικού (από αριστερά): Barrie Wilson, Global Trade Ambassador των Reserve Brands της Diageo, Dennis Zoppi, Ιταλός World Class Bartender και δεύτερος στον κόσμο για το 2012 και David Rios, παγκόσμιος νικητής του World Class για το 2013

Κριτές του ελληνικού τελικού (από αριστερά): Barrie Wilson, Global Trade Ambassador των Reserve Brands της Diageo, Dennis Zoppi, Ιταλός World Class Bartender και δεύτερος στον κόσμο για το 2012, David Rios, παγκόσμιος νικητής του World Class για το 2013.

Tι υλικά έχεις πάντα στο προσωπικό σου μπαρ στο σπίτι;
Ένα Tanqueray No. ΤΕΝ και φρέσκα λεμόνια.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κοκτέιλ και γιατί;
Tο Martinez. Είμαι λάτρης των κλασικών cocktail και, προφανώς, του τζιν. Για να απολαύσει κανείς ένα καλό Martinez, χρειάζεται να προσθέσει τζιν Tanqueray No. TEN, γλυκό βερμούτ, λικέρ maraschino και orange bitters.

«Ο κόσμος αρχίζει να αποφεύγει το ανώνυμο και το τυχαίο. Αναζητά πλέον την ποιότητα και την ξεχωριστή φιλοσοφία του κάθε bartender πίσω από αυτό που θα του προσφέρει».

Υπάρχει κάποιος παράδοξος συνδυασμός υλικών, που γενικά δεν συστήνεται, αλλά που εσύ για κάποιο λόγο ξεχωρίζεις;
Δεν υπάρχουν παράδοξοι συνδυασμοί υλικών, υπάρχουν παράδοξα υλικά ή, ακόμα καλύτερα, υλικά καλής και κακής ποιότητας. Σε κάθε περίπτωση, εγώ προτιμώ να δουλεύω με τα πιο ποιοτικά υλικά.

Τι σε δυσκόλεψε περισσότερο στον ελληνικό τελικό του World Class;
Αυτό που θυμάμαι από το διήμερο τελικό είναι ότι υπήρχε μεγάλη πίεση και αγωνία, καθώς το επίπεδο τόσο των συμμετεχόντων όσο και των δοκιμασιών ήταν πολύ υψηλό, το υψηλότερο στη χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή θα μπορούσε να πει κανείς. Από εκεί και πέρα δε μπορώ να πω ότι υπήρξε κάτι που να με δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Ίσως μόνο η υψηλή θερμοκρασία στο χώρο λόγω του κόσμου και των προβολέων που ήταν στραμμένοι πάνω μας. Με σιγουριά μπορώ να πω όμως, πως όλοι οι bartenders που συμμετείχαμε στον τελικό τον βιώσαμε ως μια μεγάλη γιορτή του bartending –όπως και είναι άλλωστε.

_0151

«Βλέπω τη συμμετοχή μου στον παγκόσμιο τελικό ως μια ευκαιρία για να βιώσω καινούργιες εμπειρίες και να γνωρίσω νέους ανθρώπους, τεχνικές και φιλοσοφίες».

Ποια είναι η πρόκληση για σένα στον Παγκόσμιο τελικό; Προπονείσαι για το καλύτερο αποτέλεσμα;
Κάνω καθημερινή προετοιμασία και προπόνηση πάνω στις παρουσιάσεις μου. Δεν αντιμετωπίζω ως πρόκληση τη συμμετοχή μου στον τελικό, αλλά ως μια ευκαιρία για να βιώσω καινούργιες εμπειρίες και να γνωρίσω νέους ανθρώπους, τεχνικές και φιλοσοφίες.

Τους τελευταίους μήνες έχεις παρατηρήσει, από τη δουλειά σου στο μπαρ, κάποιες αλλαγές στις προτιμήσεις του κόσμου;
Ειδικές προτιμήσεις όχι, δεν θα το έλεγα. Αυτό που έχω παρατηρήσει σίγουρα είναι πως ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγά να αποφεύγει το ανώνυμο και το τυχαίο. Αναζητά πλέον την ποιότητα και την ξεχωριστή φιλοσοφία του κάθε bartender πίσω από αυτό που θα του προσφέρει.

Σε ποια διάσημη προσωπικότητα θα ήθελες να προσφέρεις ένα από τα cocktails σου μια μέρα;
Δεν πιστεύω στις «προσωπικότητες», αλλά στους ανθρώπους. Το να σερβίρω καθημερινά διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικά γούστα είναι για μένα η μεγαλύτερη ευχαρίστηση και πρόκληση.

Πώς φαντάζεσαι το bartenting μετά από 50 χρόνια;
Τα υλικά –αν μπορώ να το θέσω έτσι– που θα ήθελα να φαντάζομαι πως θα έχει τότε το shaker είναι «πολύ χαμόγελο, αγάπη, μεταδοτικότητα και ανθρωπιά».

Ακολουθεί η συνταγή ενός από τα cocktails που ετοίμασε ο Τεό στον ελληνικό τελικό:

Το cocktail Chilly con Pina που ετοίμασε ο Τεό Σπυρόπουλος στον τελικό.

Chilly con Pina, δια χειρός Τεό Σπυρόπουλου, με κυρίαρχο υλικό το Cardhu 15 ετών (δεξιά)

Chilly con Pina, από τον Τεό Σπυρόπουλο

Υλικά
50 ml Cardhu 15 ετών
15 ml σουμάδα
20 ml φρέσκο χυμό λεμόνι
1 σταγόνα aromatic bitters
3 κομμάτια καραμελωμένου ανανά
1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
1 σταγόνα ταμπάσκο

Εκτέλεση
-Τηγανίζουμε τον ανανά, τη ζάχαρη και το ταμπάσκο, με λίγο Cardhu 15 ετών, έως ότου καραμελώσει ο ανανάς με την ζάχαρη.
-Ακολούθως τα βάζουμε σε ένα shaker και τα πολτοποιούμε με το muddler.
-Προσθέτουμε στο shaker και τα υπόλοιπα υλικά μαζί με αρκετό πάγο και χτυπάμε.
-Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι Martini και γαρνίρουμε με μια φλούδα πορτοκαλιού και ένα κομμάτι ανανά.

//H «μάχη» για την ανάδειξη του κορυφαίου bartender στον κόσμο πλησιάζει. Ο Τεό και άλλοι 49 bartender από κάθε γωνιά του κόσμου θα συναντηθούν με στόχο να διεκδικήσουν τον τίτλο του Diageo Reserve World Class Bartender of the Year 2014 κατά τη διάρκεια ενός μεγαλοπρεπούς τελικού που θα ξεκινήσει στη Σκωτία και θα ολοκληρωθεί στο Λονδίνο. Παρακολουθείστε την εξέλιξη του παγκόσμιου τελικού μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο Facebook.
Καλή επιτυχία, Τεό!

Ο Τεό Σπυρόπουλος, με το βραβείο του Έλληνα Bartender of the year 2014 ανά χείρας.

Δεξιά, ο Τεό Σπυρόπουλος, με το βραβείο του Έλληνα Bartender of the year 2014. Αριστερά, JOHNNIE WALKER GOLD LABEL RESERVE™: Ένα από τα blended whisky των Reserve Brands της Diageo, που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμασίες του ελληνικού τελικού

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top