Τηλέμαχος Athens: Υψηλή αστική κρεατοφαγία στην Πανεπιστημίου

Ο Βασίλης Δημαράς σαν σύγχρονος Indiana Jones του άστεως ανακαλύπτει το «καινούργιο κρεατοφαγικό» βασίλειο του Γιώργου Τσιλιγκίρη.

 
13709681_713131378851045_1520608562_o

Φιλέτο μαύρου χοίρου, rib-eye και T-bone από τη Macelleria Danielle Oberto, κοντοσούβλι από μαύρο χοίρο και βραζιλιάνικη picanha από Black Angus είναι μερικά από τα πιάτα που θα βρεις στον κατάλογό του.

Το κέντρο της Αθήνας τις νύχτες είναι μαγικό. Ό,τι άσχημο, κακόγουστο και κουραστικό μπορεί να έχει την ημέρα, με το που πέφτει ο ήλιος, ανάβουν τα φώτα και η βαβούρα χάνεται σιγά-σιγά, όλα αλλάζουν. Και είναι ωραίο να την περπατάς, να την παρατηρείς, να την ανακαλύπτεις.

Σε έναν από αυτούς τους περιπάτους μου στην πόλη, τα βήματά μου με οδήγησαν σε κάτι καινούργιο που η αλήθεια είναι ότι το περίμενα με μεγάλη αγωνία. Τις φήμες τις είχα ακούσει καιρό τώρα και επιτέλους είχαν επιβεβαιωθεί. Μόνο το πότε θα γινόταν πραγματικότητα δεν ήξερα. Και να που ήρθε η ώρα.

Στη στοά, λοιπόν, της Πανεπιστήμιου απέναντι από το Attika, εκεί όπου παλιά ήταν το Cellier και ακόμα παλιότερα το πολύ γνωστό -ακόμα και τώρα το μνημονεύουν αρκετοί- ουζερί του Απότσου, ήρθε και εγκαταστάθηκε η downtown εκδοχή του Τηλέμαχου, του γνωστού για τις κρεατό-κολεξιόν του στα βόρεια πολλά χρόνια τώρα.

tilemaxos_kolaz2

Ο Τηλέμαχος άνοιξε στη στοά της Πανεπιστήμιου απέναντι από το Attika, εκεί όπου παλιά ήταν το Cellier και το ουζερί του Απότσου, για να μας χαρίσει μεγάλες απολαύσεις.

Με το που μπαίνεις στο χώρο, η αστική του αύρα σε μεταφέρει στις παλιές καλές εποχές της Αθήνας. Ψηλοτάβανο, με ένα τεράστιο πολυέλαιο να σε υποδέχεται, άνετες δερμάτινες καρέκλες και καναπέδες, επιβλητικούς καθρέπτες που δίνουν βάθος στο χώρο, πολλές ρετρό λεπτομέρειες κρεμασμένες στους τοίχους, και στο κέντρο της σάλας μια παλιά χειροκίνητη μηχανή κοπής αλλαντικών. Με λίγα λόγια μια όμορφη, σικάτη σάλα που μπορεί να φαντάζει λίγο «δήθεν» δίχως, όμως, να γίνεται.

Ο βραστός μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος έλειωνε σε κάθε άγγιγμα του πιρουνιού, ενώ η αλμύρα που τον συνόδευε ήταν τραγανή και λεμονάτη.

Χωρίς να χάνω καθόλου χρόνο, μπήκα αμέσως στο ψητό. Ή μάλλον στο ωμό, αφού ξεκίνησα το γεύμα μου με ένα μοσχαρίσιο ταρτάρ κομμένο στο χέρι, δροσερό και ελαφρώς καυτερό που σε κάθε μπουκιά καταλάβαινες το κρέας, καθώς κι ένα λεπτοκομμένο, σχεδόν διάφανο, μοσαχαρίσιο καρπάτσιο σε λάδι και λεμόνι. Δυναμική εισαγωγή.

Ο βραστός μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος λαδολέμονο που ακολούθησε έλειωνε σε κάθε άγγιγμα του πιρουνιού, ενώ η αλμύρα που τον συνόδευε ήταν τραγανή και λεμονάτη. Όσο για το θρακιώτικο καβουρμά που μοσχοβόλαγε μπαχάρια και το πικάντικo λουκάνικο, ήταν μεζέδες που τραβούσαν το κρασί και με έκαναν να ζητήσω και δεύτερο ποτήρι.


Διαβάστε ακόμα: Τα top 5 καλοκαιρινά must της Σάμου


Όση ώρα τσιμπούσα τα τελευταία κομμάτια από τον καβουρμά, εμφανίζεται ξαφνικά σε ένα ωραίο ξύλινο σκεύος το φιλέτο μαύρου χοίρου. Ψημένο σωστά με γεμάτη γεύση είχε για παρέα ροδέλες από χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες. Πατάτες που με πήγαν πίσω στο χρόνο, πριν από δέκα χρόνια περίπου, όταν τις δοκίμαζα για πρώτη φορά στον Τηλέμαχο, αλλά τούτη τη φορά στην Κηφισιά.

Για να έρθει στη συνέχεια η «κόντρα» (μοσχαρίσια κι αυτή) μπριζόλα. Έντονη γεύση και άρωμα που σε κατακτούσαν από την πρώτη στιγμή. Ζουμερή, όπως ακριβώς έπρεπε. Ήθελα λίγο να πάρει το χρόνο της και, αν της έβαζες και χοντρό αλάτι, γινόταν ακόμα πιο νόστιμη.

Η μόνη διαφορά από τα άλλα δύο αδερφάκια του στα βόρεια είναι ότι εδώ μπορείς να τσιμπήσεις κάτι με την παρέα σου μαζί με ένα ποτήρι κρασί. Σύντομα θα προστεθούν και τα πρώτα burgers.

Θα ήθελα να δοκιμάσω κι άλλα πολλά από τον κατάλογο, όπως το rib-eye και το T-bone από τη Macelleria Danielle Oberto, το κοντοσούβλι από μαύρο χοίρο και τη βραζιλιάνικη picanha από Black Angus, όμως είπα να μη φανώ πλεονέκτης και να αρκεστώ σε αυτά τα ολίγα για πρώτη φορά.

Όπως καταλαβαίνετε, ο Τηλέμαχος στο κέντρο ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία. Η μόνη διαφορά από τα άλλα δύο αδερφάκια του στα βόρεια είναι ότι εδώ στο κέντρο προστίθεται και η έννοια του μεζέ. Δηλαδή ότι μπορείς να έρθεις και να τσιμπήσεις κάτι με την παρέα σου μαζί με ένα ποτήρι κρασί από την ήδη πλούσια λίστα κρασιών (δεν περιλαμβάνει μόνο ετικέτες από τον ελληνικό αλλά και από τον παγκόσμιο αμπελώνα, οι οποίες ξεπερνούν τις 200).

13702353_713131462184370_1485354268_o

Με το που μπαίνεις στο χώρο, η αστική του αύρα σε μεταφέρει στις παλιές καλές εποχές της Αθήνας.

Εξάλλου, μια γεύση απ’ αυτό το καινούργιο και πιο comfortable στυλ που ταιριάζει στο downtown location πήραμε εκείνο το βράδυ και με την ποικιλία από αποξηραμένη ουρά βοδινού, πρόβειο μακράς ωρίμανσης και καπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα που κόπηκαν μπροστά μας, στη μηχανή που δεσπόζει στο κέντρο της σάλας. Η γραβιέρα Ίου αλλά και το βουτυρένιο τυρί Αγ. Ισιδώρου ήταν ιδανική παρέα γι’ αυτά τα ιδιαίτερα αλλαντικά.

Λίγο προτού το γεύμα μου ολοκληρωθεί και βγω από το καινούργιο βασίλειο του Γιώργου Τσιλιγκίρη, μαθαίνω ότι σύντομα θα έρθουν και τα πρώτα burgers και ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφίζεται στο πρόσωπο μου. Με αυτό κατά νου, έφυγα από τον Τηλέμαχο, με σκοπό όμως σύντομα να επιστρέψω. Τα burgers θα με περιμένουν και εγώ δεν έχω σκοπό να τα στήσω.

//«Τηλέμαχος», Πανεπιστημίου 10, εντός στοάς, Σύνταγμα, τηλ. 210 3613300.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα top 5 καλοκαιρινά must της Αίγινας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου μας λαχματζουνάδικου κάτω από την Αιόλου έχει μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα Ανατολής, χρυσαφένιο κιουνεφέ, λαχταριστό καζάν ντιπί και αμαρτωλό μπακλαβά μαζί με single estate (!) καφέ στο μπρίκι. Η Αθήνα ξαναβρίσκει κάτι από την ανατολίτικη αστική της ταυτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kyranis Architects ανέλαβε να μεταμορφώσει έναν μικρό χώρο στο Σύνταγμα σε σύγχρονο παρασκευαστήριο pizza-bar. Το αποτέλεσμα ελκύει το μάτι και προκαλεί τους γευστικούς κάλυκες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο γευσιγνωστικό μενού στο Four Seasons Athens περιλαμβάνει πέντε πιάτα που τιμούν τους καρπούς της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας και συνδυάζονται με ισάριθμα εξαιρετικά ασύρτικα από τη Σαντορίνη και όχι μόνο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro