Ένα πιάτο που αποπνέει Σαντορίνη, από το εμβληματικό εστιατόριο «Σελήνη» του νησιού. (Φωτογραφία: Ζωή Χατζηγιαννάκη)

Ένα πιάτο που αποπνέει Σαντορίνη, από το εμβληματικό εστιατόριο «Σελήνη» του νησιού. (Φωτογραφία: Ζωή Χατζηγιαννάκη)

Υλικά για 20 ντοματοκεφτέδες:

400 γρ. ντομάτες (καρέ)
160 γρ. κρεμμύδι ξερό
43 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
10 γρ. δυόσμο
7 γρ. μαϊντανό
30 γρ. τοματοπελτές Santo μονής συμπύκνωσης
67 γρ. αλεύρι
13,5 γρ. cornflour
Αλάτι, πιπέρι
10 φύλλα λόλας κομμένα στη μέση (για την παρουσίαση)

Εκτέλεση:

-Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά, εκτός από το κρεμμύδι που το περνάμε στο μπλέντερ.
-Μέσα σε μια μπασίνα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το cornflour και ενσωματώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένας χυλός.
-Θερμαίνουμε σε τηγάνι ηλιέλαιο και λίγο ελαιόλαδο (180 °C). Ρίχνουμε τους ντοματοκεφτέδες με το κουτάλι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
-Τους βγάζουμε και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

 

Υλικά για την κρέμα φάβας:

150 γρ. φάβα Σαντορίνης
1 τμχ. καρότα (100gr)
1/2 κρεμμύδι ξερό (83gr)
400 ml νερό
1 δαφνόφυλλο
Λίγο ελαιόλαδο
½ λεμόνι (χυμός)
½ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

– Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βάζουμε τα 6 πρώτα υλικά (έως και το ελαιόλαδο) και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Βράζουμε μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.
– Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και βάζουμε το βρασμένο μείγμα στο μίξερ μαζί με το μισό ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, το χυμό του μισού λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Χτυπάμε το μείγμα μας μέχρι να γίνει ρευστό και να πάρει την υφή σάλτσας.

 

Κυπριακά πιτάκια:

Χρειαζόμαστε 20 κυπριακά πιτάκια. Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να σχηματίσουν μια «κρούστα».

 

Παρουσίαση:

Ανοίγουμε στη μέση τα πιτάκια και γεμίζουμε το καθένα με έναν ντοματοκεφτέ, λίγη σάλτσα φάβας και ένα μικρό φύλλο λόλας.

 

Ο Ηλίας Πατσέας είναι ο σεφ του «Selene Meze & Wine», Πύργος, Σαντορίνη, τηλ. 22860 22249.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top