Top 5 Top 5 blend Ξινόμαυρου

Aυτά είναι τα πέντε καλύτερα Ξινόμαυρα αναμειγμένα με άλλες ποικιλίες.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 
«Η προσθήκη ενός καλού σταφυλιού μπορεί να προσδώσει ένα κοσμοπολίτικο τόνο σε ένα καλό Ξινόμαυρο, να λειάνει τα γρέζια της νεότητάς του και να του προσθέσει πόντους πολυπλοκότητας και γευστικού πλούτου».

«Η προσθήκη ενός καλού σταφυλιού μπορεί να προσδώσει ένα κοσμοπολίτικο τόνο σε ένα καλό Ξινόμαυρο, να λειάνει τα γρέζια της νεότητάς του και να του προσθέσει πόντους πολυπλοκότητας και γευστικού πλούτου».

Επιτέλους, οι παραγωγοί κατάλαβαν ότι ένα κακό Ξινόμαυρο δεν μπορεί να σωθεί με τίποτα! Όμως η προσθήκη ενός άλλου καλού σταφυλιού μπορεί να προσδώσει ένα κοσμοπολίτικο τόνο σε ένα καλό Ξινόμαυρο, να λειάνει τα γρέζια της νεότητάς του και να του προσθέσει πόντους πολυπλοκότητας και γευστικού πλούτου.

Και όλα τα παραπάνω μάλιστα τα κορυφαία blend μπορούν να τα προσφέρουν χωρίς να στενοχωρήσουν ούτε τους Ξινόμαυρο-aficionados ούτε και το αρνί του Πάσχα, που και σε αυτά θα βρει ένα τέλειο ταίρι.

melitzani-oikogeneiakon

Μελιτζανή, Οικογενειακόν 2011, 14,5€
Το ιστορικό οινοποιείο της Νάουσας μετά από τη δυσκολότερη φάση της ιστορίας του μάλλον περνάει την αποδοτικότερη! Απόδειξη αυτό το εξαιρετικό blend Ξινόμαυρου και Merlot από τον χαρισματικό αμπελώνα της Γάστρας. Γλυκό ντοματάκι, ελιές κονφί και καπνός θέτουν τον αρωματικό ρυθμό, ενώ ο γλυκόξινος χαρακτήρας μέσα στο στόμα ενισχύεται από ισχυρές αλλά καθόλου επιθετικές τανίνες.

 

 

dyo-elies-kyr-yanniΚυρ Γιάννη, Δυο Ελιές 2010, 17,5€
«Μαρτύριο κάτω από τις Δυο Ελιές» θα έπρεπε να ονομάζεται αυτό το κρασί, αφού η εξαιρετική οξύτητα και οι τόνοι των τανινών το καθιστούν απάνθρωπο ακόμα και για τους πλέον σκληροπυρηνικούς. Ένα υπέροχο μαρτύριο όμως, γεμάτο μαύρα φρούτα, καπνό και πολτό ελιάς, με τη φοβερή συμπύκνωση και την ατέλειωτη διάρκεια να σας κάνουν να ψάχνετε για χώρο στο κελάρι ή για αρνί στο φούρνο!

 

 

Stergiou2008Κτήμα Στεργίου, Κτήμα Στεργίου 2008, 14€
Αν η κομψότητα βρίσκεται ψηλά στη δική σας λίστα των οινικών «+», αυτό το blend Ξινόμαυρου, Merlot και Cabernet Sauvignon από το συνεχώς ανερχόμενο Καστοριανό κτήμα δεν θα σας απογοητεύσει. Μέτριο σώμα, φίνα αρώματα λουλουδιών, μπαχαριών και βατόμουρου και απίστευτα λεπτοϋφασμένες τανίνες συνθέτουν ένα από τα πλέον ευγενή κρασιά στα οποία συμμετέχει η σπουδαιότερη ελληνική ποικιλία.

 

 

Tsantalis_METOXIΤσάνταλης, Μετόχι Χ 2007, 15,30€
Θεία γεύση από τον Θείο αμπελώνα του Αγίου Όρους. Η συμπύκνωση αυτού του blend Ξινόμαυρου, Λημνιού και Cabernet Sauvignon μπορεί να μην εντυπωσιάζει, ρεφάρεται όμως από άφθονη φινέτσα και πολυπλοκότητα. Δαμάσκηνα, μπαχάρια, αρμπαρόριζες και μελάνια συμπληρώνονται από γευστική ισορροπία, βελούδινες τανίνες και μεγάλη επίγευση σε ένα μέσου βάρους σύνολο –σκέτη κοινωνία!

 

 

κεχρηΟινοποιία Κεχρή, Γένεσις 2013, 6€
Top! Ίσως όχι σε απόλυτες επιδόσεις –ο ίδιος παραγωγός μάλιστα παράγει το υπέροχο blend 4η Διάσταση–, σίγουρα όμως σε σχέση ποιότητας/τιμής! Κι αυτό γιατί έναντι ενός χαμηλότατου τιμήματος αυτό το χαρμάνι Merlot και Ξινόμαυρου προσφέρει εξαιρετικό για την κατηγορία δαμασκηνάτο φρούτο, πλούσιο σώμα και ασυνήθιστη δομή, που βασίζεται σε αρκετά «στέρεες» τανίνες. Και σηκώνει ακόμα και διετή παλαίωση!

Οι τιμές των κρασιών είναι ενδεικτικές.

 

Ο Σίμος Γεωργόπουλος είναι «οινογράφος» και σύμβουλος οίνου.

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτά είναι τα top 10 ερυθρά κρασιά από την Κεντρική Ελλάδα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην πόλη μας που έχει πολλές και νόστιμες ιστορίες να πει και να μας σερβίρει. Εμείς μπήκαμε πρώτοι και μείναμε να τις ακούσουμε. 

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Φυτικά τυριά, εναλλακτικά burgers, φαλάφελ με σος ταχίνι και φυσικά εκλεκτός καφές Taf. To 'ΑV IT στη Γλυφάδα είναι το κατάλληλο μέρος για τους λάτρεις των vegan και άκρως υγιεινών πιάτων. Η Αυγή Ιατρού μοιράστηκε μαζί μας τη λατρεία της για τον καφέ και την ηθική του. Και, ναι, τον πίνει πάντα σκέτο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο διαπρεπής οινολόγος και συγγραφέας σε μια απρόβλεπτη αυτοσυνέντευξη -αυτοανάλυση με αφορμή το καινούργιο του βιβλίο, «Οινεμπόριο».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με άπλετη θέα στην ιερό βράχο της Ακρόπολης -και στο εμβληματικό Μουσείο- ο Θεμιστοκλής Νικολετόπουλος τεστάρει ένα νέο, χαμηλού προφίλ μπαρ εστιατόριο με φιλόδοξα τάπας (μακαρόν φουαγκρά, νιγκίρι λευκής μελιτζάνας...)καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, αλλά και ενδιαφέρουσες οινικές επιλογές.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro