0219e_barbarossa_20140606

«Barbarossa»: Με δημιουργικά θαλασσινά πιάτα από τον Ευγένη Χαμηλοθώρη, το νέο αίμα στο τιμόνι της κουζίνας.

Η γνωριμία μου με την Πάρο, τις παραλίες της, τους ανθρώπους της και, φυσικά, τις γεύσεις της πάει πολλά χρόνια πίσω. Είχα την ευκαιρία να γευτώ το χταπόδι, τη γούνα και την κακαβιά όπως τα φτιάχναν οι ψαράδες για να συνοδέψουν τη σούμα τους και το ντόπιο κρασί τους πριν το νησί προσαρμοστεί γαστρονομικά στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καλοκαιρινών επισκεπτών και πριν η δική μου επαγγελματική ενασχόληση με το φαγητό μού δώσει γευστικές αναμνήσεις από όλο τον κόσμο.

To Si Paros στο δρόνο για την εξαιρετική παραλία της Λάγγερης.

To Siparos στο δρόμο για την εξαιρετική παραλία της Λάγγερης.

Στο πέρασμα του χρόνου πολλά άλλαξαν και τα λίγα ουζερί των παλιότερων εποχών έχουν πια δώσει τη θέση τους σε μια πλειάδα εστιατορίων κάθε είδους. Σήμερα μπορείς να βρεις στην Πάρο μαγαζιά που έχουν μεγάλη ιστορία, αλλά και καινούργια, που έχουν τη δική τους συμμετοχή στο γευστικό της χάρτη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζω (χωρίς σειρά αξιολόγησης) τα πέντε που ακολουθούν, όλα κάθε χρόνο που πάω στο νησί μέσα στις πρώτες επιλογές του καλοκαιριού μου.

1. «Θέα», Πούντα, τηλ. 22840-91220. Στην Πούντα, με καρτποστάλ την Αντίπαρο, θα βρεις το εστιατόριο «Θέα». Ο πολίτικης καταγωγής ιδιοκτήτης, Νίκος Κουρουμλής, λάτρης του καλού φαγητού και κρασιού, έχει ρίξει εδώ και χρόνια «άγκυρα» στο νησί. Στο μαγαζί του υπάρχει άποψη, το αντιλαμβάνεσαι αμέσως μόλις διαβείς το κατώφλι. Το κρασί φιγουράρει σε ωραίες προθήκες που ντύνουν την καλόγουστη σάλα. Ο εξωτερικός χώρος, σε επίπεδα, δροσίζεται από τη θαλασσινή αύρα και ο ήχος του νερού χαϊδεύει τα αυτιά σου. Στα τραπέζια του θα γευτείς πολίτικους μεζέδες, αλλά και φρέσκο ψάρι, που ψήνεται στα κάρβουνα με μαεστρία. Προσωπικά, επιλέγω πάντα τις πολίτικες νοστιμιές, που μαγειρεύονται με φρέσκα υλικά. Η παστουρμαδόπιτα με χειροποίητο φύλλο είναι ένα γευστικό πυροτέχνημα για δυνατούς παίχτες. Ωραιότατο το ατζέμ πιλάφι, η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και τα (ζυμωμένα με πράσινο φιστίκι και τυλιγμένα σε αραχνοΰφαντο φύλλο) πολίτικα κεφτεδάκια. Οι οινόφιλοι θα βρουν τον παράδεισό τους με εκπληκτικές επιλογές ελληνικών κρασιών από την «ψαγμένη» κάβα.

ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ_15

«Μαντζουράνα»: νόστιμα, δημιουργικά πιάτα με ελληνική καταγωγή (σε γενναίες μερίδες και φιλικές τιμές) και συγκλονιστική θέα στο χωριό και στο λιμανάκι της Νάουσας.

2. «Μαντζουράνα», Νάουσα, τηλ. 2284-771171. Όταν η Άννα συνάντησε τον Γιάννη πάνω από τις μαρμίτες … «έδεσε» το γλυκό. Δυο νέοι σεφ που αποφάσισαν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Πάρο, στο νησί από όπου κατάγεται η Άννα. Στις παρυφές της Νάουσας έστησαν την «Μαντζουράνα», ένα χαρούμενο εστιατόριο ‒όπως είναι και οι ιδιοκτήτες του. Η θέα στο χωριό και στο λιμανάκι της Νάουσας είναι συγκλονιστική αλλά δεν καταφέρνει να σου αποσπάσει την προσοχή από τα νόστιμα πιάτα. Η κουζίνα μοσχοβολάει μυριστικά και όλα σχεδόν τα λαχανικά είναι από τον μπαξέ της οικογένειας. Θα δοκιμάσεις δημιουργικά πιάτα με ελληνική καταγωγή σε γενναίες μερίδες και φιλικές τιμές. Λατρεύω τα μοσχοβολιστά κεφτεδάκια σχάρας με μαντζουράνα και τα ανάλαφρα γλυκά του Γιάννη.

0590_barbarossa_20140606

«Barbarossa»: δίπλα από το ασπρισμένο εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα, στην άκρη του λιμανιού της Νάουσας, κάθε χρόνο αισθάνεσαι τόσο γλυκά και οικεία σαν να επιστρέφεις στο σπίτι σου.

3. Barbarossa, Λιμανάκι, Νάουσα, τηλ. 22840 – 51391, 6946 335840. Εκεί, στη γωνιά, δίπλα από το ασπρισμένο εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα, στην άκρη του λιμανιού της Νάουσας, στα λευκά τραπεζάκια του «Barbarossa», πάντα με καλή παρέα και συντροφιά ψητό χταποδάκι και σούμα περνούσαμε τα καλοκαίρια. Τους λιτούς μεζέδες, με τα χρόνια, διαδέχτηκαν και τα πιο δημιουργικά πιάτα. Ο Ευγένης Χαμηλοθώρης, το νέο αίμα στο τιμόνι, έβαλε στο μενού φρικασέ φιλέτο ροφού με άγρια χόρτα του νησιού και σεβίτσε κυνηγό με περγαμόντο και φρέσκο αχινό. Πάντα απολαμβάνω τη νησιώτικη σαλάτα με ντοματίνια, καππαρόφυλλα και ξινομυζήθρα Πάρου, την εξαιρετική παριανή ρεβιθάδα που συνοδεύει ταραμοσαλάτα και τις ωραία ψημένες σαρδελίτσες. Κάθε φορά που επιστρέφεις στο «Barbarossa», διαπιστώνεις με αγαλλίαση ότι τελικά (ευτυχώς) δεν έχεις τίποτε να φοβηθείς από τη ρουτίνα και τη φθορά της επανάληψης, Το αντίθετο, αισθάνεσαι τόσο γλυκά και οικεία σαν να επιστρέφεις στο σπίτι σου.

4. Θαλάμι, Αμπελάς, τηλ. 22840-53351. Κλασική ταβέρνα με τα τραπεζάκια κάτω από τα αλμυρίκια και θέα τη θάλασσα. Περιβάλλον οικείο, χαλαρό, με την ηρεμία να διακόπτεται μόνο από την επιβλητική επίδειξη δύναμης του αέρα της θάλασσας. Η κουζίνα έχει παράδοση στο φρέσκο ψάρι. Το χταπόδι βγαίνει πάντα επιτυχημένο ‒μαστιχωτό και ζουμερό‒, από το τηγάνι, οι μαραθόπιτες με χειροποίητο φύλλο τραγανές, τα χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια μοσχοβολιστά. Εναλλακτικά, όλο και κάποιο λαδερό υπάρχει κάθε μέρα. Νόστιμοι μεζέδες συντροφιά με παριανό κρασί.

Page Gallery™ v4.06

Siparos: στη νησιώτικη πλακόστρωτη αυλή για φρέσκο ψάρι ‒εδώ είναι μάστορες στο σιγοψήσιμό του.

5. Siparos, Ξιφάρα, τηλ. 22840-52785, 6977 017925. Η θάλασσα στα πόδια σου. Μετά τη βουτιά παίρνεις θέση στη νησιώτικη πλακόστρωτη αυλή για φρέσκο ψάρι ‒εδώ είναι μάστορες στο σιγοψήσιμό του. Ο Πάρης υποστηρίζει μια κουζίνα που τιμά τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου, προσθέτοντάς τους κι ένα δημιουργικό άγγιγμα. Κι από κοντά δροσερές σαλάτες, ρεβιθάδα σιγοψημένη στο σκούνταβλο με δεντρολίβανο, αλλά και καλοφτιαγμένες πάστες.

Διαβάστε ακόμα: Top 5 παραθαλάσσια εστιατόρια της Χαλκιδικής

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top