Τop του «Γαλάζια Χύτρα»: Τα ανατρεπτικά γεμιστά του Νίκου Καραθάνου

Ο Επίκουρος επιλέγει τις κορυφαίες –και πιο «προχωρημένες»– δημιουργίες των σεφ της Νέας Ελληνικής Κουζίνας.

 
gemista

Γεμιστά μεν, ανατρεπτικά δε.

Αν μου έλεγαν πριν από είκοσι χρόνια ότι θα καθόμουν σε ένα από τα πιο πολυτελή και πιο μοντέρνα εστιατόρια της Αθήνας, το «Γαλάζια Χύτρα» στον Αστέρα, βραβευμένο και με αστέρι Michelin, και θα έτρωγα γεμιστά, θα τους ανέφερα κάτι για σενάρια επιστημονικής φαντασίας και θα συνέχιζα να τρώω το φιλέτο καφέ ντε Παρί. Κι όμως, σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου στο εξαιρετικό, και φέτος, αυτό εστιατόριο, έφαγα ίσως ένα από τα ωραιότερα πιάτα του καλοκαιριού, μαγειρεμένο με πολύ μπρίο, αλλά και ωριμότητα, από τον βιρτουόζο σεφ Νίκο Καραθάνο: γεμιστά. Γεμιστά μεν, ανατρεπτικά δε. Αυτό που έρχεται στο πιάτο είναι μια κατακκόκινη ντομάτα -πιο ντομάτα δεν γίνεται, η απόλυτη εικόνα της ντομάτας. Η οποία όμως δεν είναι ντομάτα, αλλά ένας πουρές γεμιστής ντομάτας σε σχήμα ντομάτας και με απόλυτη γεύση γεμιστής ντομάτας. Κάθεται δε η «ντομάτα» αυτή πάνω σε ένα θαυμάσιο ταρτάρ γεμιστών, ενώ συνοδεύεται από «καραμέλες» γεμιστής πιπεριάς, μους φέτας και πατάτας. Ένα απίθανο πιάτο, που ακροβατεί επιτυχημένα ανάμεσα στο ελληνικό βίωμα και την ανατροπή του. Η εκδίκηση των γεμιστών!

«Γαλάζια Χύτρα», ξενοδ. «Westin Athens», Astir Palace, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 8902000

 

//Ο Επίκουρος είναι κριτικός εστιατορίων, συγγραφέας και θεωρητικός της Νέας Ελληνικής Κουζίνας. Το νέο, ομώνυμο, βιβλίο του κυκλοφορεί από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Ίκαρος».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Συναντήσαμε τους εμπνευστές και δημιουργούς του πρωτοποριακού Ergon House στη Μητροπόλεως, με έντονη δραστηριότητα και εκτός Ελλάδας, και μας μίλησαν για το πάθος που τρέφουν για τον αυθεντικό καφέ. Δύο πραγματικοί Taficionados.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην πόλη μας που έχει πολλές και νόστιμες ιστορίες να πει και να μας σερβίρει. Εμείς μπήκαμε πρώτοι και μείναμε να τις ακούσουμε. 

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ναι, η όπερα μπορεί να παντρευτεί με τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος έφτιαξε ένα μενού που μοιάζει με γευστική γεωγραφία της Ελλάδας και η Εθνική Λυρική Σκηνή απέκτησε το δικό της ρεστοράν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro