Η φροντίδα του κρασιού

«Όταν δοκιμάζουμε ένα κρασί το κάνουμε τώρα, κοιτώντας το παρελθόν του με βάση το μέλλον». Παράφραση από κείμενο του Χάιντεγκερ, άλλα τίποτε πιο ακριβές για το μοναδικό προϊόν με παρελθόν, παρόν και μέλλον που μπορεί να το βελτιώσει.

 

Αυθεντικό είναι το κρασί που έχει την ικανότητα χωρίς αυταπάτες να εξελίσσεται και να βελτιώνεται συν τω χρόνω μέχρι να καταναλωθεί. (Έργο του Caesar Van Everdingen)

Ο χρόνος είναι ο ορίζοντας μέσα στον οποίο αποσαφηνίζεται η υπόσταση ενός κρασιού και του δίνει το νόημά του. Με βάση αυτό, αυθεντικό είναι το κρασί που έχει την ικανότητα χωρίς αυταπάτες να εξελίσσεται και να βελτιώνεται συν τω χρόνω μέχρι να καταναλωθεί.

Το είναι του κρασιού δεν συνίσταται στη οινοποίηση, αλλά στην φροντίδα της παλαίωσης. Αυθεντικά κρασιά είναι αυτά που έχουν μεγάλο μέλλον και τη δυνατότητα, υπερβαίνοντας την ύπαρξή τους, να γίνουν αυτό που δεν είναι ακόμη. Αντίθετα, κοινότοπα είναι τα κρασιά που έχουν εφήμερη διάρκεια, αφού ο χρόνος δεν μπορεί να τα βελτιώσει.

Τα περισσότερα αμπέλια που μπορούν να παράγουν απλά, ευχάριστα κρασιά προορίζονται να καταναλωθούν σύντομα, ενώ κάποια ελάχιστα κρασιά που βελτιώνονται για χρόνια αποτελούν την ευγενή κατηγορία των μεγάλων κρασιών.

Ο άνθρωπος μέσα από τη μέριμνα της παλαίωσης μπορεί και βιώνει τη δική του αυθεντικότητα μέσα στον κόσμο των πραγμάτων.

Το κρασί είναι το μόνο ανθρώπινο προϊόν που έχει τη δυνατότητα να γίνει κάτι που ακόμα δεν είναι και να στρέφεται κυρίως προς το μέλλον. Ο άνθρωπος μέσα από τη μέριμνα της παλαίωσης μπορεί και βιώνει τη δική του αυθεντικότητα μέσα στον κόσμο των πραγμάτων. Αποσπάται από τον άπειρο κοινότοπο χρόνο και βιώνει τον πεπερασμένο αυθεντικό χρόνο, πεπερασμένο όπως αυτόν του κρασιού.

Με την μέριμνα αυτή, ο άνθρωπος κατέχει τον τρόπο να κατανοεί, να νοιάζεται και να αντιλαμβάνεται το αρχέγονο είναι του και ταυτόχρονα να καλύπτει και να κρύβει την αληθινή πραγματικότητα που είναι το Μηδέν. Η χρονικότητα είναι το νόημα της αυθεντικής μέριμνας και είναι αυτή που διακατέχει τη χρονική εξέλιξη μέσα στον κόσμο.

Αυτή η εξελικτική πορεία ορισμένων μεγάλων κρασιών μπορεί να προσφέρει με μοναδικό τρόπο στον άνθρωπο τη θέαση των όντων γύρω του στη σωστή τους διάσταση και άρα την αυθεντική υπαρκτική ενεργητικότητα και δημιουργικότητα.

 

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2017 – Ανακαλύπτοντας τις επόμενες ελίτ του ελληνικού οίνου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δεν είναι ένα απλό τυράδικο, αλλά μια μπουτίκ εξαιρετικών προϊόντων από τη Γαλλία. Η Θέμις Φούλια μάς ξεναγεί στο νέο κατάστημα που άνοιξε στην Αγία Παρασκευή. Είναι η φρομαζερί που «τιμούν» ήδη οι Γάλλοι που ζουν στη χώρα μας -κι αυτοί κάτι ξέρουν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Για τέσσερις ημέρες, 14 από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια και ονομαστοί Έλληνες και ξένοι σεφ μαζεύονται στο Ζάππειο με σκοπό να μας ταξιδεύσουν με τα πιάτα, τις συνταγές και τις ομιλίες τους. Δοκιμάστε εμβληματικές συνταγές σε προνομιακές τιμές, και γνωρίστε τους από κοντά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και δραστήριος συλλέκτης έργων τέχνης, συνιδιοκτήτης μεταξύ άλλων και του Athenée που διαδέχεται το εμβληματικό Zonar's, μοιράζεται μαζί μας τη δική του κουλτούρα καφέ. Τελειομανής, αισιόδοξος και... Taficionado, προσδοκά ακόμα θετικότερες εξελίξεις στον τομέα της φιλοξενίας, και ειδικά του ποιοτικού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro