Η φροντίδα του κρασιού

«Όταν δοκιμάζουμε ένα κρασί το κάνουμε τώρα, κοιτώντας το παρελθόν του με βάση το μέλλον». Παράφραση από κείμενο του Χάιντεγκερ, άλλα τίποτε πιο ακριβές για το μοναδικό προϊόν με παρελθόν, παρόν και μέλλον που μπορεί να το βελτιώσει.

 

Αυθεντικό είναι το κρασί που έχει την ικανότητα χωρίς αυταπάτες να εξελίσσεται και να βελτιώνεται συν τω χρόνω μέχρι να καταναλωθεί. (Έργο του Caesar Van Everdingen)

Ο χρόνος είναι ο ορίζοντας μέσα στον οποίο αποσαφηνίζεται η υπόσταση ενός κρασιού και του δίνει το νόημά του. Με βάση αυτό, αυθεντικό είναι το κρασί που έχει την ικανότητα χωρίς αυταπάτες να εξελίσσεται και να βελτιώνεται συν τω χρόνω μέχρι να καταναλωθεί.

Το είναι του κρασιού δεν συνίσταται στη οινοποίηση, αλλά στην φροντίδα της παλαίωσης. Αυθεντικά κρασιά είναι αυτά που έχουν μεγάλο μέλλον και τη δυνατότητα, υπερβαίνοντας την ύπαρξή τους, να γίνουν αυτό που δεν είναι ακόμη. Αντίθετα, κοινότοπα είναι τα κρασιά που έχουν εφήμερη διάρκεια, αφού ο χρόνος δεν μπορεί να τα βελτιώσει.

Τα περισσότερα αμπέλια που μπορούν να παράγουν απλά, ευχάριστα κρασιά προορίζονται να καταναλωθούν σύντομα, ενώ κάποια ελάχιστα κρασιά που βελτιώνονται για χρόνια αποτελούν την ευγενή κατηγορία των μεγάλων κρασιών.

Ο άνθρωπος μέσα από τη μέριμνα της παλαίωσης μπορεί και βιώνει τη δική του αυθεντικότητα μέσα στον κόσμο των πραγμάτων.

Το κρασί είναι το μόνο ανθρώπινο προϊόν που έχει τη δυνατότητα να γίνει κάτι που ακόμα δεν είναι και να στρέφεται κυρίως προς το μέλλον. Ο άνθρωπος μέσα από τη μέριμνα της παλαίωσης μπορεί και βιώνει τη δική του αυθεντικότητα μέσα στον κόσμο των πραγμάτων. Αποσπάται από τον άπειρο κοινότοπο χρόνο και βιώνει τον πεπερασμένο αυθεντικό χρόνο, πεπερασμένο όπως αυτόν του κρασιού.

Με την μέριμνα αυτή, ο άνθρωπος κατέχει τον τρόπο να κατανοεί, να νοιάζεται και να αντιλαμβάνεται το αρχέγονο είναι του και ταυτόχρονα να καλύπτει και να κρύβει την αληθινή πραγματικότητα που είναι το Μηδέν. Η χρονικότητα είναι το νόημα της αυθεντικής μέριμνας και είναι αυτή που διακατέχει τη χρονική εξέλιξη μέσα στον κόσμο.

Αυτή η εξελικτική πορεία ορισμένων μεγάλων κρασιών μπορεί να προσφέρει με μοναδικό τρόπο στον άνθρωπο τη θέαση των όντων γύρω του στη σωστή τους διάσταση και άρα την αυθεντική υπαρκτική ενεργητικότητα και δημιουργικότητα.

 

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2017 – Ανακαλύπτοντας τις επόμενες ελίτ του ελληνικού οίνου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

O δημιουργός του θρυλικού Bar Guru Bar και του σοφιστικέ Buba, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ξανακτυπά με ένα -πιο αυθεντικό δεν γίνεται- βιετναμέζικο φαγάδικο στο κέντρο. Μπήκαμε πρώτοι πριν ανοίξει και τα δοκιμάσαμε όλα!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Πενήντα τυχεροί aficionados απόλαυσαν ένα σπάνιο masteclass για την ηθική διαχείριση και μέγιστη απόλαυση του κρέατος, συνοδεύοντας εκλεκτά πιάτα με το κορυφαίο ουίσκι Johnnie Walker Blue Label. Την εκδήλωση υποστήριξε η DS7 Crossback, το νέο πολυτελές Γαλλικό SUV.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το επικό φιλέτο Γουέλινγκτον -σε λαχταριστή ζύμη- είναι ένα πολυτελές, vintage παρασκέυασμα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει μια φορά στη ζωή του. Φυσικά σε ένα Grand Hotel όπως η Μεγάλη Βρεταννία που ξέρουν να το φτιάχνουν -Ακαδημαϊκά και σε μοντέρνες παραλλαγές- και να το κόβουν με μαεστρία μπροστά σου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Αλέξανδρος Κοσκινάς, Chef de Cuisine στο Tudor Hall Restaurant του ξενοδοχείου King George, μας προσκαλεί σε ένα Winter Game με τέσσερα πιάτα που παντρεύουν το κυνήγι με τις ελληνικές γεύσεις.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro