Η φροντίδα του κρασιού

«Όταν δοκιμάζουμε ένα κρασί το κάνουμε τώρα, κοιτώντας το παρελθόν του με βάση το μέλλον». Παράφραση από κείμενο του Χάιντεγκερ, άλλα τίποτε πιο ακριβές για το μοναδικό προϊόν με παρελθόν, παρόν και μέλλον που μπορεί να το βελτιώσει.

 

Αυθεντικό είναι το κρασί που έχει την ικανότητα χωρίς αυταπάτες να εξελίσσεται και να βελτιώνεται συν τω χρόνω μέχρι να καταναλωθεί. (Έργο του Caesar Van Everdingen)

Ο χρόνος είναι ο ορίζοντας μέσα στον οποίο αποσαφηνίζεται η υπόσταση ενός κρασιού και του δίνει το νόημά του. Με βάση αυτό, αυθεντικό είναι το κρασί που έχει την ικανότητα χωρίς αυταπάτες να εξελίσσεται και να βελτιώνεται συν τω χρόνω μέχρι να καταναλωθεί.

Το είναι του κρασιού δεν συνίσταται στη οινοποίηση, αλλά στην φροντίδα της παλαίωσης. Αυθεντικά κρασιά είναι αυτά που έχουν μεγάλο μέλλον και τη δυνατότητα, υπερβαίνοντας την ύπαρξή τους, να γίνουν αυτό που δεν είναι ακόμη. Αντίθετα, κοινότοπα είναι τα κρασιά που έχουν εφήμερη διάρκεια, αφού ο χρόνος δεν μπορεί να τα βελτιώσει.

Τα περισσότερα αμπέλια που μπορούν να παράγουν απλά, ευχάριστα κρασιά προορίζονται να καταναλωθούν σύντομα, ενώ κάποια ελάχιστα κρασιά που βελτιώνονται για χρόνια αποτελούν την ευγενή κατηγορία των μεγάλων κρασιών.

Ο άνθρωπος μέσα από τη μέριμνα της παλαίωσης μπορεί και βιώνει τη δική του αυθεντικότητα μέσα στον κόσμο των πραγμάτων.

Το κρασί είναι το μόνο ανθρώπινο προϊόν που έχει τη δυνατότητα να γίνει κάτι που ακόμα δεν είναι και να στρέφεται κυρίως προς το μέλλον. Ο άνθρωπος μέσα από τη μέριμνα της παλαίωσης μπορεί και βιώνει τη δική του αυθεντικότητα μέσα στον κόσμο των πραγμάτων. Αποσπάται από τον άπειρο κοινότοπο χρόνο και βιώνει τον πεπερασμένο αυθεντικό χρόνο, πεπερασμένο όπως αυτόν του κρασιού.

Με την μέριμνα αυτή, ο άνθρωπος κατέχει τον τρόπο να κατανοεί, να νοιάζεται και να αντιλαμβάνεται το αρχέγονο είναι του και ταυτόχρονα να καλύπτει και να κρύβει την αληθινή πραγματικότητα που είναι το Μηδέν. Η χρονικότητα είναι το νόημα της αυθεντικής μέριμνας και είναι αυτή που διακατέχει τη χρονική εξέλιξη μέσα στον κόσμο.

Αυτή η εξελικτική πορεία ορισμένων μεγάλων κρασιών μπορεί να προσφέρει με μοναδικό τρόπο στον άνθρωπο τη θέαση των όντων γύρω του στη σωστή τους διάσταση και άρα την αυθεντική υπαρκτική ενεργητικότητα και δημιουργικότητα.

 

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2017 – Ανακαλύπτοντας τις επόμενες ελίτ του ελληνικού οίνου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του εμπορικού τριγώνου, το ατμοσφαιρικό «42 barstronomy» έχει γράψει -και συνεχίζει να γράφει- τη δική του ιστορία. Είναι το κατάλληλο μέρος για να πιεις τον εκλεκτό Taf καφέ σου. Συναντήσαμε τον δημιουργό του, Σπύρο Κερκύρα, για τη νέα στήλη «The Taficionados».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στο νέο «παιδί» του pastry chef Κρίτωνα Πουλή, το Bon Bon στον Πειραιά. Ένα πρότυπο κατάστημα, εργαστήρι και χώρο παραγωγής ιδεών. Συγκρατήστε το όνομα του Κρίτωνα, θα πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια στην εγχώρια ζαχαροπλαστική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κοντά στις γραμμές του τραμ, στον Νέο Κόσμο, το καινούργιο μαγαζί των Φώτη Φωτεινόγλου και Θοδωρή Κασσαβέτη δεν έχει συμπληρώσει καλά καλά δύο βδομάδες ζωής, αλλά είναι ήδη talk of the town.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro