Το τελετουργικό της δοκιμής του κρασιού

Για να εκτιμήσεις ένα κρασί -όπως και ένα ρολόι- σε όλη τους την ομορφιά, οφείλεις να διακρίνεις τη φινέτσα και την πολυπλοκότητα των χαρακτηριστικών τους. Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης μας μυεί σε ένα λεπταίσθητο τελετουργικό με το Pallweber Edition “150 Years”, ίσως το ομορφότερο ρολόι του περασμένου έτους.

 

Ένα κρασί αναδεικνύει ένα πιάτο και την καλλιέργειά μας. Ένα ρολόι, αναδεικνύει τον καρπό και την καλλιέργειά μας.

Η δοκιμή ενός κρασιού είναι ένα τελετουργικό έντονο και μαγικό. Όπως ακριβώς η περιγραφή του έργου ενός ζωγράφου κάνει πιο απολαυστική τη θέασή του. Το να ξέρεις ν’ αναγνωρίζεις ένα κρασί -ή ένα ρολόι- είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι που παρατείνει το ταξίδι, γιατί ένα ποτήρι ή μια complication αφηγείται μια ιστορία, μια προέλευση, μια ειδημοσύνη. Και το να έχεις την ικανότητα να μεταφράσεις αυτό που συμβαίνει σε επίπεδο αισθήσεων απαιτεί εκπαίδευση, που όμως είναι προσιτή σε όλους. Πρόκειται για την εμπειρία μιας εκμαυλιστικής απόλαυσης.

Για μια οινική degustation σύμφωνα με όλους τους κανόνες της τέχνης, ακολουθούμε με χρονολογική σειρά τα παρακάτω στάδια:

1. Θαυμάζουμε την εμφάνιση του κρασιού στο ποτήρι μας. Η πρώτη επαφή είναι οπτική και επιτρέπει να χαρούμε το χρώμα, τη λάμψη, την ένταση, τη διαύγεια και, σε πρώτη φάση, το σώμα του. Ο σχολιασμός είθισται, και αποτελεί μέρος της ηδονής. Η χρήση μαργαριταριών οινολογικής ορολογίας (ανάλαφρα, χωρίς στόμφο) την επαυξάνει.

3. Δοκιμάζουμε, πίνοντας μια γουλιά και εισπνέοντας ελαφρά αέρα. Στριφογυρίζουμε στο στόμα για να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα κι οι γεύσεις. Αναγνωρίζουμε πλήρως το σώμα του οίνου καθώς εξερευνά την στοματική μας κοιλότητα. Αφήνουμε τον εαυτό μας να αναμετρηθεί με τις πολυεπίπεδες συγκινήσεις που τον κατακλύζουν.

Kαμπύλη κάσα των 45 mm από ατσάλι, εξαίσια σμαλτωμένο μπλε καντράν με 12 στρώσεις λάκας.

Ένα κρασί αναδεικνύει ένα πιάτο και την καλλιέργειά μας. Ένα ρολόι, αναδεικνύει τον καρπό και την καλλιέργειά μας. Μόνον η παλέτα των αισθήσεων αλλάζει. Στην περίπτωση του ρολογιού, έχουμε κυρίως να κάνουμε με όραση και αφή. Ακόμα και με λίγη ακοή, όταν με γλύκα το αφουγκράζεσαι. Και οι δύο συγκινήσεις, κρασί και ρολόι, έχουν κοινό παρονομαστή έναν φόρο τιμής στο χρόνο. Μην λησμονούμε ότι το καλό κρασί βελτιώνεται συν τω χρόνω, ωριμάζοντας.

Πάρτε για παράδειγμα το αγαπημένο μου ρολόι της τελευταίας διετίας, το οποίο παρουσίασε μια από της ωρολογοποιίες της καρδιάς μου, η IWC. Είναι το Pallweber Edition “150 Years”, υπόκλιση στο ομώνυμο ρολόι τσέπης του 1884. Mια καμπύλη κάσα των 45 mm από ατσάλι, εξαίσια σμαλτωμένο μπλε καντράν με 12 στρώσεις λάκας, απουσία δεικτών, αριθμητική απεικόνιση της ώρας σε παράθυρα, βασιλική κορώνα. Διαβάστε και την αναλυτική παρουσίαση του συλλεκτικού μοντέλου σε χρυσό, εδώ και εδώ.

Ενδυματολογικά, το μπλε καντράν λύνει τα χέρια: Τολμήστε να το συνδυάσετε με σακάκι που δεν θα είναι μπλε, γκρι ή μαύρο.

“Αμίμητη εσάνς μπελ επόκ, λες και φτιάχτηκε για να στολίζει τον καρπό του Μαρσέλ Προύστ, κάτω από τη διπλή μανσέτα ενός sur mesure πουκαμίσου Charvet”, έγραφε ο Κίμων Φραγκάκης όταν το πρωτοείδε στην Ελβετία σε μια αποκλειστική πρόσκληση για το Andro. “Απίστευτης λιτότητας και κομψότητας ρετροφουτουριστικό στολίδι. Αν το φοράς, μπορείς να πας στο Χορό των Ρόδων με τις πιτζάμες”, σημείωνα εγώ στο αφιέρωμα μας για τα 150 χρόνια της IWC.

Και η έκδοση με το μπλε καντράν είναι τόσο ραφινάτη που αδυνατείς να σταματήσεις να το κοιτάς και να το χαϊδεύεις. Είναι ένα ρολόι φτιαγμένο να περνάει από γενιά σε γενιά, σαν εξαίσιο κρασί παλαιωμένο που διατηρεί πάντα το σφρίγος του. Με μια γνησίως αριστοκρατική αισθητική καθαρότητα, είναι καμωμένο για να υπενθυμίζει την ουσία του χρόνου.

H έκδοση με το μπλε καντράν είναι τόσο ραφινάτη που αδυνατείς να σταματήσεις να το κοιτάς και να το χαϊδεύεις.

Συνειρμικά, μου φέρνει στο νου ένα σπινθηριστό, βουργουνδιανό Mersault Clos des Perrieres σε ποτήρι Riedel, που κάποτε ήπια στο «φτωχικό» του 3άστερου (τότε) Marc Veyrat στο Annecy παρέα με εκλεκτά τυριά. Πολύ θα ήθελα να φόραγα τότε αυτό το ρολόι, για να το τιμήσω. Να το είχα δεμένο στον καρπό μου με το μοσχοβολιστό λουράκι Santoni, να φυλακίσω τη στιγμή με τους δυο ήλιους ν΄αστράφτουν πάνω στα νερά της λίμνης…

Kρασί και ρολόι, έχουν κοινό παρονομαστή έναν φόρο τιμής στο χρόνο.

Ενδυματολογικά, το μπλε καντράν λύνει τα χέρια: Τολμήστε να το συνδυάσετε με σακάκι που δεν θα είναι μπλε, γκρι ή μαύρο. Το πράσινο της φωτογραφίας είναι ένα έξοχο πάντρεμα όπως και ένα κεραμιδί, ή μουσταρδί σακάκι. Ολοκληρώστε το look με ένα όμορφο τζιν και μαλακά, καστόρινα μοκασίνια. Αποφύγετε τα πολλά αξεσουάρ. Το μόνο που χρειάζεστε για να απογειώσετε την εμπειρία είναι ένα ποτήρι εκλεκτό κρασί και καλή παρέα.

 

//ΙΝFO:

Φωτογραφία – Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης.
Βοηθός: Ανδρέας Σούτσης.
Σακάκι, μακρυμάνικο polo, ποσέτ, γραβάτα: Made to measure by Truman.
Ρολόι: Pallweber Edition “150 Years”

//Ευχαριστούμε το εστιατόριο Cookoovaya για τη φιλοξενία. 

 

Διαβάστε ακόμα: Η ιερότητα του ξυρίσματος: μια ολότελα ανδρική υπόθεση.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου μας λαχματζουνάδικου κάτω από την Αιόλου έχει μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα Ανατολής, χρυσαφένιο κιουνεφέ, λαχταριστό καζάν ντιπί και αμαρτωλό μπακλαβά μαζί με single estate (!) καφέ στο μπρίκι. Η Αθήνα ξαναβρίσκει κάτι από την ανατολίτικη αστική της ταυτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kyranis Architects ανέλαβε να μεταμορφώσει έναν μικρό χώρο στο Σύνταγμα σε σύγχρονο παρασκευαστήριο pizza-bar. Το αποτέλεσμα ελκύει το μάτι και προκαλεί τους γευστικούς κάλυκες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο γευσιγνωστικό μενού στο Four Seasons Athens περιλαμβάνει πέντε πιάτα που τιμούν τους καρπούς της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας και συνδυάζονται με ισάριθμα εξαιρετικά ασύρτικα από τη Σαντορίνη και όχι μόνο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ιταλική φινέτσα, αυθεντικές γεύσεις μιας κουζίνας που αναδεικνύεται στο έπακρο, η καλύτερη πίτσα της πόλης και άνετο περιβάλλον που δεν προδιαθέτει να δοκιμάσεις όλα τα πιάτα. Το Νapolitivo κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας και αναδεικνύεται σε σημείο αιχμής στον εστιατορικό χάρτη των νοτίων προαστίων.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro