Η αξία του κρασιού

Πρακτικά μια φιάλη κρασιού στο οινοποιείο έχει κόστος €1-3. Κάποια κρασιά καταφέρνουν να πωλούνται σε πολλαπλάσια έως υπέρ πολλαπλάσια αξία, με αποτέλεσμα η τελική τους τιμή να ξεπερνά τα €100. Γιατί;

 

Ποια είναι η αιτία που κάποιος είναι διατεθειμένος να δώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να για να αποκτήσει ένα τέτοιο κρασί; (Nicolas Poussin, The Triumph of Pan)

Η αυξημένη ποιότητα, ό,τι και αν σημαίνει αυτή, δεν μπορεί να ερμηνεύσει την υπέρμετρη αυτή τιμή. Ακόμη, η φήμη ενός προϊόντος ή η σπανιότητα που προκύπτει δεν είναι ικανές να δικαιολογήσουν μια τόσο μεγάλη αύξηση τιμής για ένα τόσο απλό προϊόν γεωργικής προέλευσης.

Τέλος, η αυξημένη ζήτηση ενός περιορισμένου αριθμού φιαλών αφήνει αναπάντητο το λόγο της αυξημένης επιθυμίας. Ποια είναι λοιπόν η αιτία που κάποιος είναι διατεθειμένος να δώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να για να αποκτήσει ένα τέτοιο κρασί;

Για την κλασική σκέψη, η αξία προκύπτει μέσα από τη διαδικασία ανταλλαγής. Δημιουργία αξίας σημαίνει να θυσιάσουμε αγαθά που έχουμε στην κατοχή μας για να τα ανταλλάξουμε με άλλα. Με αυτή την οπτική δεν υπάρχει δίκαιη τιμή.

Μια άλλη ερμηνεία θα βασιζόταν στο γεγονός ότι το κρασί έχει τον κοινωνικό ρόλο και την ικανότητα να εκφράσει την πολυτέλεια που μπορεί να αποκτηθεί με τον πλούτο.

Εάν η εργασία είναι το πραγματικό μέρος της ανταλλάξιμης αξίας ενός εμπορεύματος τότε θα ήταν πολύ εύκολο να ορίσουμε την αξία μιας φιάλης κρασιού. Θα αρκούσε (Ricardo) η άθροιση των επί μέρους ωρών εργασίας που χρειάστηκε για να γίνει κάθε τι που συμμετείχε στην παραγωγική διαδικασία. Η αξία αναπαριστά την εργασία και όχι το αντικείμενο της επιθυμίας.

Η αξία, σύμφωνα με τον Marx προκύπτει από τον καταμερισμό της αφηρημένης γενικής κοινωνικής εργασίας των ατομικών εργασιών. Τα πράγματα αποκτούν αξία γιατί υπάρχει η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Το ίδιο πρόβλημα, της αξίας των προϊόντων, έχουν προσπαθήσει να λύσουν και οι νεότεροι θεωρητικοί του μαρξισμού (Bettelheim), για μια αταξική κοινωνία όπου τα μέσα παράγωγης θα ανήκαν σε όλους.

Μια οικονομική ερμηνεία θα ήταν να θεωρήσουμε ότι κάποια κρασιά καταφέρνουν να συσσωρεύσουν και να ενσωματώσουν κατά αφηρημένο τρόπο την πλεονάζουσα αξία χιλιάδων αποτυχημένων προσπαθειών και δοκιμών για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Σε αυτό το μάλλον αναπάντητο ερώτημα, μια άλλη ερμηνεία θα βασιζόταν στο γεγονός ότι το κρασί έχει τον κοινωνικό ρόλο και την ικανότητα να εκφράσει την πολυτέλεια που μπορεί να αποκτηθεί με τον πλούτο. Από τη σκοπιά του πλούτου, το κρασί είναι αυτό που αναδεικνύει τη μεγάλη αξία της πολυτέλειας (Grastin) και ερμηνεύει το παράδοξο της υπεράξιας του. Ως τρόφιμο και ταυτόχρονα ευφραντικό μπορεί να εξαλείψει τη διαφορά μεταξύ ανάγκης και χρησιμότητας – καλού γούστου και απόλαυσης.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα Top 5+1 στέκια για να ζήσεις την αληθινή Σαμοθράκη

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο πρώτος Έλληνας Master of Wine μιλάει στον Κίμωνα Φραγκάκη με αφορμή το νέο του βιβλίο «The Wines of Greece»: Μια συζήτηση για τις δυσκολίες του να γίνεις «μαιτρ του οίνου», το χύμα κρασί, την τέχνη της καλοπέρασης και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένας μικρός σοκολατί θεούλης, ο Kakau, ανοίγει σε λίγες ημέρες στο Παγκράτι. Επισκεφτήκαμε το νέο παρασκευαστήριο-μαγαζί πρώτοι, και πήραμε μυρωδιά από αυθεντική σοκολάτα με fairtrade πρώτες ύλες -και έμπνευση- από τη Λατινική Αμερική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι μόδες πάνε και έρχονται στην εστιατορική σκηνή, απλώς όπως συμβαίνει με όλες τις μόδες, μέχρι να φτάσουν στη μάζα, έχουν ξεπεραστεί από την ελίτ. Πιστέψτε μας, ξέρουμε τι τρώνε και τι δεν προτιμούν πια οι ψαγμένοι συνδαιτημόνες. Να μας συγχωρεί το λάδι τρούφας αλλά ήρθε η ώρα να χωρίσουμε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κάποια μετράνε πάνω από 100 χρόνια ζωής. Άλλα σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τις παραδοσιακές συνταγές τους και το αναλλοίωτο design τους. Ενώ όλα θυμίζουν μια Αθήνα που πολλοί από εμάς δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Αυτά είναι τα στέκια που δεν θα «πεθάνουν» ποτέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro