Η φετινή τελετή απονομής είχε άρωμα, χρώμα, γεύση από τον πολιτισμό των Maya.

Η Πόλη του Μεξικού είναι από τις πολυπληθέστερες πρωτεύουσες του κόσμου. Είναι αυτό που περιγράφει η λέξη χαοτική. Είναι η πόλη που για τέσσερις μέρες κινήθηκε στο ρυθμό της παγκόσμιας bartending σκηνής, στο ρυθμό του World Class. Μια γιορτή που τελείωσε χθες το βραδύ με εντυπωσιακό τρόπο -όπως πάντα- αναδεικνύοντας τον “bartender of the year” που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήταν γένους θηλυκού: Την Kaitlyn Stewart από τον Καναδά.

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά. O διαγωνισμός WORLD CLASS Bartender of the Year είναι ο μεγαλύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν ήδη συμμετάσχει παραπάνω από 10,000 bartenders από 57 χώρες. 55 από αυτούς, μετά από την πρόκριση τους στον τοπικό διαγωνισμό της χώρας που εκπροσωπούν, συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Μεξικό την Κυριακή 20 Αυγούστου, με σκοπό να διεκδικήσουν τον κορυφαίο τίτλο στο χώρο. Χθες, η σκληρή μάχη στο ρινγκ του Lucha Libre ανέδειξε τους καλύτερους 4 υποψηφίους που προκρίθηκαν στην τελική δοκιμασία, στην οποία έπρεπε να επιδείξουν τις γνώσεις και τη δημιουργικότητα τους για τη δημιουργία κλασσικών και signature serves.

Η φετινή νικήτρια Kaitlyn Stewart από τον Καναδά, με φόντο το φωτισμένο patio του Colegio de San Ignacio de Loya Vizcaínas.

Λίγο μετά τις εννέα το βράδυ της Παρασκευής, οι πόρτες του Colegio de San Ignacio de Loya Vizcaínas, ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Πόλης του Μεξικού, άνοιξαν για να υποδεχθούν τους 800 καλεσμένους. Στο εσωτερικό patio είχαν στηθεί τέσσερα pop up bars εμπνευσμένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: νερό, αέρας, φωτιά και γη. Κάτω λοιπόν από τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και χορών των Μάγια, ο Spike Marchant μαζί με την περσινή νικήτρια, την Γαλλίδα Jennifer Le Nechet ανακοίνωσαν τη φετινή, «θορυβώδη» νικήτρια με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο.

Στην πιο σκληρή δοκιμασία όπου έπρεπε να ετοιμάσει έξι κλασικά κοκτέιλ σε ισάριθμα λεπτά, η νικήτρια όχι μόνο ήταν εντός χρόνου, αλλά πρόλαβε να ετοιμάσει και ένα δικό της για να το πιεί μαζί με τους κριτές.

Η Kaitlyn που στην τελική δοκιμασία των «Los elementos» κατάφερε να εντυπωσιάσει τους κριτές και να ξεπεράσει τους συναδέλφους της από την Τουρκία, την Δανία και την Αυστραλία, είχε μια δυναμική παρουσία από την αρχή του World Class. Σταθερή και ακριβής στις παρουσιάσεις της, έδινε την αίσθηση ότι στέκεται γερά πίσω από την μπάρα χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησής. Δεν ήταν τυχαίο ότι στην πιο σκληρή δοκιμασία «La lucha de los diez» στην οποία έπρεπε να ετοιμάσει σε έξι λεπτά έξι κλασικά κοκτέιλ, όχι μόνο ήταν εντός χρόνου, αλλά πρόλαβε να ετοιμάσει και ένα δικό της για να το πιεί μαζί με τους κριτές.

Η Καναδέζα νικήτρια Kaitlyn Stewart λίγο μετά την ανακοίνωση, μπήκε στο Hall of Fame μαζί με τους προηγούμενους νικητές του World Class. Δεύτερος από αριστερά o Τέλης Παπαδόπουλος, παγκόσμιος νικητής του World Class το 2009.

Αναμφίβολα το φετινό World Class είχε μεγάλες ανατροπές, , αρκετό θέαμα και οικολογική συνείδηση. Το Mex-Eco challenge έβαλε τους διαγωνιζόμενους να προτείνουν λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας ή τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον δημιουργώντας φυσικά ένα κοκτέιλ. Ο φετινός διαγωνισμός τους έβαλε επίσης να μπουν στην κουζίνα και να μαγειρέψουν με τοπικά προϊόντα στο Heat of the moment αλλά και να κάνουν την δική τους πρόταση για εύκολα και γρήγορα ποτά στο σπίτι, στην ενότητα Cocktails at home.

Είχε επίσης μια πραγματική lucha (μάχη) σε ρινγκ (!) όπως προαναφέραμε, τόσο ανάμεσα στους δέκα καλύτερους bartender όσο και με luchadores (παλαιστές) να προσφέρουν ένα εντυπωσιακό και διασκεδαστικό θέαμα. Οι εκπλήξεις δεν περιορίστηκαν στο ρίνγκ. Ακόμα μια γυναίκα, εκπροσωπόντας το Μεξικό, κατάφερε να περάσει στους δέκα καλύτερους. Ενώ ένας Ισπανός bartender που εκπροσωπούσε την Δανία, έφτασε μέχρι την τελική τετράδα.

Ο Πάνος Κανατσούλης κατά την διάρκεια της δοκιμασίας Cocktail at Home, σερβίροντας το Aegean Bloody Mary σε κονσερβοκούτια από ντοματοπελτέ Kyknos.

Αξιοθαύμαστη ήταν επίσης η προσπάθεια της Σουηδέζας διαγωνιζόμενης που έφτασε στο Μεξικό χωρίς τη βαλίτσα της και αναγκάστηκε να στήσει από την αρχή όλα τα ποτά και τα συστατικά της και να συμμετάσχει στις πρώτες δοκιμασίες χωρίς τον εξοπλισμό της. Παρόλα αυτά κατόρθωσε να μπει στην δεκάδα, πράγμα που δυστυχώς δεν πέτυχε ο “δικός μας” Πάνος Κανατσούλης μιας και έμεινε μια ανάσα εκτός δεκάδας. Ο Πάνος έδωσε τον καλύτερο εαυτό του πραγματοποιώντας ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και αφήνοντας πολλές καλές εντυπώσεις σε κριτές και κοινό. Τα ποτά που δημιούργησε και για τις τέσσερες δοκιμασίες αντανακλούσαν το πάθος του, την δυναμική του προσωπικότητα αλλά και την ευρηματικότητα που τον διακρίνει.

Στην ενότητα Heat of the moment ο Πάνος παρουσίασε το Alma Αrdiente ένα ποτό βασισμένο σε πολλές τεχνικές και δύσκολους συνδυασμούς υλικών που σαν βάση του είχε την τεκίλα. Στην «οικολογική» κατηγορία Mex-eco η Herencia – κληρονομιά στα ελληνικά- ήταν βασισμένη στην ιδέα της βιωσιμότητας με τη φυσική ζύμωση των υλικών που περιείχε μαζί με βρώσιμο λευκό άργιλο (!) και Cardhu 12 ετών. Στην τρίτη δοκιμασία, το Signature πότο που έφτιαξε ο Έλληνας bartender ήταν ένα long drink που ξεχείλιζε από φρεσκάδα: Gin, cordial μέντας, bitters από κάρδαμο και γκρέιφρουτ μαζί με σπιτική σόδα από mastiqua και αγγούρι, μπήκαν στο σέικερ για να σερβιριστούν μετά μαζί με μία οδοντόβουρτσα (!) με βρώσιμη οδοντόκρεμα. Τέλος, το «Aegean» Bloody Mary του Πάνου στην τελευταία δοκιμασία Cocktails Αt Home, ήταν εμπνευσμένο από τα νησιά του Αιγαίου καθώς όλα τα υλικά του προέρχονταν από αυτά.

Ραντεβού στο Βερολίνο, για το World Class 2018! Hasta luego y Viva México!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top