Χταπόδι με φάβα και καραμελωμένα κρεμμύδια, από τον Χρήστο Τζιέρα

Ένα «έξω καρδιά» πιάτο από τον σεφ του πειραιώτικου «Belle Amie», που μοσχοβολάει θάλασσα, νησιά και καλοκαίρι.

 

«Διαλέξτε μια φάβα Ονομασίας Προέλευσης, κατά προτίμηση Σαντορίνης ή Φενεού», συμβουλεύει ο σεφ. (Φωτογραφία: Κατερίνα Γκιώνη)

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. χταπόδι σε πλοκάμια
100 ml. ξύδι λευκό
50 ml. ξύδι μπαλσάμικο
5-6 κόκκους πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
100 ml. Πόρτο
20 γρ. καστανή ζάχαρη
20 γρ. βούτυρο
20 ml. ελαιόλαδο
1/2 κιλό μικρά κρεμμύδια
120 γρ. φάβα

Υλικά για τη φάβα

1/2 κιλό φάβα
1 ολόκληρο κρεμμύδι ξερό
300 ml. ζωμό λαχανικών
1 καρότο
80 ml. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
μερικά καππαρόφυλλα Σαντορίνης
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
αλάτι
πιπέρι

Φάβα – Εκτέλεση

– Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με το ζωμό λαχανικών και νερό μέχρι να τη σκεπάσει, συν ένα δάχτυλο πιο πάνω.
– Προσθέτουμε ένα καρότο και ένα κρεμμύδι.
– Τα βράζουμε όλα μαζί και, αρχίζοντας το βράσιμο, με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τους αφρούς.
– Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
– Μετά από μισή ώρα, που το μείγμα θα έχει χυλώσει, το βγάζουμε από τη φωτιά.
– Σε ένα μικρό μπλέντερ κάνουμε τη φάβα πουρέ.
– Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
– Σερβίρουμε αφού κρυώσει με καππαρόφυλλα Σαντορίνης, πάπρικα, ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και έξτρα λεμόνι αν επιθυμούμε.

Το πιάτο – Εκτέλεση

– Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα πλοκάμια του χταποδιού για 2-3 λεπτά.
– Τα σβήνουμε με το λευκό ξύδι.
– Ρίχνουμε τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού.
– Κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά.
– Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε να βράσουν σε ένα κατσαρολάκι με το Πόρτο και την καστανή ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν.
– Σε ένα τηγάνι με το βούτυρο σωτάρουμε ελαφρά τα πλοκάμια του χταποδιού μαζί με τα κρεμμυδάκια, αφού τα έχουμε στραγγίσει.
– Σβήνουμε με το μπαλσάμικο και λίγο από τη σάλτσα των κρεμμυδιών και αφήνουμε να γλασάρουν για 1-2 λεπτά.
– Κόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού σε ροδέλες ή κατά μήκος, ανάλογα με το πάχος του χταποδιού.
– Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τη φάβα.

Tip1: Για καλύτερη γεύση στη φάβα μπορείτε να τη βράσετε σε ζωμό λαχανικών ή ζωμό κοτόπουλου.

Tip2: Εναλλακτικά, αντί για Πόρτο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Vinsanto Σαντορίνης.

 

//Ο Χρήστος Τζιέρας είναι ο επιβλέπων σεφ των εστιατορίων «Belle Amie» (Αγγ. Μεταξά 11, Πειραιάς, τηλ. 210 4175740), «Piu Verde (Στρ. Αλ. Παπάγου & 8ης Μεραρχίας, Άλσος Παπάγου, τηλ. 210 6546185) και «Pizzoteca» (Πειραιάς και Ν. Σμύρνη).

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 συνταγές των σεφ με σαρδέλες

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ανακαλύπτοντας έναν άλλο κόσμο νοστιμιάς και υγείας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένα ολοήμερο καφέ - μπαρ - φαγάδικο που δικαιολογεί τη θέση του μέσα σε ένα ίδρυμα τεχνών φέρνοντας έναν ευρωπαϊκό, αρτίστικο αέρα στην πόλη. Με ελληνικές γεύσεις από ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών. Ένα opening με γούστο και άποψη.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

O αινιγματικός κουζινογράφος ονόματι Remy «προσγειώνεται» στα δυτικά προάστια και στο τραπέζι του Basegrill που πάει το ζήτημα «κρέας» σε άλλο επίπεδο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το γνωστό μπαρ στη στοά της οδού Κολοκοτρώνη 59Β αποφάσισε να... τιμήσει το όνομά του και φέτος, καθώς μεταμορφώθηκε σε ένα μικρό χριστουγεννιάτικο παραμυθένιο δάσος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro