Παραδοσιακά ζυμαρικά, σιουφιχτά, με κολοκυθάκι, ντομάτα και φέτα. Ένα ελαφρύ και νόστιμο πιάτο.

Παραδοσιακά “σκιουφιχτά” ζυμαρικά, με κολοκυθάκι, ντομάτα, φέτα και δυόσμο. Ένα ελαφρύ, νόστιμο πιάτο.

Είναι ωραίο να μαθαίνεις και να βλέπεις πώς μερικά μαγαζιά εξελίσσονται, προς το καλύτερο βέβαια, μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η «Υδρία» στην Πλάκα. Ξεκίνησε το 1993 ως all day café και δημιούργησε πιάτσα στη γύρω περιοχή της πλατείας Αγοράς. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έγινε στέκι για καφέ και χάζι. Κάθε χρόνο όμως, υποβαθμίζονταν, όπως και η γύρω περιοχή.

Φέτος, αλλάζει ρότα. Αντί να σερβίρει μόνο καφέ και φτωχά κρύα πιάτα, προσφέρει μια πολύ καλή εκδοχή της ελληνική κουζίνας. Σε αυτό βοήθησε και ο βραβευμένος chef Γιάννης Σολάκης, ο οποίος και ανέλαβε τα ηνία.

Το εσωτερικό του μαγαζιού παραμένει το ίδιο ζεστό όπως και πριν, με προσεγμένο φωτισμό να λούζει το χώρο και την παραδοσιακή πέτρα να συνδυάζεται με το διακοσμητικό τούβλο σε ένα αρκετά “κουλτουρέ”, ζεστό πάντρεμα.

Στο εσωτερικού του εστιατορίου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η πέτρα, ενώ τα φωτιστικά σίγουρα θα σου τραβίξουν την προσοχή.

Στο εσωτερικού του εστιατορίου, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η πέτρα, ενώ τα φωτιστικά τραβούν την προσοχή.

Όση ώρα χάζευα τον κατάλογο, του οποίου όλα τα πιάτα αποτελούνται από ελληνικά και μόνο προϊόντα, αργοπίνοντας το κρασί μου, ήρθε μια ποικιλία από τυριά και αλλαντικά: τρυφερό προσούτο Ευρυτανίας, γευστική λούζα Μυκόνου, ελαφρώς πικάντικό σαλάμι Λευκάδας, απαλή γραβιέρα Κρήτης, καπνιστό μετσοβόνε και δυνατή φέτα Ηπείρου. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με μια γλυκιά μαρμελάδα ντομάτας -σαν ελληνικό τσάτνεϊ- που έδενε αρμονικά τις γεύσεις.

Δεν μιλάμε για μια ακόμα «τουριστική» εκδοχή της κουζίνας μας, αλλά για μια προσεγμένη “Nouveau Grec” προσπάθεια που έλειπε από την περιοχή.

Η ελαφριά, αλλά με έντονη, γεμάτη γεύση, βελούδινη φάβα, τα κριτσανιστά πιτάκια Καισαρείας με παστουρμά (δεν είχαν ίχνος λαδιού) και η τραγανή στριφτή τυρόπιτα με φέτα, λιαστή ντομάτα και άνηθο, που «έσπαγε» κάνοντας εντυπωσιακό θόρυβο, πέρασαν από το τραπέζι μου. Κι ακόμα, αβγά μάτια με καβουρμά πάνω σε τριμμένες τηγανητές πατάτες (τόσο λεπτές που έμοιαζαν με φύκια) και ένα γλυκοφάγωτο σαγανάκι φορμαέλας με ντομάτα και παστουρμά.

Τα πιτάκια Καισαρείας με παστουρμά, δεν έχουν ίχνος λαδιού και είναι απολαυστικά τραγανά.

Τα πιτάκια Καισαρείας με παστουρμά, δεν έχουν ίχνος λαδιού και είναι απολαυστικά τραγανά.

Αντί για επιδόρπιο, δοκίμασα τα δύο πιάτα που είχα βάλει στο μάτι από την αρχή: το τραχανότο και τα σκιουφιχτά. Δυνατή γεύση μανιταριών με λαχανικά και ανθότυρο με όμορφα χυλωμένο -σα ριζότο- τραχανά. Όσο για τα παραδοσιακά σκιουφιχτά, με κολοκυθάκι, ντομάτα και φέτα, με «πολιόρκησαν» με τη μυρωδιά τους από δυόσμο.

Δεν μιλάμε για μια ακόμα «τουριστική» εκδοχή της κουζίνας μας, αλλά για μια προσεγμένη “Nouveau Grec” προσπάθεια που έλειπε από την περιοχή. Και μάλιστα προς €20 το πολύ το άτομο.

//«Υδρία», Aδριανού 68, Πλάκα, τηλ. 2103251667.

 

Διαβάστε ακόμα: H Χρύσα επέστρεψε στα Πετράλωνα. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top