Μην κοιτάτε την έκφραση του Hugh Jackman στο Wolverine. Λίγο παγωμένο νερό κάνει καλό.

Ψυχρολουσία. Και μόνο που γράφεις τη λέξη κάτι έντονο διαπερνάει τη σπονδυλική σου στήλη. Ένας πίδακας παγωμένου νερού που σε τυλίγει με την επιθετική του δύναμη. Εντάξει, δεν θέλει και πολλή σκέψη: οι περισσότεροι προτιμούμε το ζεστό νερό – στη χειρότερη, το χλιαρό. Ποιος μπορεί να δέχεται με ευχαρίστηση το παγωμένο νερό πάνω του; Εκτός κι αν είναι χειμερινός κολυμβητής.

Κι όμως, αυτό που φαίνεται ευχάριστο δεν είναι απαραίτητα και ωφέλιμο. Ειδικά αν πρόκειται για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών μας. Στην πραγματικότητα, το ζεστό νερό άλλο δεν κάνει από το να παραβιάζει την ισορροπία της υγρασίας στο δέρμα μας αφήνοντας έτσι το σώμα μας ευάλωτο σε όλα τα είδη ξηρότητας – ειδικά αν ερχόμαστε σε επαφή μαζί του πολύ συχνά.

«Η ψυχρές θερμοκρασίες μειώνουν την απώλεια νερού στην επιδερμίδα μας, συμβάλλοντας στην καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος».

Από την άλλη, δεν μπορεί να είναι ιδανική λύση να ξυπνάει κανείς κάθε πρωί και υποβάλλει τον εαυτό του σε ένα εκούσιο βασανιστήριο περιλούζοντάς τον με κύματα παγωμένου νερού. Προφανώς και δεν ακούγεται πολύ καλό αυτό. Υπάρχει, όμως, ένας σχετικός συνδυασμός που μπορεί να αποδειχθεί ασφαλής και ουσιαστικός.

Τι κάνουμε; Πρώτα απ’ όλα ένα ωραίο ζεστό ντους και στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω μιας ένα σύντομο ρεύμα παγωμένου νερού. Αυτό θα βοηθήσει να «κλειδώσουμε» την υγρασία στο σώμα μας, θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματός μας και θα ενισχύσει αρκετά το δέρμα και τα μαλλιά μας. Νομίζετε πως είναι ένα ακόμη γιατροσόφι από τα πολλά που κυκλοφορούν τριγύρω και μας βάζουν στη διαδικασία να κάνουμε το ένα και το άλλο δίχως τέλος και αρχή; Δεν είναι έτσι ακριβώς.

Ο Δρ. Τέρενς Κίνι του Ινστιτούτου Δερματολογικής Χειρουργικής Laser της Ουάσινγκτον μιλώντας στο GQ, σημείωσε πως υπάρχει επιστημονική βάση σ’ αυτό το καθημερινό «πείραμα». Θεωρεί το ζήτημα της υγρασίας του σώματός μας δεν είναι αμελητέο. «Η ψυχρές θερμοκρασίες μειώνουν την απώλεια νερού στην επιδερμίδα μας, συμβάλλοντας στην καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος».

Τούτο, σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι, όντως, το ψυχρό νερό συμβάλλει στο να διατηρούμε την απαραίτητη υγρασία στο δέρμα μας και την κρατάει δεσμευμένη μέσα μας αντί να εξατμίζεται στον αέρα. Και συνεχίζει: «Επίσης, το παγωμένο νερό μειώνει την ευαισθησία του δέρματός μας σε διάφορους ερεθισμούς». Ειδικά αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει και για τα παιδιά μας – πολύ περισσότερο εκείνα που έχουν υπερευαίσθητο δέρμα. Κάπως έτσι μειώνεται η «δράση» ή η εμφάνιση διάφορων εκζεμάτων.

Επιπροσθέτως, σημαντική είναι και η κυκλοφορία του αίματος. Κατά τον κ. Κίνι: «Το παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει τη συστολή των επιφανειακών αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που μπορεί να είναι επωφελές για εκείνους που είναι επιρρεπείς σε εξάψεις ή έχουν προβλήματα ακμής. Λόγω της μειωμένης ερυθρότητας του προσώπου, το χρώμα του δέρματός μας φαίνεται σημαντικά βελτιωμένο».

«Υπάρχουν μερικές μελέτες, που δείχνουν ότι το κρύο νερό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, μας ξυπνάει και βελτιώνει τη διάθεσή μας».

Εδώ, όμως, δεν πρόκειται για οπτικό εφέ, αλλά για την ουσιαστική συμβολή του κρύου νερού στη γενική κυκλοφορία του αίματος, καθώς ανακατευθύνει τη ροή του αίματος στα αγγεία βαθιάς αιμάτωσης. Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κίνι βοηθάει άμεσα τη ροή του αίματος προς την καρδιά. «Αυτή η βελτιωμένη απόδοση του αίματος μπορεί να βοηθήσει το μεταβολισμό και την επεξεργασία των αποβλήτων του οργανισμού», συμπληρώνει.

Αλλά δεν είναι μόνο το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία που επηρεάζονται. «Υπάρχουν μερικές μελέτες, που δείχνουν ότι το κρύο νερό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, μας ξυπνάει, βελτιώνει τη διάθεσή μας και αυξάνει τη συγκέντρωση του ”καφέ λίπους” που είναι το… καλό λίπος που καίει θερμίδες και ενέργεια για να παράγει θερμότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Κίνι.

Προσοχή, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε στο μπάνιο, στρέφουμε το ακροφύσιο κατά πάνω μας και αφηνόμαστε στην ψυχρολουσία. Πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες οδηγίες ασφαλείας. Το κρύο νερό δεν πρέπει να είναι υπερβολικά κρύο προς αποφυγή διάφορων τραυματισμών. Επίσης, δεν πρέπει να ξεπερνάει η διαδικασία τα 2-5 λεπτά. Αλλιώς, θα γίνετε χιονάνθρωποι. Και δεν λέει…

 

Διαβάστε ακόμα: Απόστολος Χρήστου, «η κολύμβηση δεν είναι εμπορική γιατί δεν έχει μπάλα».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top