Granello: μια νέα μίνι πιτσαρία στην καρδιά της Αθήνας

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kyranis Architects ανέλαβε να μεταμορφώσει έναν μικρό χώρο στο Σύνταγμα σε σύγχρονο παρασκευαστήριο pizza-bar. Το αποτέλεσμα ελκύει το μάτι και προκαλεί τους γευστικούς κάλυκες.

 

Ο χώρος μοιάζει σαν «βαγονέτο».

Το κέντρο της Αθήνας είναι ωραίο. Όχι μόνο τώρα τον Αύγουστο. Γενικά είναι ωραίο. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, ειδικά αν δεν τα συνδυάζεις με τις ανάγκες της δουλειάς. Βλέπεις κόσμο, κρυφοκοιτάς τις βιτρίνες, χαζεύεις την κίνηση, σταματάς να φας κάτι στα πρόχειρα.

Σταματάς κάπου να φας στα πρόχειρα; Χμ, εδώ θέλει σκέψη. Η πληθώρα είναι δεδομένη, αλλά αυτό δεν εγγυάται και την ποιότητα. Το street food δεν πρέπει να σημαίνει κάτι προχειροφτιαγμένο, αλλά κάτι γρήγορο που να συνδυάζει κάποια στάνταρ ποιότητας.

Οφείλει να είναι μια μικρή δόση φαγητού που δεν θα σε τονώσει έτσι ώστε να συνεχίσεις τη βόλτα σου κι όχι να σου χαλάσει τη διάθεση. Άρα, χρειάζεται σκέψη και καλή επιλογή.

Πρόσφατα στην Περικλέους, στο Σύνταγμα, άνοιξε η πιτσερία Granello. Οταν περνάς απέξω σκέφτεσαι πώς χώρεσε ένα ολόκληρο μαγαζί σε τόσο μικρό χώρο; Κι όμως, το minina γίνεται maxima αν μπορείς να προσφέρεις σωστό αποτέλεσμα. Σχεδιαστικά οι αρχιτέκτονες του γραφείου Kyranis Architects έκαναν καλή δουλειά, καθώς εκμεταλλεύτηκαν κάθε εκατοστό του προσφερόμενου χώρου και γευστικά, οι δημιουργοί της Granello εφάρμοσαν τη λογική «ίδιο, αλλά διαφορετικό».

Στην Granello θα φάτε αυθεντική ιταλική πίτσα (από τη σελίδα του μαγαζιού στο Facebook).

Όντως, πίτσα βρίσκεις παντού πλέον. Πίτσες όμως που φτιάχνονται με τη ζύμη από φρέσκια προζύμη; Αυτό είναι ένα από τα ατού του μαγαζιού. Επίσης, τα προϊόντα που συνθέτουν κάθε πίτσα είναι επίσης φρέσκα και αγοράζονται από διαφορετικές περιοχές.

Η πιτσαρία βρίσκεται στο ισόγειο ενός διατηρητέου κτιρίου των αρχών του περασμένου αιώνα.

Ναι, έχουμε να κάνουμε με street food (μπορεί να πάρεις στο χέρι ένα κομμάτι και να το τρως περπατώντας), αλλά πόσο συχνά βρίσκει κανείς σε μαγαζιά της Αθήνας πίτσες όπως η piccante με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι, μέλι με chili και φρέσκο βασιλικό; Ή σαν την Truffa που περιέχει μανιτάρια και μαύρη αυθεντική τρούφα;

Παρατηρώντας το εσωτερικό του μαγαζιού αντιλαμβάνεσαι πως το γραφείο Kyranis Architects σχεδίασε ένα μικρό παρασκευαστήριο pizza-bar στην Αθήνα, σαν ένα διάμηκες “βαγονέτο”, το οποίο λειτουργεί ως “τοπόσημο” του καταστήματος.

Στο κέντρο της Αθήνας, στο ισόγειο ενός διατηρητέου κτιρίου των αρχών του περασμένου αιώνα, σε ένα μικρό μακρόστενο κατάστημα με επιφάνεια μόλις 42 μ2, μήκος 12,3 μ και φάρδος από 3,9 μ έως 2,4 μ που βλέπει σε μικρό πεζόδρομο, ζητήθηκε να χωροθετηθεί ένα πλήρες παρασκευαστήριο πίτσας.

Η πιτσαρία βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στο ισόγειο ενός διατηρητέου κτιρίου των αρχών του περασμένου αιώνα.

Δυο υπήρξαν οι κύριες έγνοιες των σχεδιαστών: Η προβολή της εσωτερικής δραστηριότητας στον εξωτερικό δημόσιο χώρο, μέσα από μια μικρή και δύσκολη όψη, με μηδενικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο διατηρητέο περίβλημα.

Οι αρχιτέκτονες επιμελήθηκαν έναν μικρό χώρο ενοποιώντας τον με το σύνολο του δρόμου.

Οι αρχιτέκτονες επιμελήθηκαν έναν μικρό χώρο ενοποιώντας τον με το σύνολο του δρόμου στον οποίο βρίσκεται.Η μελέτη των επιμέρους λειτουργιών σε σχέση με τις περιορισμένες δυνατότητες της υπάρχουσας συνθήκης οδήγησε την συμπύκνωση της παρέμβασης μας σε τρεις βασικές κινήσεις:

Η όλη γεωμετρία της σύνθεσης ορίζεται από τον κατακόρυφο κεντρικό άξονα του φούρνου.

Στην αντιληπτική ενοποίηση του τελικού σταδίου παρασκευής της πίτσας σε ένα διάμηκες “βαγονέτο”, το οποίο λειτουργεί ως “τοπόσημο” του καταστήματος.

Ο φούρνος παίζει κυρίαρχο ρόλο στο χώρο. Χρηστικά και χρωματικά.

Η πρωταρχική λειτουργία, δηλαδή ο ημισφαιρικός φούρνος ψησίματος και οι κατασκευές γύρω του, συνιστούν την αφετηρία. Η σύνθεση ενσωματώνει και μια επιφάνεια πάγκου για γρήγορο φαγητό. Η όλη γεωμετρία της σύνθεσης, η οποία προκύπτει ως ένας παραλληλεπίπεδος όγκος με κυλινδρική απόληξη και αναφέρεται σε πρώιμα μοντερνιστικά πρότυπα, ορίζεται από τον κατακόρυφο κεντρικό άξονα του φούρνου.

Ο άξονας αυτός οδηγεί τις υπόλοιπες καμπύλες γραμμές και επιφάνειες, ενώ συμπληρώνεται από τον διαμήκη άξονα του πάγκου σερβιρίσματος που εσωκλείει βοηθητικές χρήσεις. Καθ’ ύψος, το “βαγονέτο” ολοκληρώνει την υπόσταση της γεωμετρίας του με αυτόφωτη οροφή που προβάλει στην μεγάλη διάσταση του χώρου, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στο μικρό πεζόδρομο της Περικλέους.

Ιδιαίτερη αισθητική μέσα και έξω από το μαγαζί.

Χρωματικά, στην όλη σύνθεση η οροφή και το δάπεδο υποβαθμίζονται πίσω από ένα σκούρο γκρι χρώμα. Έτσι, αναδεικνύεται η λευκότητα των χώρων παρασκευής και του πάγκου – οι οποίοι επενδύονται με λευκό πλακάκι, λευκή λάκα και υπόλευκο μάρμαρο – καθώς και η “θερμότητα” των ψηφίδων του φούρνου, που επιχειρεί έναν διάλογο με τον αριστερό τοίχο και με τα προϋφιστάμενα παλαιά του τούβλα.

 

Φωτογραφίες: Ξανθινάκης Γιώργος
⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

 

//ΙΝFO
Granello Pizza, Περικλέους 18, Σύνταγμα

 

Διαβάστε ακόμα: Nέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης – μια φουτουριστική πρόταση.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο γνωστός σεφ μάς συστήνει το νέο του «παιδί» που άνοιξε πρόσφατα στο Χαλάνδρι. Ένα μαγαζί όπου υμνεί τον ραφιναρισμένο καφέ Taf, την υγιεινή διατροφή και φιλοδοξεί να γίνει το στέκι των vegans και των χορτοφάγων.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro