Η ανεμπόδιστη θέα είναι ένα από τα προνόμια του κτίσματος.

    Το Ιssa Megaron project που σχεδιάστηκε από την Proach, ασχολείται με τα ερωτήματα σχετικά με το πλαίσιο των ορίων που μπορεί κανείς να τα διαβάσει ως «κενό» κι άλλοτε ως ανυπαρξία ή εξαπάτηση.

    Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί μια προσωρινή οικογενειακή κατοικία σε μια περιοχή χωρίς υποδομή, η οποία παράλληλα θα ικανοποιούσε πλήρως τις ανάγκες των ιδιοκτητών. «Με δεδομένο ότι το πνεύμα του τόπου δεν είναι μόνο κροατικό, ένα νησί στο Vis, αλλά κυρίως Μεσογειακό, έγινε μια νέα ερμηνεία των πέτρινων στεγνών τοιχωμάτων κι έτσι δημιουργήθηκε μια καινούργια αγροτική, ανθρώπινη τοπογραφία χρησιμοποιώντας απλές τεχνολογίες κατασκευών», αναφέρουν οι αρχιτέκτονες.

    Από μακριά μοιάζει με καταφύγιο.

    Το σπίτι μοιάζει με όγκο που σκάφτηκε ή με τεχνητό σπήλαιο, ενώ θυμίζει και πρωτόγονο καταφύγιο. Αποτελείται από δύο επίπεδα: υπνοδωμάτια  και καθιστικό στον πρώτο όροφο και στον κάτω όροφο κουζίνα/τραπεζαρία με ελεύθερη πρόσβαση στο deck της πισίνας και στις καλυμμένες και ακάλυπτες βεράντες που την πλαισιώνουν. Ολα τα δομικά στοιχεία είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα.

    Ο βιώσιμος σχεδιασμός αποδείχθηκε ότι ήταν η μόνη λύση για την ολοκλήρωση του έργου.

    Η πλήρης έλλειψη υποδομών και γενικά η μη προσβασιμότητα του χώρου σημαίνει η αυτάρκεια που διαθέτει η οικία είναι ένα προνόμιο – φυσική ψύξη και εξαερισμός, εκμετάλλευση του βρόχινου νερού, ηλιακοί συλλέκτες, αλλά και περίτεχνοι τρόποι εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Ολα αυτά δίνουν τη δυνατότητα να μπορεί να λειτουργήσει ο χώρος ως κατοικία, αλλά και χώρος εργασίας.

    Η οικία είναι απόλυτα ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον.

    Ο βιώσιμος σχεδιασμός αποδείχθηκε ότι ήταν η μόνη λύση για την ολοκλήρωση του έργου, η οποία περιλαμβάνει την αξιοπιστία του έργου, τα χαμηλά κόστη, την εκπλήρωση των αναγκών των χρηστών του σπιτιού, τα πολεοδομικά της τοπικής διοίκησης, αλλά και τις απαιτήσεις της αρχιτεκτονικής έκφρασης.

    Λιτές γραμμές και δωρική αισθητική.

    Ο σχεδιασμός που προκύπτει από τέτοιες συνθήκες είναι διακριτικός και λεπτός, ενώ δημιουργεί μια συμβίωση της νέας και παλαιάς πέτρινης τοπογραφίας. Η καινονομία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει να κάνει με την επανένταξη απλών παραδοσιακών τεχνικών κατασκευής, χαρακτηριστικών της Μεσογείου, κάτι που σε περιόδους υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική, είναι ξεχασμένες και εγκαταλειμμένες. Στην πραγματικότητα, όμως, ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

    Η οικία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μη επιθετικής επέμβασης στο φυσικό τοπίο.

    Το Issa Megaron, είναι ένα απτό παράδειγμα βιώσιμης κατασκευής και παραγωγής σε μέρη χωρίς πληθυσμό και με σημάδια εγκατάλειψης – όχι μόνο στην Κροατία, αλλά γενικότερα στη Μεσόγειο. Τα διαθέσιμα υλικά, τα οποία είναι εύκολο να τα βρει κανείς και είναι ανανεώσιμα, εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος μεταφοράς και εργασίας. Το ξύλο χρησιμοποιήθηκε στο deck της νότιας βεράντας, καθώς ως υλικό έχει εξαιρετικά χαμηλή αγωγιμότητα θερμότητας, καθιστώντας το την πιο ευχάριστη επιφάνειας της πισίνας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Το σπίτι διαθέτει 100% ενεργειακή αυτονομία.

    Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν παραδοσιακές τεχνικές της Μεσογείου για την κατασκευή της οικίας.

    Έχει προβλεφθεί ανακύκλωση του βρόχινου νερού για οικιακή χρήση.

    Εχει χρησιμοποιηθεί το σύστημα CSP για τη συλλογή θερμότητες και την παροχή ζεστού νερού, ενώ φωτοβολταϊκά συστήματα παρέχουν ηλεκτρισμό. Υπάρχει, επίσης, ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας λόγω του βιοκλιματικού σχεδιασμού ως προς τον αερισμό και την ψύξη. Έχει προβλεφθεί ανακύκλωση του βρόχινου νερού για οικιακή χρήση, με τη βοήθεια φυσικών φίλτρων (βοηθάει σε αυτό η κλίση του εδάφους).

    Λεπτομέρεια από το πολυεπίπεδο κτίσμα και την εξωτερική πισίνα.

    Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι συμβατά με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Ως εκ τούτου, εξασφαλίζουν την μακροζωία της κατασκευής, αλλά και την ελάχιστη ανάγκη συντήρησής της.

     

    Photos: Miljenko Bernfest, Damir Fabijanić
    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

     

    Διαβάστε ακόμα: Ergon Ikos Dassia, φρέσκο ελληνικό ντιζάιν στην Κέρκυρα.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top