Q&A

Ξεβαμμένο ή πιο σκούρο. Σε στενή ή φαρδιά γραμμή. Το σίγουρο είναι ότι η αγορά ενός τζην δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται (Pepe Jeans).

Στη ζωή, υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: εκείνοι που φοράνε τζην και οι υπόλοιποι που φοράνε τζην. Σε μια πρώτη ματιά, τα δύο είδη δεν διαφέρουν και πολύ. Ωστόσο, οι πρώτοι φοράνε κάτι που διάλεξαν με προσοχή και οι έτεροι στράφηκαν στο πανέρι.

Το ωραίο με το τζην είναι ότι μοιάζει με ρολόι. Μπορεί αυτό που φοράς να είναι έξοχο, σπάνιο, να είσαι περήφανος γι’ αυτό, χωρίς κανείς να το παίρνει είδηση. Ο γαλαξίας έχει τόσα αστέρια που χρειάζεσαι πυξίδα.

Yπάρχουν 5 βασικά χρώματα: το raw jean (ακατέργαστο), το ξεβαμμένο, το γκρι, το μαύρο και το λευκό. Κάθε χρώμα έχει τις ιδιαιτερότητές του. Ένα λευκό τζην είναι σούπερ για το καλοκαίρι (γιατί όχι και το χειμώνα), αλλά πρέπει να ξέρεις πώς θα το συνδυάσεις. Οι Ιταλοί τα καταφέρνουν καλά σ’ αυτό.

Το μαύρο τζην παραπέμπει σ’ ένα στυλάκι bad boy/rock. Αν φορεθεί σωστά, μ’ ένα απλό T-shirt π.χ. και μποτάκια, προσθέτει σε αρρενωπότητα.

Μια προσφιλής εναλλακτική είναι το ξεβαμμένο τζην. Όμως, εκτός κι αν το σηκώνει η τσέπη μας, οι περισσότερες μάρκες δίνουν μια όχι και τόσο φυσική απόχρωση στο ξέβαμμα. Χώρια ότι χρησιμοποιούν τεχνικές συχνά ανθυγιεινές τόσο για το ύφασμα όσο και για σας και τους εργάτες. Ευτυχώς, νέες τεχνολογίες έχουν σκάσει μύτη.

Το ιδανικό θα ήταν να πάτε ν’ αγοράσετε ένα γκρίζο και δύο raw jeans, ώστε να κάνετε rotation και να τα φθείρετε λιγότερο.

Γι’ αυτό, το καλύτερο μακράν είναι να αγοράσουμε ένα τζην στο φυσικό του χρώμα και να μην το βγάζουμε από πάνω μας. Έτσι, με το χρόνο, θ’ αποκαλύψει την ψυχή του. Θα γίνει μοναδικό. Γι’ αυτό κι ένα ωραία ξεβαμμένο τζην vintage χαίρει μεγάλης εκτίμησης ακόμα και σε δημοπρασίες.

H… Rolls Royce των jeans, τα Marco Pescarolo που φέρνει στην Ελλάδα το Mah Jong.

Ωστόσο, οι τρεις παραπάνω τύποι δεν κάνουν για κάθε περίσταση και καμιά φορά σε δυσκολεύουν. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη λύση είναι να διαλέξετε ένα raw blue jean κι ένα γκρι. Το ακατέργαστο τζην είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, πέρα από το σκύλο, και βολεύει. Επιπλέον, γερνάει όμορφα. Είτε με πουκάμισο και derbys είτε με μακό και ελβιέλες, δείχνεις τζιτζί. Το γκρίζο έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, με το πλεονέκτημα να χαρίζει περισσότερη φωτεινότητα στο look. Συνεπώς, το ιδανικό θα ήταν να πάτε ν’ αγοράσετε ένα γκρίζο και δύο raw jeans, ώστε να κάνετε rotation και να τα φθείρετε λιγότερο.

Σε ό,τι τώρα αφορά το κόψιμο. Κι εδώ, υπάρχει πλήθος επιλογών. Αλλά γρήγορα καταλαβαίνεις πως μόνο 2-3 είναι της προκοπής. Η εξής μία: η ίσια γραμμή. Εντωμεταξύ, έχεις ψωνίσει ένα σωρό από σβέρκο. Οι άλλες είναι η straight, η tapered και η semi-slim. Για άντρες με μακριά κανιά, η τρίτη είναι ό,τι πρέπει. Οι μπρατσωμένοι μπορούν να στραφούν στη δεύτερη. Τέλος, εκείνοι με ψωμωμένα πόδια να προτιμήσουν την πρώτη.

Ερχόμαστε τώρα στο ερώτημα που είναι όλα τα λεφτά: Πρέπει το ύφασμα του τζην μας να είναι selvedge ντε και καλά; Κατ’ αρχάς, να συμφωνήσουμε στο τι εστί «selvedge», το οποίο αναγνωρίζουμε από το κόκκινο γαζί (ή άλλο χρώμα) που διατρέχει το μπατζάκι από το μέσα μέρος.

Skinny Fit Jeans της A.P.C. (apc.fr).

Ένα τζην φτιάχνεται από denim. Το όλο ζήτημα είναι η ύφανσή του. Στο κοινό ντένιμ, τα νήματα κόβονται στις άκρες τους. Στο selvedge ή ιαπωνικό ντένιμ, ένα και μόνο συνεχές νήμα υφαίνει βουστρουφηδόν. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα παντελόνι πιο γερό και με όψη «χιονισμένη». Το ένα θα ξεφτίσει, το άλλο θα κρατήσει. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από το πόσο θέλει η μάρκα να χρησιμοποιήσει τα καλύτερα υφάσματα. Υπάρχουν καλά και κακά και στις δύο περιπτώσεις. Ένα καλό τζην λάμπει σαν νά ‘ναι από μέταλλο.

To βάρος του υφάσματος μετράται σε «oz» ανά τετραγωνικό μέτρο. Καμιά σχέση με τον Μάγο του Οζ. Εδώ πρόκειται για μια αμερικανική μονάδα μέτρησης, η οποία ισούται με 28 γρ.

Ας κρατήσουμε, όμως, στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι τα τόπια ενός selvedge υφάσματος είναι πιο στενά. Οπότε ένα μέτρο απ’ αυτό έχει μικρότερη επιφάνεια από την αντίστοιχη του βιομηχανικού, εξ ου κι η μεγάλη διαφορά στην τιμή. Συν ότι απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να φτιαχτεί. Όλα εξαρτώνται από το πόσα είσαστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε.

Άλλο ένα θέμα, στο οποίο πρέπει να δίνουμε σημασία, είναι το βάρος ενός υφάσματος, άρα και το πάχος του. Αυτό μετράται σε «oz» ανά τετραγωνικό μέτρο. Καμιά σχέση με τον Μάγο του Οζ. Εδώ πρόκειται για μια αμερικανική μονάδα μέτρησης, η οποία ισούται με 28 γρ. Αν το ύφασμα είναι μεταξύ 9 και 11 oz, μιλάμε για κάτι ελαφρύ, κατάλληλο για το θέρος. Από τα 11 ώς τα 15, μιλάμε για κάτι ενδιάμεσο παντός καιρού. Πέραν των τιμών αυτών, έχουμε να κάνουμε με ένα ύφασμα χοντρό -άρα πανάκριβο-, σκληρό και ζεστό, για πουρίστες.

Άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέχουμε: Αν το υποψήφιο προς αγορά τζην έχει τζιτζιριμίτζιρι εμφανώς ευτελή, οι πιθανότητες το ύφασμα να είναι καλής ποιότητας εξανεμίζονται. Το ίδιο ισχύει και για το αντίστροφο. Επίσης, δώστε σημασία στις ραφές που δεν πρέπει να ανοίγουν και νά ‘ναι σφικτές. Και να υπάρχουν πριτσίνια και διπλά γαζιά στα τελειώματα της τσέπης.

Εν κατακλείδι, το τζην το χρειαζόμαστε και βολεύει, οπότε είναι επένδυση που πρέπει να την ψάχνουμε κι όχι ν’ αγοράζουμε απ’ το καλάθι.

 

Διαβάστε ακόμα: Γνωρίζετε τα Silk Knots; Τα πιο cool μανικετόκουμπα είναι και τα πιο φθηνά.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top