Q&A

Το μονόγραμμα στο σημείο του μανικιού είναι κομψό διότι δεν φαίνεται, ενώ προσδίδει και μια νότα αρρενωπότητας.

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ

Σαν το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη: «Μιλημένα τα σώματα και οι βάρκες που έκρουσαν γλυκά». Όπως το ρούχο που φοράς κατάσαρκα και δηλώνει μια παρουσία. Μια συγκεκριμένη παρουσία που δεν γίνεται να προσομοιάζει με κάποια άλλη. Το ενδύματα, πολλές φορές, ίσως και λόγω της κατακλυσμιαίας δύναμης που έχει η μαζική μόδα, εστιάζουν στην ετερότητα αφήνοντας κατά μέρος το ιδιαίτερο βάρος της ταυτότητας. Δεν είσαι εσύ κι αυτό που φοράς, αλλά αυτό που φορούν όλοι.

Το μονόγραμμα στο πουκάμισο, όμως, αν το σκεφτούμε, είναι ένα από τα τελευταία «οχυρά» της ανεξαρτησίας του άντρα. Φέρει μια υπογραφή, είναι το προσωπικό trademark. Δεν γίνεται να το μπερδέψεις με το πουκάμισο κάπου άλλου. Ακόμη κι αν τα χρώματα, οι υφές, το σχέδιο ή η μάρκα είναι ίδια, αυτή η μικρή σήμανση των αρχικών συμβόλων του ονόματος κραυγάζει υπέρ της ατομικότητας. Απαιτεί και κερδίζει τον προσωπικό της χώρο.

Ο προσδιορισμός είναι ευκρινής. Δεν γίνεται αλλιώς. Το μονόγραμμα είναι ο συνδυασμός των αρχικών του ονόματος και του επωνύμου. Τοποθετείται συνήθως στην αριστερή πλευρά του πουκαμίσου, στο ύψος μεταξύ τρίτης και τέταρτης κουμπότρυπας.

Το μονόγραμμα στο πουκάμισο αν το σκεφτούμε είναι ένα από τα τελευταία «οχυρά» της ανεξαρτησίας του άντρα.

Τι κρίμα που υπάρχουν κι άλλοι, περισσότερο μαξιμαλιστές της προσωπικότητάς τους, και να τοποθετούν σε σημεία που δεν γίνεται να μην τα δεις. Αξίζει, άραγε, να το κάνεις αυτό; Ό,τι είσαι δεν χρειάζεται να κραυγάζει. Οφείλει να ακολουθεί την οδό της μετριοπάθειας για να μην εκπέσει στην μετριότητα και τον παφλασμό ενός φουσκωμένου εγώ. Η διακριτικότητα φέρει πάντα καλύτερα αποτελέσματα. Τέλος πάντων, ας συμφωνήσουμε στο προφανές: το μονόγραμμα είναι για να το βλέπει μόνο ο κάτοχος κι όχι να γίνεται παντιέρα.

Μπορεί, τελικά, το σύνηθες σημείο του μονογράμματος να είναι στο στήθος, ενώ υπάρχει και το loud, επιδεικτικό σταμπάρισμα στην μανσέτα (απορρίπτεται ασυζητητί), ωστόσο τα δύο λιγότερο συνηθισμένα, αλλά πιο chic σημεία είναι το μπράτσο πάνω από τον αγκώνα και εκεί που βρίσκεται η σπλήνα, κάτω από το στήθος.

Το μονόγραμμα κάτω από το στήθος, στο σημείο που βρίσκεται η σπλήνα, είναι chic. Λεπτομέρεια με σημασία: στο μονόγραμμα μπορεί να μπει κι ένα μόνο αρχικό. Αίφνης, έχουμε ένα πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα, περισσότερο δηλωτικό και self effacing.

ΤΟ ΡΟΛΟΪ

Το 2018, η IWC γιόρτασε τα 150 χρόνια ύπαρξής της. Η εταιρεία με έδρα το Schaffhausen που έχει υμνήσει όσο ελάχιστες το αντρικό ρολόι, δημιούργησε 27 συλλεκτικά κομμάτια που όλα μαζί συγκρότησαν την Jubilee Collection. Σε όλα τα μοντέλα υπάρχουν αγαπημένες αναφορές για τον εορτασμό, ενώ δεν λείπουν οι καινοτομίες και κάποιοι κώδικες σχεδίασης που δημιουργούν ένα ορόσημο.

Η διακριτικότητα του συγκεκριμένου μοντέλου είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το λευκό καντράν βγάζει μια ηρεμία καθώς το κοιτάς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με το Portofino Chronograph Edition “150 years”. Σε όλη συλλογή, η πλάκα του ρολογιού είναι από λάκα (μπλε ή άσπρη) και παραπέμπουν σε ιστορικά μοντέλα της IWC όπως το περίφημο Pallweber. Ωστόσο, εδώ έχουμε να κάνουμε με 12 στρώματα λάκας που έχουν υποβληθεί σε αρτιζανάλ διαδικασία βουρτσίσματος και στίλβωσης.

Είναι ολότελα συλλεκτικό, καθώς κυκλοφόρησε από την εταιρεία σε μόλις 2.000 κομμάτια.

Το Portofino Chronograph Edition “150 years” είναι το είδος του ρολογιού που συνδυάζει τη συγκρατημένη κομψότητα με την τεχνική πολυπλοκότητα. Η εμφάνισή του είναι ωσαύτως και κλασική και απλή. Η θήκη του είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ οι διακριτικοί δείκτες έχουν μπλε χρώμα που έρχεται σε αρμονική αντίθεση με το καντράν. Το μαύρο λουρί είναι από δέρμα αλιγάτορα, έχει διάμετρο 42 mm, αντέχει σε τρία bar μέσα στο νερό, έχει 44 ώρες αυτονομία και αντιανακλαστική επίστρωση και στις δύο πλευρές του. Είναι ολότελα συλλεκτικό, καθώς κυκλοφόρησε από την εταιρεία σε μόλις 2.000 κομμάτια.

Το Portofino Chronograph Edition “150 years” αναπαύεται πάνω στη μακέτα του Bespoke Athens για χειροποίητα μονογράμματα.

Η διττή του εμφάνιση, τόσο σπορ όσο και κλασικό, επιτρέπει στον κάτοχό του να το φοράει σε διάφορες και διαφορετικές περιστάσεις. Η διακριτικότητα του συγκεκριμένου μοντέλου είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το λευκό καντράν βγάζει μια ηρεμία καθώς το κοιτάς. Λείπουν οι αριθμοί, πλην του 6 και του 12 που δηλώνονται με τη λατινική τους μορφή, αλλά δεν λείπει η πιστότητα και ο συγχρονισμός.

Με το ρωμαιοπρεπές του καντράν και τα αρρενωπά μπουτόν που προεξέχουν, το μοντέλο αυτό έχει πιάσει μια χρυσή τομή μεταξύ νεοκλασικισμού και σπορτίφ μινιμαλισμού. Είναι ιδανικό για να φορεθεί με «power suits», όπως ένα γκρι pin stripe σταυρωτό, με πουκάμισα με rex γιακάδες και με γραβάτες με Windsor κόμπους. Ή με μονόπετα μπλε κοστούμια με peaked lapels (μυτερά πέτα) και γιλέκο -σκεφτείτε την σχεδόν εξοργιστική αυτοπεποίθηση που εκπέμπει ο Harvey Specter στη σειρά Suits. Είναι ένα ρολόι που αποπνέει σιγουριά στο δικαστήριο ή στο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς να κραυγάζει καμία προκλητική πολυτέλεια.

Φωτό: Πάνος Δάβιος
Πουκάμισο: Βespoke Athens
Μοντέλο ρολογιού:  ΙWC Portofino Chronograph Edition “150 years”

 

Διαβάστε ακόμα: Τί είναι τα πλαϊνά «ζωνάκια» στα ραφτάδικα παντελόνια;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top