Ο Rexhep Rexhepi αγαπάει παθολογικά τα ρολόγια tourbillion. Το τελευταίο του μοντέλο είναι το ΑΚ06 (acollectedman.com/akrivia.com).

    Συμπαντικό; Αποτέλεσμα τύχης ή γονίδιο που μεταφέρεται με κάποιο τρόπο από γενιά σε γενιά; Κάποιοι άνθρωποι είναι γεννημένοι για συγκεκριμένα πράγματα κι όχι για άλλα. Με κάποιο τρόπο,  χάρη σ’αυτή την περιβόητη συνωμοσία των αόρατων πραγμάτων, καταφέρνουν να γίνουν αυτό που ήταν πάντα προορισμένοι.

    Ο Ρετζέπ Ρετζέπι, ζούσε από μικρός στο Κόσοβο με τη γιαγιά του. Ο πατέρας του ήταν μετανάστης στην Ελβετία. Κι όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις: το όνειρό του ήταν να δει το παιδί του να γίνεται σπουδαίος, να μην έχει τη δική του τύχη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πατέρας του Ρετζέπ ήθελε να τον δει κάποια μέρα δικηγόρο. Δεν σκέφτηκε, όμως, ότι ο μικρός -τότε- για άλλα πράγματα ήταν ταγμένος.

    Τα ρολόγια της Akrivia είναι ένας συνδυασμός απλότητας και τεχνικής πολυπλοκότητας (Akrivia.com).

    Κάθε φορά που ο πατέρας επέστρεφε στο σπίτι, ο γιος του μαγευόταν από τον ήχο που έκανε στο ρολόι Tissot που φορούσε ο πατέρας του. Στα 12 του, με τον πόλεμο στη Σερβία να έχει ανάψει για τα καλά, αναγκάζεται να φύγει από το Κόσοβο κι ακολουθεί τον πατέρα του στην Ελβετία. Και τότε, ακριβώς εκείνη τη στιγμή, είναι που ανοίγεται μπροστά του ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος. Οι μεγάλες μανουφακτούρες βρίσκονταν εκεί να τον υποδεχθούν και να τον θωπεύσουν με τα κάλλη τους.

    Στα 15 του, γίνεται μαθητευόμενος στο φημισμένο σχολείο του Patek Philippe. To ταξίδι του μόλις είχε ξεκινήσει.

    Αριστερά: Tourbillon Monopusher Chronograph. Δεξιά: To περιβόητο AK-06 που έχει ανεβάσει το status της εταιρείας (από τη σελίδα της Akrivia στο Facebook).

    Για τον πιτσιρικά Ρετζέπ, η Ελβετία ήταν η δική του Disneyland. Ένα όνειρο που γινόταν πραγματικότητα. Να βρίσκεται κοντά στις μεγάλες εταιρείες κατασκευής ρολογιών. Ήταν τέτοια η ζέση του που κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που βρήκε μπροστά του έτσι ώστε από πολύ νωρίς να ξεκινήσει τη μαθητεία του δίπλα στους μεγάλους του είδους. Όπερ και εγένετο. Στα 15 του, γίνεται μαθητευόμενος στο φημισμένο σχολείο του Patek Philippe. To ταξίδι του μόλις είχε ξεκινήσει.

    Η πίσω και η μπροστά όψη των ρολογιών του Ρετζέπι δίνουν την αίσθηση της διαπερατότητας. Ο μηχανισμός τους γίνεται μέρος της καλαίσθητης επιφάνειάς τους (Akrivia.com).

    Η χρονιά-ορόσημο για τη ζωή του και την καριέρα του ήταν το 2012 – τότε αποφάσισε να σταθεί στα δικά του πόδια και να μετουσιώσει τη γνώση που είχε λάβει από τη μακρά του μαθητεία στους μεγάλους σε δικό του επιχειρηματικό σχέδιο. Αποφασίζει τότε να δημιουργήσει την Akrivia. Τη δική του μανουφακτούρα. Την ίδια χρονιά, στην έκθεση Baselworld παίρνει τα πρώτα παράσημα με τον ρολόι του Chronometre Contemporain, ένα ρολόι που κόστιζε 50.900 ευρώ.

    Αυτή τη στιγμή έχει πέντε υπαλλήλους, μεταξύ αυτών ο αδελφός του και τα ρολόγια του πωλούνται μεταξύ 55-240 χιλιάδων ελβετικών φράγκων (από τη σελίδα της Akrivia στο Facebook).

    Οι ειδικοί χαρακτήρισαν το ρολόι του ως μια αναβίωση των ρολογιών της δεκαετίας του ’40 με σημερινά δεδομένα και χαιρέτησαν την είσοδο του Rexhepi στον θαυμαστό κόσμο της ωρολογοποιίας. Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε την εταιρεία του έχοντας στην τσέπη μόλις 100 χιλιάδες ελβετικά φράγκα. Αυτή τη στιγμή έχει πέντε υπαλλήλους, μεταξύ αυτών ο αδελφός του και τα ρολόγια του πωλούνται μεταξύ 55-240 χιλιάδων ελβετικών φράγκων.

    Ο Rexhep Rexhepi από τα 15 του χρόνια ασχολείται με πάθος με τα ρολόγια (Αkrivia.com).

    Το χαρακτηριστικό των ρολογιών του, σχεδόν από την αρχή, είναι η περίπλοκος μηχανισμός τους, ο οποίος μάλιστα είναι θεατός από το μάτι. Βρίσκεται στο καντράν του ρολογιού (τα λεγόμενα tourbillions) που κάνουν τα ρολόγια του ακόμη πιο ιδιαίτερα και πνευματώδη. Ο ίδιος λέει πως η αίσθηση που αποκόμισε όταν είδε ένα ρολόι αυτού του είδους μπροστά του ήταν τόσο έντονη όπως τότε που γνώρισε το πρώτο του κορίτσι. Η αποκάλυψη έγινε όταν δούλευε στον Patek Philippe κι από τότε του μπήκε η ιδέα ότι κάτι τέτοιο θα ήθελε να δημιουργήσει και ο ίδιος.

    Η Αkrivia, αυτή τη στιγμή, είναι μια εταιρεία μεσαίου βεληνεκούς μεν, αλλά αρκετά αξιοπρόσεκτη στα μοντέλα που κατασκευάζει.

    Η αγάπη για τα tourbillion ήρθε στον Ρετζέπι πρώτη φορά όταν δούλευε στον Patek Philippe ως μαθητευόμενος (Akrivia.com).

    Δεν κρύβει πως γνώριζε τα ρίσκα που έπρεπε να πάρει στο εμπορικό κομμάτι και τις δυσκολίες που θα έβρισκε μπροστά του στο καθαρά τεχνικό, αλλά ήταν τόσο μεγάλη η θέλησή του να φτιάξει το ολότελα δικό του tourbillion που δεν σκέφτηκε ποτέ να αλλάξει το αρχικό του πλάνο σε κάτι που δεν θα τον αντιπροσώπευε.

    Η Αkrivia, αυτή τη στιγμή, είναι μια εταιρεία μεσαίου βεληνεκούς μεν, αλλά αρκετά αξιοπρόσεκτη στα μοντέλα που κατασκευάζει.Το σίγουρο είναι ότι το όνομά της δεν είναι τρικ. Φέρει την ακρίβεια του οράματος που είχε και εξακολουθεί να έχει ο δημιουργός της. Αυτό από μόνο του είναι μια πρώτη μεγάλη επιτυχία. Οι άλλες μένει να φανούν στην πορεία.

     

    Διαβάστε ακόμα: Ο Ιάκωβος Χατζηδημητρίου δημιουργεί τα ελληνικά ρολόγια Ianos: «Kάνω πράξη το όνειρό μου!»

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top