O Steve McQueen στην ταινία Le Mans. Χάρη σ’ αυτόν το Monaco απέκτησε τον χαρακτήρα του μύθου (Credits: ΤΑG Heuer).

    Το Μάρτιο του 1969, η Heuer λάνσαρε, ταυτόχρονα σε Γενεύη και Νέα Υόρκη, ένα από τα μελλοντικά της best-sellers: τον ριζοσπαστικό τετράγωνο χρονογράφο «Monaco». Ένα ρολόι ράτσας που πέρασε στη σφαίρα του μύθου, όταν το φόρεσε ο Στιβ ΜακΚουίν στα γυρίσματα της ταινίας Le Mans.

    Το αντικείμενο έπεσε εν είδει κυκλώνα στο σύμπαν της ωρολογοποιίας. Το «προκλητικό» σχήμα του, με τους κατακόκκινους και γαλάζιους δείκτες, το μεταλλικό μπλε του καντράν του, το κυρτό του κρύσταλλο και την ορθογώνια κάσα του, πήγαινε τελείως κόντρα στους αισθητικούς κώδικες της παραδοσιακής ωρολογοποιίας της εποχής.

    Επιπλέον, η κορώνα του βρίσκόταν στο 9, ενώ τα μπουτόν του χρονογράφου δεξιά. Το λόγο της αντιστροφής εξήγησε ο Jack William Heuer: «Για να καταλάβει ο κόσμος ότι το κουρδιστήρι δεν χρειάζεται πλέον, τώρα το ρολόι είναι αυτόματο».

    To TAG Heuer Monaco στο αυθεντικό του box (Credits: TAG Heuer).

    Καινοτόμος και η τεχνολογία του: πρόσφερε απόλυτη στεγανότητα, παγκόσμια πρώτη για τετράγωνο ρολόι. Αλλά το αληθινά επαναστατικό κρυβόταν στην καρδιά του, με το περίφημο Chronomatic Calibre 11, τον πρώτο αυτόματο μηχανισμό χρονογράφου με μικρορότορα, τόσο ακριβή που ακόμα και σήμερα βρίσκεται στη κορυφή των σχετικών επαγγελματικών οργάνων. Εν ολίγοις, στην ωρολογοποιία υπάρχει ένα πριν κι ένα μετά το Monaco.

    Παρότι τετράγωνο, διέθετε πλούσιες καμπύλες. Σε κάνει να ονειρεύεσαι γρήγορα αυτοκίνητα και ωραίες γυναίκες που θέλεις να χαϊδέψεις. «Μonaco» ονομάστηκε γιατί η μάρκα ήθελε να απευθυνθεί σε μια πελατεία περιωπής και σικ. Ένα κοινό που θα σύχναζε στο Μόντε-Κάρλο την εποχή της Γκρέις Κέλι, για το Grand Prix της F1. Από τότε, με τα υπνωτιστικά μπλε και μαύρα καντράν του συνεχίζει να κλέβει καρδιές.

    Η τόσο ιδιαίτερη γεωμετρία του το έκανε άμεσα αναγνωρίσιμο, λυσσαλέα κοπιαρισμένο, αλλά ασυναγώνιστο. Το «McQueen Monaco» έγινε ένα από τα πλέον περιζήτητα συλλεκτικά κομμάτια. Αμίμητο πάντρεμα του σπορ και του σικ.

    Για την ταινία, ο Στιβ εμπνεύστηκε από τον φίλο του Jo Siffert, τον διάσημο Ελβετό πιλότο, ο οποίος το 1969 έγινε ο πρώτος οδηγός αγώνων που σπονσοράρισε μια μάρκα ρολογιών, η Heuer. Το Monaco είχε μόλις σκάσει μύτη τότε κι εντυπωσίασε τόσο τον ηθοποιό που επέμεινε να το μοστράρει στις 24h του Le Mans, την ώρα που οδηγούσε την αγαπημένη του Porsche 917. Έτσι, το masterpiece έγινε η σουσού των ράλι και της μόδας, των αρχιτεκτόνων και του Χόλιγουντ –άλλη μια παγκόσμια πρώτη.

    Ο πλούσιος… εσωτερικός κόσμος του Monaco. Κάθε κρίκος της αλυσίδας δημιουργηθεί αυτό το θαυμαστό ρολόι (Credits: ΤΑG Heuer).

    Η τόσο ιδιαίτερη γεωμετρία του το έκανε άμεσα αναγνωρίσιμο, λυσσαλέα κοπιαρισμένο, αλλά ασυναγώνιστο. Το «McQueen Monaco» (κωδικός 1133B) έγινε ένα από τα πλέον περιζήτητα συλλεκτικά κομμάτια διεθνώς. Συνδυασμός επαναστατικότητας και κύρους. Αμίμητο πάντρεμα του σπορ και του σικ.

    Έκτοτε, το καρέ καντράν του δεν έπαψε να ενσαρκώνει την πρωτοποριακή αισθητική της TAG Heuer. Και γνώρισε αλλεπάλληλες γοητευτικές επανεκδόσεις. Το Monaco είναι ένα ρολόι που απευθύνεται στους πουρίστες, ενσαρκώνοντας στην εντέλεια το επαναστατικό πνεύμα του οίκου που γεννήθηκε το 1860. Ένας από τους πιο όμορφους και λειτουργικούς χρονογράφους που είδαν ποτέ το φως.

    Τρεις παραλλαγές του Monaco. Σε αντίθεση με τους χρωματισμούς του αυθεντικού μοντέλου, αυτά τα τρία παίζουν -ως επί το πλείστον- με σκούρες περιοχές της χρωματικής παλέτας. Δωρικά, αλλά με μια cool αυστηρότητα (Credits: ΤΑG Heuer).

    Τι, όμως, απέγινε το TAG Heuer Monaco που φορούσε ο Steve McQueen; Στην πραγματικότητα, δεν ήταν ένα, αλλά τέσσερα. Το πρώτο βρισκόταν στον καρπό του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας. Το δεύτερο, το χάρισε στον ατζέντη του Bill Maher και δημοπρατήθηκε από την Anticorum τo 2009 έναντι του ποσού των €74.000. Η τύχη του τρίτου αγνοείται. Ο «King of Cool» το έδωσε σε κάποιον διαμεσολαβητή που τον βοήθησε να βρει ένα συγκεκριμένο μοντέλο της Porsche, που λάτρευε. Όσο για το τέταρτο, διατηρείται σε άψογη κατάσταση και χρησιμοποιήθηκε μόνο σ’ ένα διαφημιστικό shooting για τις 24 ώρες του Le Mans.

    Στους εορτασμούς για τα 50χρονα που θα γίνουν απ’ άκρη σ’ άκρη σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική περιλαμβάνεται και η έκδοση του λευκώματος Paradoxical Supestar με πλήθος ντοκουμέντων από τη ζωή αυτού του εμβληματικού ρολογιού, αρχειακά αποσπάσματα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σχέδια μηχανισμών, το οποίο προλογίζει ο πρίγκιπας Αλβέρτος. Αλλά το κλου είναι ότι σε κάθε εκδήλωση θα παρουσιάζεται κι ένα καινούργιο Monaco σε περιορισμένη έκδοση.

    //Το βιβλίο «Paradoxical Supestar» θα είναι διαθέσιμο στις μπουτίκ TAG Heuer και στο site της εταιρείας από το Μάιο.

     

    Διαβάστε ακόμα: Υψηλή -ερωτική- ωρολογοποιία: Τα σέξι καντράν του Μανάρα.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top