Top 5 Top 5 ελληνικά ξηρά Gewürztraminer

Αυτή είναι η πεντάδα των ελληνικών ξηρών Gewürztraminer –από ανήσυχους οινοποιούς και αμπελώνες δροσερούς– που πρέπει να τιμήσετε φέτος το καλοκαίρι. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

 
Gewürztraminer - Greek

Τα αναγνωρίζεις αμέσως από το άρωμά τους , είναι υπέροχα ως απεριτίφ.

Όσο δύσκολο είναι να προφέρεις το όνομά του, τόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσεις το άρωμά του. Ο απόγονος του Traminer, με ρόδινο φλοιό και μύτη που ξεχειλίζει ροδοπέταλα και εξωτικά λίτσις, μας δίνει πλούσια λευκά κρασιά με απίστευτα συμπυκνωμένη μύτη. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια ποικιλία που ωριμάζει πολύ γρήγορα, για να διατηρήσει την αρωματική της φινέτσα και οξύτητα ικανή για τη γευστική ισορροπία, προτιμά να καλλιεργείται σε σχετικά δροσερές περιοχές. Απολύτως λογικώς, λοιπόν, τα πιο ονομαστά Gewürztraminer κατάγονται από την Αλσατία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Στην Ελλάδα, την οποία σιγά-σιγά οι οινόφιλοι παγκοσμίως αρχίζουν να συνδυάζουν και με τα πραγματικά ζωηρά, δροσιστικά και φρουτώδη λευκά κρασιά, ανήσυχοι οινοποιοί φύτεψαν το Gewürz σε αμπελώνες δροσερούς, σε μεγάλα υψόμετρα και σε πλαγιές που δροσίζονται από τους ανέμους.

Τα Gewürztraminer είναι υπέροχα ως απεριτίφ. Στο τραπέζι, σας προτείνω να τα δοκιμάσετε με κοτόπουλο ή οστρακόδερμα σε εξωτικές συνταγές. Ταιριάζουν θαυμάσια επίσης με τα έντονα τυριά, όπως το γερμανικό Munster, και με ελαφρά γλυκίσματα (τάρτες με φρούτα, κρέμες, μους).

Στην επόμενη σελίδα: Εκρηκτικό κοκτέιλ αρωμάτων, δροσιστική οξύτητα

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ανακαλύπτοντας έναν άλλο κόσμο νοστιμιάς και υγείας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ένα ολοήμερο καφέ - μπαρ - φαγάδικο που δικαιολογεί τη θέση του μέσα σε ένα ίδρυμα τεχνών φέρνοντας έναν ευρωπαϊκό, αρτίστικο αέρα στην πόλη. Με ελληνικές γεύσεις από ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών. Ένα opening με γούστο και άποψη.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

O αινιγματικός κουζινογράφος ονόματι Remy «προσγειώνεται» στα δυτικά προάστια και στο τραπέζι του Basegrill που πάει το ζήτημα «κρέας» σε άλλο επίπεδο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Βασίλης Δημαράς περνάει μια μέρα στο εργοστάσιο Illycaffè στην Τεργέστη, πίνει απανωτούς espressi, παρακολουθεί μάθημα στο Πανεπιστήμιο του Καφέ και μοιράζεται τις εντυπώσεις του.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro