Top 5 Top 5 ελληνικά ξηρά Gewürztraminer

Αυτή είναι η πεντάδα των ελληνικών ξηρών Gewürztraminer –από ανήσυχους οινοποιούς και αμπελώνες δροσερούς– που πρέπει να τιμήσετε φέτος το καλοκαίρι. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

 
Gewürztraminer - Greek

Τα αναγνωρίζεις αμέσως από το άρωμά τους , είναι υπέροχα ως απεριτίφ.

Όσο δύσκολο είναι να προφέρεις το όνομά του, τόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσεις το άρωμά του. Ο απόγονος του Traminer, με ρόδινο φλοιό και μύτη που ξεχειλίζει ροδοπέταλα και εξωτικά λίτσις, μας δίνει πλούσια λευκά κρασιά με απίστευτα συμπυκνωμένη μύτη. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια ποικιλία που ωριμάζει πολύ γρήγορα, για να διατηρήσει την αρωματική της φινέτσα και οξύτητα ικανή για τη γευστική ισορροπία, προτιμά να καλλιεργείται σε σχετικά δροσερές περιοχές. Απολύτως λογικώς, λοιπόν, τα πιο ονομαστά Gewürztraminer κατάγονται από την Αλσατία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Στην Ελλάδα, την οποία σιγά-σιγά οι οινόφιλοι παγκοσμίως αρχίζουν να συνδυάζουν και με τα πραγματικά ζωηρά, δροσιστικά και φρουτώδη λευκά κρασιά, ανήσυχοι οινοποιοί φύτεψαν το Gewürz σε αμπελώνες δροσερούς, σε μεγάλα υψόμετρα και σε πλαγιές που δροσίζονται από τους ανέμους.

Τα Gewürztraminer είναι υπέροχα ως απεριτίφ. Στο τραπέζι, σας προτείνω να τα δοκιμάσετε με κοτόπουλο ή οστρακόδερμα σε εξωτικές συνταγές. Ταιριάζουν θαυμάσια επίσης με τα έντονα τυριά, όπως το γερμανικό Munster, και με ελαφρά γλυκίσματα (τάρτες με φρούτα, κρέμες, μους).

Στην επόμενη σελίδα: Εκρηκτικό κοκτέιλ αρωμάτων, δροσιστική οξύτητα

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δεν είναι ένα απλό τυράδικο, αλλά μια μπουτίκ εξαιρετικών προϊόντων από τη Γαλλία. Η Θέμις Φούλια μάς ξεναγεί στο νέο κατάστημα που άνοιξε στην Αγία Παρασκευή. Είναι η φρομαζερί που «τιμούν» ήδη οι Γάλλοι που ζουν στη χώρα μας -κι αυτοί κάτι ξέρουν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Για τέσσερις ημέρες, 14 από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια και ονομαστοί Έλληνες και ξένοι σεφ μαζεύονται στο Ζάππειο με σκοπό να μας ταξιδεύσουν με τα πιάτα, τις συνταγές και τις ομιλίες τους. Δοκιμάστε εμβληματικές συνταγές σε προνομιακές τιμές, και γνωρίστε τους από κοντά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και δραστήριος συλλέκτης έργων τέχνης, συνιδιοκτήτης μεταξύ άλλων και του Athenée που διαδέχεται το εμβληματικό Zonar's, μοιράζεται μαζί μας τη δική του κουλτούρα καφέ. Τελειομανής, αισιόδοξος και... Taficionado, προσδοκά ακόμα θετικότερες εξελίξεις στον τομέα της φιλοξενίας, και ειδικά του ποιοτικού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro