BESPOKE_0109_ACH8198

Κι όμως, υπάρχουν χειροποίητα κοστούμια που κοστίζουν 5.000 ευρώ και παραπάνω, αλλά μπορούν να θεωρηθούν “οικονομικά”, ως έργα τέχνης!

Τι σημαίνει bespoke/ «eπί παραγγελία» κοστούμι: Το ύφασμα, το στυλ και η γραμμή θα αποφασιστεί από τον πελάτη σε συνεργασία με το ραφείο ή ράφτη. Θα κοπεί με βάση: τα μέτρα, τις ιδιαιτερότητες του σώματος και τις ανάγκες του πελάτη. Θα «δουλευτεί» (υλικά, ειδικές ψαλιδιές, ειδικό σιδέρωμα, ειδικό ράψιμο, ξεχείλωμα κλπ) με βάση: τις ιδιαιτερότητες του σώματος και τις ανάγκες του πελάτη. Θα προβαριστεί όσες φορές χρειαστεί και θα ραφτεί στο χέρι, εκτός από κάποιες βασικές ραφές.

1. Το Bespoke κοστούμι είναι καλύτερο από το Ready Made ή έτοιμο κοστούμι.

Και ΜΥΘΟΣ και ΑΛΗΘΕΙΑ, γιατί προϋποθέτει ότι τα δύο αυτά κοστούμια μπορούν να συγκριθούν. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν, αλλά χρειάζομαι μια ώρα εκπομπή στο Andro TV για να το εξηγήσω. Αν χρειάζεσαι κοστούμι σε μια μέρα σαφώς το έτοιμο είναι καλύτερο, γιατί το άλλο είναι αδύνατον να γίνει. Αν είσαι νούμερο 68, δηλαδή τεράστιος και θέλεις κόκκινο σταυρωτό κοστούμι, ίσως το Bespoke είναι η μόνη επιλογή σου. Αλλά ακόμη κι αν δεν το τραβήξουμε στα άκρα και ισοσκελίσουμε τις παραμέτρους, δηλαδή χρόνος, κόστος, ύφασμα, υλικά, γραμμή, ποιότητα εργοστασίου και ικανότητα ράφτη (παρ’ το αβγό και κούρευτο), θα έρθουμε στο εκπληκτικό σημείο καμπής ποιος θα το κρίνει: αυτός που το φοράει, κάποιος επαγγελματίας, ή σύζυγος… Και Μύθος και Αλήθεια, γιατί δεν συγκρίνονται, είναι δυο διαφορετικοί πλανήτες πλέον και θα αδικούσαμε και τις δύο κατηγορίες.

2.Το Bespoke κοστούμι είναι καλύτερο από το Made to Measure κοστούμι.

Περιμένω πρόσκληση για δίωρη εκπομπή στο Andro TV: τη μια ώρα θα εξηγήσω ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το Bespoke με το Ready Made και την άλλη το Made to Measure με το Bespoke. Πάντως, Κόκκινο Σταυρωτό κοστούμι σε νούμερο 68 μπορείς να βρεις σε Made to Measure. Όταν το ράψετε περιμένω φωτογραφία… Και ΜΥΘΟΣ και ΑΛΗΘΕΙΑ, γιατί και πάλι δεν συγκρίνονται!
ΥΓ: Αν δεν είναι εκπομπή, ίσως γράψουμε νέο άρθρο…

BESPOKE_0280_ACH0063

Πώς μπορεί κάτι χειροποίητο να είναι τέλειο, αφού το φτιάχνει ανθρώπινο χέρι; Αυτή είναι όμως η ομορφιά και η… “τελειότητα” του!

3. Το Bespoke κοστούμι είναι τέλειο.

Τα πρώτα χρόνια της αναζήτησης και της καριέρας μου στο χώρο της ραπτικής είχα την τύχη να παρευρεθώ σε ένα γεύμα με τρεις από τους καλύτερους ράφτες της Νάπολης και έναν κατασκευαστή χειροποίητων γραβατών. Συζητούσαμε έντονα για την τέχνη της ραπτικής, την Αγγλική σχολή, την Ιταλική σχολή, και πώς δημιουργήθηκε η σχολή της Νάπολης. Κάποια στιγμή ο κατασκευαστής γραβάτας, που φορούσε ένα κοστούμι από έναν άλλο διάσημο ράφτη της Νάπολης, σηκώθηκε και ζήτησε να κρίνουμε το κοστούμι του. Προσωπικά, με την τότε τεχνογνωσία που είχα, έβρισκα το κοστούμι επιεικώς απαράδεκτο. Αρνητικά σχόλια πήρε και από τους άλλους δύο ράφτες. Ο ένας από τους τρεις όμως (και ο καλύτερος –rumor has it, βλέπει τηλεόραση σπίτι του με γραβάτα), σηκώνεται και λέει: «Δεν ξέρω τι λέτε, μπορεί να έχει 100 λάθη, όπως άλλωστε και όλα τα κοστούμια, αλλά αυτό το ρούχο έχει προσωπικότητα και λίγοι μπορούν να το φτιάξουν». Σε μια αντίστοιχη περίσταση, με δυο εν αποστρατεία κορυφαίους Έλληνες ράφτες, άκουσα τις εξής δύο φράσεις: «Το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού…» και «Δεν με νοιάζει, ρε παιδί μου, να του έχει φύγει λίγο το μανίκι ή τίποτε άλλο, αλλά θέλω να δω να έχει κάτι…, πώς να το πω, κάτι να με συγκινήσει…» Το Bespoke κοστούμι είναι ΑΛΗΘΕΙΑ, μπορεί να είναι τέλειο γιατί μπορεί να συγκινεί το δημιουργό, αυτόν που το φοράει αλλά και όποιον το βλέπει, έχει ψυχή μέσα του, έχει «ΣΤΥΛ»… και ναι είναι ΜΥΘΟΣ ότι είναι τέλειο, γιατί πώς μπορεί κάτι χειροποίητο να είναι τέλειο, αφού το φτιάχνουν άνθρωποι (έχουν καλές και κακές μέρες) για ανθρώπους (το σώμα αλλάζει συνέχεια), όχι μηχανές για κούκλες.

«Αν παραγγείλετε 2-3 κοστούμια, ένα καλό και οργανωμένο ραφείο με περίπου οκτώ άτομα θα ασχοληθεί μια εβδομάδα μόνο για εσάς. Αν αυτό δεν είναι πολυτέλεια, τι είναι;»

4. Το Bespoke κοστούμι είναι ακριβό.

Για να μάθει κάποιος να φτιάχνει Bespoke σακάκια χρειάζεται περίπου 5 χρόνια σκληρής και ιδιαίτερης εργασίας σε ραφείο. Επίσης χρειάζεται άλλα 3-4 χρόνια συμμετοχή σε πρόβες για να εκπαιδευτεί στα διάφορα σώματα και την εφαρμογή. Παράλληλα, για να φτιάχνει κοστούμια ανταγωνιστικά με τη μόδα και το έτοιμο, χρειάζεται γνώσεις, κι επίσης να έχει συνεχή ενημέρωση, να ταξιδεύει και να εκπαιδεύεται συνεχώς πάνω στη δουλειά αλλά και την αισθητική. Αν κάνει το τελευταίο και με δεδομένο ότι για ένα σακάκι χρειάζεται από 3 με 5 μέρες ανάλογα με τη δυσκολία, δηλαδή μια εβδομάδα, μπορεί να παράγει στην καλύτερη περίπτωση 3-4 σακάκια το μήνα (ακόμη δεν έχουμε συμπεριλάβει παντελόνι, και για γιλέκο δεν το συζητάμε). Άρα χρειάζεται κι άλλους τεχνίτες, με σκοπό να επιμεριστεί η εργασία. Πού θα βρει τεχνίτες να γνωρίζουν όλα τα παραπάνω; Δυστυχώς σήμερα δεν θα βρει πολλούς, κι αν θα βρει έναν θα χρειαστεί να πληρώνει και να εκπαιδεύει άλλους τρεις, γιατί συνήθως οι δυο θα φύγουν στο χρόνο και ο τρίτος θα πάει στον ανταγωνισμό. Να το θέσουμε αλλιώς: Αν παραγγείλετε 2-3 κοστούμια, ένα καλό και οργανωμένο ραφείο με περίπου οκτώ άτομα θα ασχοληθεί μια εβδομάδα μόνο για εσάς. Αν αυτό δεν είναι πολυτέλεια, τι είναι;
Είναι ακριβό λοιπόν το Bespoke κοστούμι; Mάλλον ναι, είναι ΑΛΗΘΕΙΑ, αλλά γιατί άραγε; Μήπως είναι και ΜΥΘΟΣ, γιατί απλώς το θέλω ακόμη κι αν δεν μπορώ, μήπως δεν γνωρίζω και το συγκρίνω με την τιμή ενός έτοιμου ή Made to Measure;

Στην επόμενη σελίδα: Από πόσα χρήματα ξεκινά το οικονομικότερο χειροοίητο κοστούμι στην Ελλάδα; Πόσες μέρες χρειάζεται; Υπάρχουν “έξυπνες” λύσεις online; Γίνεται bespoke χωρίς πρόβα;

1     2

1 2

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top