Αστέρας Βουλιαγμένης και Μουσείο Αυτοκινήτου: Μια «ιστορική» συνεργασία

Δύο ονόματα που συνοδεύονται το καθένα από τη δική του ιστορία συνεργάζονται αρμονικά μέσα στο ιδανικότερο περιβάλλον διακριτικής πολυτέλειας.

 
Astir classics geniki

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Μουσείο Αυτοκινήτου, φιλοξενώντας τα δυο πρώτα από μια σειρά επιλεγμένων ιστορικών αυτοκίνητων. (Ρhoto credit: Κώστας Δημητρέλης).

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Λαιμού της Βουλιαγμένης, της αθηναϊκής Ριβιέρας, ήδη φιλοξενεί επιλεγμένα «κομμάτια» του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου, του μόνου μέρους στην Ελλάδα όπου μπορεί κάποιος να θαυμάσει αριστουργήματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Η αρχή γίνεται με δύο αυτοκίνητα: ένα στην είσοδο του συγκροτήματος και ένα έξω από το αριστοκρατικό «Αρίων».

Στην κεντρική είσοδο λοιπόν, μπορεί κάποιος να θαυμάσει ένα σπάνιο αυτοκίνητο: ένα από τα 75 Reliant Sabre Coupé που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1961 και 1963, προϊόν συνεργασίας της βρετανικής Reliant (πιο γνωστής από τα τρίτροχα Robin) με την ισραηλινή Autocars, η οποία συναρμολογούσε μοντέλα άλλων κατασκευαστών στη Χάιφα και είχε επίσης συνεργαστεί και με την ελληνική Attica.

Πλησιάζοντας στον «Αρίωνα», το μάτι πέφτει αμέσως σ’ ένα κοκκινόμαυρο Panther Lima, ένα νεότερο απ’ ό,τι δείχνει βρετανικό roadster του 1978, το οποίο θυμίζει τις μεταπολεμικές Allard και τα γνωστότερα Morgan.

 

Astir classics Reliant Sabre Six

Το Sabre είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της βρετανικής Reliant, γνωστής από τα ανεκδιήγητα τρίτροχα Robin, με την ισραηλινή Autocars, γνωστής και από τη συνεργασία της με την ελληνική Attica. (Ρhoto credit: Κώστας Δημητρέλης).

To Sabre Six είναι εξέλιξη του Sabre Four με τον ασθματικό κινητήρα 1.7, μόλις 73 ίππων, από Ford Consul. Ευτυχώς, το Four γρήγορα απέκτησε τον ισχυρότερο 6κύλινδρο 2.6 από Ford Zodiac που απέδιδε 109 ίππους και χάριζε στο ελαφρύ, λόγω πολυεστερικού αμαξώματος, Sabre Six τελική ταχύτητα 180 km/h. Το συγκεκριμένο Six αποκτήθηκε από το Μουσείο Αυτοκινήτου μέσω πλειστηριασμού στη Μ. Βρετανία.

Πλησιάζοντας στον «Αρίωνα», το μάτι πέφτει αμέσως σ’ ένα κοκκινόμαυρο Panther Lima, ένα νεότερο απ’ ό,τι δείχνει βρετανικό roadster του 1978, το οποίο θυμίζει τις μεταπολεμικές Allard και τα γνωστότερα Morgan. H βρετανική Panther Westwinds, η οποία ιδρύθηκε από τον σχεδιαστή μόδας Robert Jankel το 1972, ειδικευόταν άλλωστε σε τέτοιου τύπου αυτοκίνητα με ρετρό στυλ

Το Lima έχει αμάξωμα από fiberglass και έναν 4κύλινδρο κινητήρα 2.2 108 ίππων από το σύγχρονό του Vauxhall Magnum. Ένα χρόνο αργότερα, το 1979, παρουσιάστηκε κι ένα Lima Turbo με 178 ίππους. Σχεδόν 900 (897) Lima παράχθηκαν μεταξύ 1976 και 1982, προτού αντικατασταθούν από τα Kallista. Η δε εταιρεία πέρασε το 1980 σε κορεατικά χέρια, μεταξύ των οποίων η SsangYong, από την οποία την αγόρασε ξανά ο Jankel το 2001. Ο ιδρυτής της έφυγε από τη ζωή το 2005 προτού προλάβει να λανσάρει το επόμενό του μοντέλο. Και αυτό το «κομμάτι» αποκτήθηκε από το Μουσείο Αυτοκινήτου, μέσω πλειστηριασμού στη Μ. Βρετανία.

Astir classics Panther Lima

Το Panther Lima είναι ένα νεότερο απ’ ό,τι δείχνει βρετανικό ρετρό roadster του 1978. (Ρhoto credit: Κώστας Δημητρέλης).

Διαβάστε ακόμα: Porsche Mission E: τρέμε Tesla!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποια είναι η μυρωδιά του ιδανικού καλοκαιριού; Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος την βρήκε σε πέντε αρώματα και σας τα προτείνει.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha-Hadid Architects κατέθεσε πρόταση, ανάμεσα στις πολλές, για τη δημιουργία του νέου μουσείου της περιοχής.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project oλοκλήρωσε το σχεδιασμό της μπουτίκ του Δικεφάλου του Βορρά και δημιούργησε ένα χώρο με τόσο ιδιαίτερο στυλ που ξεπερνάει την έννοια της οπαδικής ταυτότητας και του ποδοσφαίρου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Είστε αγχωμένος με το τσαλακωμένο σας πουκάμισο ή σκοπεύετε να κάνετε έμβλημα την ατημελησία σας; Υπάρχουν τρόποι για να ξεφύγετε από το δίλημμα. Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης προτείνει κάποιους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro